Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2020 04:00 | Správy | Domáce správy

Koronavírus ohrozuje jeden z najdôležitejších orgánov: 5 potravín, ktoré pomôžu našim pľúcam

COVID-19 najviac napáda pľúca. Je teda prirodzené opýtať sa, či sa dá pľúcam pomôcť.

Zlepšenie ich fungovania, ochrana a dokonca aj urýchlenie procesu hojenia sú možné nielen pomocou množstva čistého vzduchu, ale aj výberom správneho jedla môžeme urobiť niečo dobré pre náš citlivý dýchací systém. Magazín Bild priniesol najzaujímavejšie zistenia výskumných laboratórií.

Voda udržuje všetky funkcie v tempe

Pľúca pozostávajú z 80 percent z vody, takže logickým dôsledkom je, že môžu optimálne fungovať iba vtedy, keď je telo dostatočne hydratované. Dokonca aj minimálne suchšie pľúca sú náchylnejšie na choroby. Vysušenie tela môže viesť k záchvatom astmy. Napriek tomu by sa nemal prekročiť limit tri litre denne, pretože príliš veľa tekutín môže tiež zaťažovať pľúca, keďže zvyšuje tlak v krvných cievach.

Surový cesnak obsahuje "záhadnú" molekulu na ochranu pľúc

Otvoriť galériu
cloves of garlic
Zdroj: youtube.com, tivi.sk

Za tajomstvo mnohých ľudí, ktorí sa dožili 100 rokov, sa považuje denný strúčik cesnaku. Hľuza je jednou z najdôležitejších zložiek stredomorskej kuchyne, ktorú propagujú odborníci na výživu. Je to opäť „magická“ zložka stravy obsahujúca antibiotiká, ktorá vytvára v dýchacom systéme liečebný poriadok. Jej názov je alicín. Táto vlastnosť podľa vedcov eliminuje baktérie, ktoré spôsobujú choroby pľúc a dýchacích ciest, ako je cystická fibróza.

Zaujímavosť: Alicín a jeho účinky sú pre lekárske vedy také nové, že správa zo štúdie dokonca hovorí o „záhadnej molekule“, ktorá prinesie výskumu ešte veľa „zábavy“.

 

Petržlenová vňať zabíja rakovinotvorné bunky v pľúcach

Petržlenová vňať je ozajstná liečivá bylina, skvelápre vaše pľúca. Nie je len močopudná, čo zabezpečuje zdravé čistenie obličiek, ale je aj jednou z potravín s najvyšším obsahom apigenínu. Vedci už pred rokmi zistili, že flavonoidová zlúčenina je ozajstným rakovinovým strašiakom. Zaujímavé je, že sa zameriava najmä na rakovinotvorné bunky pľúc. Veľká lyžica petržlenovej vňatky do polievky je najlepší spôsob prevencie pred rakovinou pľúc.

Zaujímavosť: A ešte jeden ďalší - priznaný hrozný pokus na zvieratách - priniesol na svetlo úžasné veci. Vedci injikovali čistý nikotín gravidným potkanom. Pľúca mláďat, ktorých matkám bol tiež podaný extrakt z petržlenu, sa vyvíjali oveľa lepšie ako tie, ktoré sa museli liečiť bez byliny.

 

Jablká a paradajky regenerujú pľúca fajčiarov rýchlejšie

Otvoriť galériu

Ďalšia dobrá správa pre budúcich bývalých fajčiarov: Zdá sa, že vedci sa obzvlášť zaujímajú o zdravie pľúc, pretože po zistení o brokolici objavili v roku 2017 podobný účinok s jablkami a s paradajkami. Zistili, že pľúcne funkcie sa výrazne zlepšili u tých, ktorí jedli v priemere denne najmenej dve paradajky a jablko. Okrem toho veľká spotreba paradajok a jabĺk prispieva k tomu, že vekom podmienené zníženie funkcie pľúc - a to aj bez fajčenia - sa merateľne spomaľuje. Zdá sa teda, že spoločné užívanie kombinácie týchto dvoch druhov potravín je nejako prospešné, ale treba to ešte preskúmať.

 

Brokolica aktivuje „liečivé gény“

Prestať s fajčením je ťažké a mnoho ľudí trpí tým, že nevie zo dňa na deň prekonať svoju závislosť. Brokolica sa osvedčila ako vynikajúca zelenina, ktorá sprevádzala fajčiarov na ceste k odvykaniu od cigariet. My všetci máme špecifický gén s názvom NRF2, ktorého „úlohou“ je chrániť bunky pred znečisťujúcimi látkami a inými toxínmi. Problém: U fajčiarov je aktivita tohto génu výrazne znížená, čo okrem iného vedie k tomu, že sa postihnuté pľúcne mechúriky zotavujú horšie. Vedci zistili, že sekundárna rastlinná látka sulforafán obsiahnutá v brokolici je schopná znovu obnoviť liečivý gén.

Zaujímavosť: Denný príjem nápoja vyrobeného z klíčkov brokolice zrejme spôsobí, že vdýchnutý vzduch v smogových oblastiach bude takmer neškodný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Bild, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území