Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2024 16:00 | Správy | Servis

Teplé počasie láka von: Kde môžete grilovať? TAKTO sa vám mäso nikdy neprilepí

Víkend a priaznivé počasie nahrávajú milovníkom grilovania. Pozor však na to, aby ste použitím nesprávnych kulinárskych postupov nechtiac neugrilovali mäso, ktoré vám skôr uškodí. Pozornosť venujte nielen správnemu spôsobu grilovania, ale aj palivu či vhodne pripraveným surovinám.

Ako máme postupovať pri ich úprave, aby nám chutili a aby sme si tiež nespôsobili úraz? Alebo nebodaj nepoškodili samotný drahý gril? A odkedy je povolené začať opekať v prírode? 

Grilovanie je proces prípravy jedla na mriežke nad ohňom alebo uhlíkmi. Jedlo sa griluje na otvorenom plameni alebo horúcich uhlíkoch, ktoré sa nachádzajú pod mriežkou. „Spaľovaním - rozkladom tuku pri vysokej teplote (nad 200 °C) - pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie vznikajú polyaromatické uhľovodíky (PAU), čo sú karcinogénne látky. Vplyvom vysokej teploty pri grilovaní potraviny dochádza k zmene proteínov (v prípade červeného mäsa, hydiny i rýb) a k vzniku karcinogén­nych látok - heterocyklických amínov, preto je dôležité grilovanie pri miernejšej teplote,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

S čím na gril?

Vôňa pečeného mäsa je veľmi lákavá. Aj keď ugrilovať sa dá teoreticky čokoľvek, podľa špecialistov na grilovanie je dobré zvážiť druh mäsa. Z bravčového sú najvhodnejšie: krkovička, rebrá, pliecko. Menej vhodné sú suché anatomické časti - karé a stehno.

Z hovädziny sa najčastejšie objavuje vo svetle žeravých uhlíkov roštenka. Dajte šancu aj mletým mäsám, ktoré sú pomerne nenáročné na grilovanie a dokážu dobre absorbovať prímes byliniek a korenín. Najťažšia je z tohto pohľadu hovädzina, najmä hrubé kusy s kosťou. Pri klasickom grile sa používajú na dosiahnutie potrebného tepla brikety alebo drevené uhlie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!