Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
piatok 18. 1.
Bohdana
1°C  Jasno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2018, 13:45

Informačná povinnosť pri získavaní osobných údajov

Spoločnosť Nový čas, a. s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava - mestská časť Ružinov, IČO: 51 249 979, zapísaná: Obchodný register SR vedený Okresným súdom Bratislava I, oddiel: Sa, vložka číslo: 6692/B, zastúpená: Ing. Peter Šveda – predseda predstavenstva, kontaktné údaje: email: jozef.lukajka@banos.sk, tel.: +421 31 550 3926,
(ďalej tiež ako „prevádzkovateľ“) v súvislosti so splnením informačných povinností podľa čl. 13 Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27.apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (ďalej len „Nariadenie“) a § 19 zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov (ďalej tiež ako „zákon o OOÚ“) zdeľuje nižšie uvedené informácie.

Dotknutá osoba je v zmysle § 19 ods. 2 písm. e) zákona o OOÚ povinná poskytnúť osobné údaje na nižšie uvedený účel, keďže ide o zákonnú požiadavku poskytovania osobných údajov a poskytovanie osobných údajov je verejnom záujme.

1. Identifikačné údaje a kontaktné údaje prevádzkovateľa:

Prevádzkovateľ:

Obchodné meno: Nový čas, a. s.
Sídlo: Prievozská 14, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov
IČO: 51 249 979
Práva forma: Akciová spoločnosť
Zapísaný: Obchodný register SR vedený Okresným súdom Bratislava I, oddiel Sa, vložka číslo: 6692/B
Zastúpený: Ing. Peter Šveda – predseda predstavenstva
kontaktné údaje: email: jozef.lukajka@banos.sk tel.: +421 31 550 3926

2. Kontaktné údaje zodpovednej osoby:

Zodpovedná osoba:

Advokátska kancelária BÁNOS s.r.o.

E-mailová adresa: advokat@banos.sk
Telefónne číslo: +421 917 540 003

3. Účel spracúvania osobných údajov, na ktorý sú osobné údaje určené, ako aj právny základ spracúvania osobných údajov:

Účel: informovania verejnosti masovokomunikačnými prostriedkami, a to o veciach verejných

Právny základ:

čl. 6 ods.1 písm. b) Nariadenia a § 13 ods. 1 písm. b) zákona o ochrane osobných údajov: spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na plnenie zmluvy, ktorej zmluvnou stranou je dotknutá osoba, alebo na vykonanie opatrenia pred uzatvorením zmluvy na základe žiadosti dotknutej osoby,

čl. 6 ods.1 písm. d) Nariadenia a § 13 ods. 1 písm. d) zákona o ochrane osobných údajov: spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na ochranu života, zdravia alebo majetku dotknutej osoby alebo inej fyzickej osoby,

čl. 6 ods.1 písm. e) Nariadenia a § 13 ods. 1 písm. e) zákona o ochrane osobných údajov: spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme alebo pri výkone verejnej moci zverenej prevádzkovateľovi,

čl. 6 ods. 1 písm. f) Nariadenia a § 13 ods. 1 písm. f) zákona o ochrane osobných údajov: spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na účel oprávnených záujmov prevádzkovateľa alebo tretej strany okrem prípadov, keď nad týmito záujmami prevažujú záujmy alebo práva dotknutej osoby vyžadujúce si ochranu osobných údajov.

Prevádzkovateľ týmto oznamuje dotknutým osobám, že bude v procese informovania verejnosti o veciach verejných spracúvať osobné údaje bez súhlasu dotknutej osoby, keďže spracúvanie osobných údajov bude vykonávané prevádzkovateľom za účelom plnenia zmluvy, za účelom ochrany života, zdravia a majetku, keďže spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na splnenie úlohy vo verejnom záujem a taktiež za účelom oprávnených záujmov prevádzkovateľa.

Prevádzkovateľ vyhlasuje, že osobné údaje bude spracúvať v súlade s dobrými mravmi a bude konať spôsobom, ktorý neodporuje zákonu o OOÚ a Nariadeniu.

4. Identifikáciu príjemcu alebo kategóriu príjemcu, ak existuje

Príjemcovia resp. kategórie príjemcov, ktorí spracúvajú osobné údaje sú:

Spoločnosť, ktorá likviduje osobné údaje, spoločnosť, ktorá spracováva hlasovanie, žrebovanie a výsledky súťaže, živnostníci, obchodní zástupcovia, právni zástupcovia.

Prepravné spoločnosti a štátne inštitúcie za účelom plnenia povinností prevádzkovateľa:

daňový úrad, orgán štátnej správy a verejnej moci na výkon kontroly a dozoru (napr. Slovenská obchodná inšpekcia, Úrad na ochranu osobných údajov SR), exekútor, notár, súdy, orgány činné v trestnom konaní atď.

5. Doba uchovávania osobných údajov

Doba uchovávania osobných údajov: doba určitá – pokiaľ je spracúvanie osobných údajov nevyhnutné na účely informovania verejnosti o veciach verejných; dlhšie spracúvanie osobných údajov je možné len výlučne na účel archivácie, na vedecký účel, na účel historického výskumu alebo na štatistický účel na základe osobitného predpisu.

6. Práva dotknutej osoby

Dotknutá osoba má právo:

  • požadovať prístup k osobným údajom týkajúcich sa dotknutej osoby
    Ako dotknutá osoba máte právo na poskytnutie zoznamu osobných údajov, ktoré od Vás máme k dispozícii ako aj na informácie:
    - prečo spracúvame Vaše osobné údaje (účel spracovania osobných údajov),
    - aké údaje o Vás spracúvame (kategória osobných údajov),
    - komu môžu byť Vaše osobné údaje poskytnuté (identifikácia alebo okruh príjemcov),
    - ako dlho budeme spracúvať Vašej osobné údaje (doba uchovávania osobných údajov),
    - o práve požadovať od prevádzkovateľa opravu osobných údajov týkajúcich sa dotknutej osoby, ich vymazanie ako aj obmedzenie ich spracovania alebo právo namietať spracovanie osobných údajov,
    - o práve podať návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov podľa zákona o ochrane osobných údajov alebo práve podať sťažnosť dozornému úradu podľa Nariadenia, ktorým je Úrad na ochranu osobných údajov SR,
    - o zdroji osobných údajov, ak sa osobné údaje nezískali od dotknutej osoby,
    - o existencii automatizovaného individuálneho rozhodovania vrátane profilovania podľa § 28 ods. 1 a 4, najmä o použitom postupe, ako aj o význame a predpokladaných dôsledkoch takého spracúvania osobných údajov,
    - o primeraných zárukách týkajúcich sa prenosu, v prípade, ak sa Vaše osobné údaje prenášajú do tretej krajiny alebo medzinárodnej organizácie

 

  • na opravu osobných údajov,
    Prijali sme opatrenia, aby sme uchovávali Vaše presné, úplné a aktuálne osobné údaje. Ak si myslíte, že Vaše osobné údaje, ktoré uchovávame nie sú presné, úplné a aktuálne, prosím, informujte nás o tom, a my vykonáme nápravu.

 

  • na vymazanie osobných údajov (tzv. právo na zabudnutie).

Ako dotknutá osoba nás môžete požiadať aj o vymazanie Vašich osobných údajov, ak sú na to splnené zákonom uvedené dôvody, a to:

- Vaše osobné údaje už nie sú potrebné na účel, na ktorý sme ich získali alebo inak spracúvali,
- odvolali ste svoj súhlas so spracovaním osobných údajov, na základe ktorého my spracúvame Vaše osobné údaje a zároveň neexistuje iný právny základ pre ich ďalšie spracúvanie,
- namietate voči spracúvaniu osobných údajov, ktoré je vykonávané na právnom základe verejného záujmu alebo oprávneného záujmu a neprevažujú žiadne oprávnené dôvody na ich spracúvanie,
- Vaše osobné údaje sa spracúvali nezákonne,
- Vaše osobné údaje musia byť vymazané, nakoľko je nutné splniť povinnosť podľa práva Slovenskej republiky alebo práva Európskej únie,
- Vaše osobné údaje sa získavali v súvislosti s ponukou služieb informačnej spoločnosti podľa § 15 ods. 1 zákona o ochrane OOÚ.

Vášmu právu na výmaz osobných údajov však v konkrétnom prípadne s ohľadom na konkrétne okolnosti nemusí byť vyhovené, pokiaľ je spracovanie osobných údajov potrebné na:
- na uplatnenie nášho práva na slobodu prejavu alebo práva na informácie,
- na splnenie zákonnej povinnosti - na uplatnenie nášho právneho nároku,
- na účel archivácie, na účel historického výskumu alebo na štatistický účel, pokiaľ je pravdepodobné, že právo na výmaz by nám znemožnilo alebo závažným spôsobom sťažilo dosiahnutie cieľov takého spracúvania.

  • na obmedzenie spracúvania osobných údajov,
    Ako dotknutá osoba nás môžete pri splnení zákonných podmienok požiadať, aby sme prestali používať Vaše osobné údaje, a to

- počas obdobia umožňujúceho nám overenie správnosti Vašich osobných údajov, napadnete správnosť svojich osobných údajov,
- pôjde o nezákonné spracúvanie osobných údajov, namietnete výmaz osobných údajov a budete žiadať namiesto výmazu obmedzenie spracúvania osobných údajov,
- my už nebudeme potrebovať Vaše osobné údaje na žiadny z účelov spracúvania, alebo budete ich potrebovať Vy na preukázanie, uplatňovanie alebo uplatňovanie svojich právnych nárokov,
- budete namietať voči spracúvaniu osobných údajov, a to až do doby overenia, či naše oprávnené záujmy prevažujú nad Vašimi oprávnenými záujmami.

  • namietať spracúvanie osobných údajov,
    Ako dotknutá osoba máte právo namietať spracúvaniu Vašich údajov, v prípade, ak ste nadobudli presvedčenie, že na spracúvanie osobných údajov nemáme právny dôvod. Ako dotknutá osoba máte právo namietať spracúvanie osobných údajov, ktoré sa Vás týkajú, na účel priameho marketingu vrátane profilovania v rozsahu, v akom súvisí s priamym marketingom. Ak dotknutá osoba namieta spracúvanie osobných údajov na účel priameho marketingu prevádzkovateľ ďalej osobné údaje na účel priameho marketingu nesmie spracúvať.

 

  • na prenosnosť osobných údajov,
    Ako dotknutá osoba máte za určitých okolností právo požiadať nás o prenos osobných údajov, ktoré ste nám poskytli. Toto právo na prenosnosť sa však týka len tých osobných údajov, ktoré sme nám poskytli na základe Vášho súhlasu alebo na základe zmluvy, ktorej ste jednou zo zmluvných strán.

 

  • odvolať súhlas,
    Ako dotknutá osoba máte právo kedykoľvek odvolať Váš súhlas v prípadoch, keď Vaše osobné údaje spracúvame na základe Vášho súhlasu. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania vychádzajúceho zo súhlasu pred jeho odvolaním.

 

  • podať návrh na začatie konania resp. sťažnosť na dozorný orgán,
    Ako dotknutá osoba máte právo podať návrh resp. sťažnosť na Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky, https://dataprotection.gov.sk , Hraničná 12, 820 07 Bratislava 27; tel. číslo: +421 /2/ 3231 3214; E-mail: statny.dozor@pdp.gov.sk.

 

Dotknutá osoba môže požadovať výkon vyššie uvedených práv kedykoľvek, a to prostredníctvom emailu: advokat@banos.sk, telefónne číslo +421 917 540 003, alebo písomne na poštovú adresu sídla prevádzkovateľa. Prevádzkovateľ vybaví žiadosť dotknutej osoby v súvislosti s vyššie uvedenými právami v zákonných lehotách.

Súvisiace články:
Autor: Čas.sk
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Prezidentské voľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Sambuca di Sicilia
Talianske mestečko ponúka domy za euro Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 21 min
Najvyšší kontrolný úrad našiel viaceré nedostatky v rámci NDS a ZSSK Aktuality.sk
Najvyšší kontrolný úrad identifikoval viaceré nedostatky v rámci NDS a ZSSK pri nakladaní s verejnými financiami.
pred 45 min
USA a KĽDR pravdepodobne rokovali o druhom summite Trump-Kim Aktuality.sk
Témou rozhovoru malo byť obnovenie rokovaní o denuklearizácii Kórejského polostrova.
19:10
Výbuch v Sýrii si vyžiadal najmenej 11 mŕtvych Aktuality.sk
Príčina výbuchu v Idlíbe zatiaľ nie je známa.
Peter Sagan
Peťo Sagan, ako ho všetci poznáme: Vtipný rozhovor po víťaznej etape pretekov v Austrálii
(ilustračné foto)
Foto
Muž našiel svoju vyše 30 rokov starú peňaženku: List, ktorý z nej vypadol, by zložil každého chlapa
Buddhist monks
Krviprelievanie v Thajsku: Neznámi ozbrojenci vtrhli do chrámu a zastrelili dvoch mníchov
Chára je
Foto
Zdeno Chára medzi najväčšími legendami: V najlepšej lige sveta odohral neskutočný počet zápasov
Palestínčania
Foto
Protesty v pásme Gazy neutíchajú: Izraelskí vojaci postrelili 14 Palestínčanov
Foto Kvíz
Ako dobre poznáte legendárny film Forrest Gump? Bežte si rýchlo spraviť kvíz
Nemcom sa
Nemeckí politici a celebrity napísali Britom srdcervúci list: Chceme, aby ste zostali!
Po nezvestnom
Koniec pátrania po nezvestnom šachistovi Ľubošovi: Ako sa dráma skončila?
Marián Hossa
Hossa prezradil pikošky z NHL: Zápas, po ktorom bol na Cháru poriadne naštvaný!
„Našťastie to
Foto
Aj toto sa dá vyrobiť zo snehu? Prehľad najoriginálnejších snehuliakov od Slovákov: Fotka číslo 10 vás rozosmeje
Jason Spindler,
Muž akoby zázrakom prežil teroristický útok z 11. septembra: Odišiel z USA, pred smrťou neutiekol
Fojtíček
Mladý talent Fojtíček najlepším brankárom turnaja: Čím zaujal najviac?