Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2020 07:35 | Správy | Domáce správy

Slovensko má už 97 nakazených: Rekordný počet prípadov za jeden deň a mŕtvy cudzinec v košickom hoteli

Slovensko bojuje s koronavírusom prísnymi opatreniami. Doposiaľ sa u nás potvrdilo 97 nakazených. Rekordný počet, 25 prípadov, pribudol práve v utorok.

Vláda sa pre aktuálnu situáciu rozhodla vyhlásiť núdzový stav. Premiér Peter Pellegrini povedal, že v prípade potreby je pripravený zasiahnuť aj do slobody pohybu občanov. Krízový štáb v pondelok upravil opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb. Po novom môžu byť otvorené práčovne a čistiarne, takisto budú môcť fungovať autoservisy, pneuservisy, ale i odťahové služby. Hranice s okolitými štátmi sú uzavreté a kontrolujú ich policajné hliadky. 

-Slovenský odborník otvorene: Ak budeme pokračovať v opatreniach, môže sa nakaziť 10 percent obyvateľstva

-Najväčší zamestnávatelia prerušia výrobu: 13 opatrení na záchranu ekonomiky

-Univerzity uvažujú o predĺžení letného semestra: Jedna škola tak už urobila

-Ďalšie opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19: V tomto kraji zaviedli bezplatné cestovanie

 

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Koronavírus: Mimoriadna situácia na Slovensku
23:02

Vážení čitatelia. ONLINE prenos z aktuálneho diania na Slovensku sa končí, situáciu však monitorujeme naďalej. Všetky dôležité informácie nájdete na našom webe. Ďakujeme vám za pozornosť, dobrú noc.

22:47

Spoločnosť Jaguar Land Rover obmedzí prevádzku závodu v nitrianskom priemyselnom parku. Spoločnosť dočasne pozastaví výrobu vozidiel, pričom posledný výrobný deň bude piatok 20. marca.

Viac sa dozviete TU.

21:53

Polícia identifikovala prvú osobu, ktorá šírila dezinformácie v súvislosti s koronavírusom. Ide o ženu z okresu Dunajská Streda. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

21:44

Cyklistické preteky Paríž-Nice boli jednou z posledných športových bášt aktuálne na svete. Počas dní, keď sa globálne rušili všetky športové podujatia, cyklisti, vrátane Petra Sagana poctivo potili krv vo Francúzsku. Športový riaditeľ tímu BORA - hansgrohe Ján Valach opísal, ako celú situáciu s koronavírusom prežívali spoločne.

 

21:19

V Banskej Bystrici bol doposiaľ nový koronavírus potvrdený u piatich ľudí, nie všetci sú však obyvateľmi Banskej Bystrice. Zatiaľ ani jeden z nakazených nemá ťažký priebeh ochorenia. Viac informácií TU.

20:56

Jeden z nových prípadov sa nachádza v nemocnici v meste Ružomberok.

20:45

Sieť nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare sa pripravuje na masívnejší nárast pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa siete ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková. Všetky nemocnice siete momentálne zriaďujú samostatné priestory s cieľom oddeliť pacientov s podozrením a bez podozrenia na nový koronavírus.

Tieto vyhradené priestory by mali mať samostatnú prístupovú cestu a nebudú súčasťou urgentných príjmov alebo ambulancií pohotovostnej služby. Novozriadené pracoviská budú výrazne vizuálne odlíšené a pacienti budú na ich umiestnenie upozorňovaní už pri hlavnom vchode každej nemocnice a polikliniky.

20:26

Európska únia pristúpila k radikálnemu kroku, zatvára hranice pred zvyškom sveta! Čítajte viac TU.

19:56

Do autobusov v Banskobystrickom kraji nebudú môcť nastúpiť ľudia s nezakrytou tvárou, cestujúci majú tiež zakázané sedieť v blízkosti vodiča. Čítajte celý článok.

19:35

Záujem o repatriáciu prejavilo približne 2000 ľudí zo všetkých kontinentov. V spolupráci s dopravnými spoločnosťami sa už vracajú Slováci z Mníchova, Budapešti a Ľubľany. Všetci pôjdu po príchode na Slovensko do povinnej karantény pre možnú nákazu novým koronavírusom. Informoval o tom hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

"Vzhľadom na vysoký počet záujemcov našich občanov vyzývame, aby sa v maximálnej možnej miere snažili priblížiť k SR. Z kapacitných dôvodov sa bude repatriácia riešiť podľa priorít," uvádza Tomaga. Dodáva, že najprv bude postarané o maloletých, študentov a ľudí, ktorí šli do zahraničia z pracovných dôvodov.

19:25

Ministerka vnútra Denisa Saková sa dohodla s maďarským ministrom vnútra Sándorom Pintérom na voľnom cezhraničnom pohybe občanov SR, ktorí bývajú alebo pracujú na území Maďarska najviac do 30 kilometrov od svojich hraníc. "Hraničnej kontrole sa budú musieť preukázať platným dokladom totožnosti a potvrdením od zamestnávateľa," priblížil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Voľný cezhraničný pohyb týchto Slovákov bude platiť od štvrtka (19. 3.). "Týmto opatrením sa vyrieši aj situácia slovenských občanov v Rajke a susedných obciach. Na túto skupinu slovenských občanov sa nevzťahujú povinné karanténne opatrenia," uviedol.

19:13

RTVS priniesla šokujúcu správu. S lekárom z Kramárov, ktorý mal pozitívny test na koronavírus, boli na lyžovačke v Taliansku aj traja doktori z Popradu. Do styku potom prišli s približne 200 pacientami! Čítajte článok.

18:43

Primátor Košíc hovorí, že zodpovednejšie sa k prevencii začali stavať aj obyvatelia Luníka IX. Čítajte viac.

18:29

Predseda vlády Peter Pellegrini na sociálnej sieti ukázal fotky z videokonferencie s ostatnými európskymi premiérmi.

18:25

Na Slovensku začne vysielať spravodajský kanál Corona Virus Info TV. Jeho hlavným cieľom je prispieť k rýchlemu šíreniu overených informácií a vzdelávania širokých vrstiev obyvateľstva v súvislosti aktuálnou hrozbou pandémie nového koronavírusu na Slovensku a vo svete. TASR informoval manažér Peter Blaas.

18:01

V utorok pribudlo spolu 25 nových prípadov na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Spolu tak máme na Slovensku 97 pozitívnych vzoriek. Zo všetkých testovaných bolo 1816 negatívnych. Bližšie informácie má rezort poskytnúť po skompletizovaní výsledkov z laboratórií v stredu.

17:55

S cieľom ochrániť zdravie zamestnancov v prevádzke, ako aj obyvateľov miest a obcí Slovenská pošta pristupuje k pozastaveniu komerčných služieb. Od stredy až do odvolania bude zastavený predaj produktov a poskytovanie vybraných služieb Poštovej banky, Poštovej poisťovne, Tiposu, telekomunikačného operátora 4ka, spoločnosti Ticketportal, pozastaví aj predaj produktov ponúkaných v PostShopoch.

17:54

V súvislosti s koronavírusom a užívaním ibuprofénu sa šíri na internete falošná správa! Prečítajte si článok.

17:17

V košickom hoteli Crystal zomrel cudzinec, lekári preveria, či mal koronavírus, informujú aktuality.sk. Podľa portálu mal muž cestovateľskú anamnézu. Strávil dva mesiace v Číne, odkiaľ sa však vrátil už 12. januára. Malo by ísť o Američana s ťažkou cukrovkou.

Posádka sanitky, ktorú mužovi zavolali, keď bol v bezvedomí, pôjde do karantény. K cudzincovi bola vyslaná bežná hliadka bez ochranného oblečenia, keďže sa s podozrením na koronavírus v tom čase nepracovalo. V karanténe podľa aktuality.sk skončili aj hasiči, ktorí na mieste zasahovali.

17:11

Mesto Bratislava začalo pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu distribuovať ochranné rúška pre zamestnancov, ktorí dennodenne zabezpečujú chod bratislavskej samosprávy a bratislavských mestských častí.

Magistrát nakúpil ochranné rúška vo vlastnej réžii po tom, ako bolo podľa neho zrejmé, že nedokážu byť v tejto chvíli zabezpečené zo strany štátu. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla. Ochranné rúška sa hlavnému mestu podarilo objednať, a to aj napriek ich súčasnému veľkému nedostatku na trhu.

16:44

Od stredy 18. marca bude možné do Fakultnej nemocnice v Nitre vstupovať iba hlavným vchodom na Rázusovej ulici. Okrem toho každý, kto bude chcieť vstúpiť do areálu nemocnice, bude musieť prejsť červeným, roztrieďovacím stanom, ktorý bude umiestnený na parkovisku pri hlavnom vchode. Ľudia sú zároveň povinní chrániť sa ochrannými pomôckami, minimálne rúškom alebo inou účinnou ochranou úst a nosa.

16:40

Prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ odmieta, že by slovenskí lekárnici boli priekupníkmi s ochrannými rúškami. Premiérovi Petrovi Pellegrinimu adresoval otvorený list plný znechutenia. Čítajte TU.

16:34

V snahe o ochranu svojich zamestnancov pred možnou nákazou novým koronavírusom začal Mestský úrad (MsÚ) v Medzilaborciach s výrobou ochranných tvárových rúšok. Iniciatíva samosprávy stačí pokryť len vlastné potreby, na vyššiu produkciu nemajú podľa slov primátora Vladislava Višňovského kapacity.

Ako uviedol, rúška pre takmer 100 zamestnancov mesta vrátane terénnych sociálnych pracovníkov a príslušníkov mestskej polície šijú tri zamestnankyne MsÚ na dvoch šijacích strojoch. Podobným spôsobom si ochranné prostriedky zabezpečujú aj ostatní obyvatelia mesta. Výnimkou podľa jeho slov nie sú ani niektorí obyvatelia rómskych komunít, i keď tých vídať v meste s rúškom na tvári len zriedka. Višňovský verí, že ochranné pomôcky pre Rómov časom zabezpečí štát, keďže samospráva ich podľa jeho slov nedokáže poskytnúť 1000 obyvateľom. "To nie je v našich silách," uzavrel.

16:26

V Železničnej stanici Bratislava-Petržalka je v súvislosti s opatreniami pre nový koronavírus zrušená osobná doprava na všetky smery.

16:24

Polícia rieši v súvislosti s koronavírusom nezodpovedných Slovákov, ktorým teraz hrozia prísnejšie tresty. Ako informovala na sociálnej sieti, príslušníci Policajného zboru nateraz riešili viac ako 250 prípadov. Polícia takisto upozorňuje, že mimoriadna situácia znamená prísnejšie tresty. Viac čítajte v článku.

16:13

Plynárenské spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a SPP - distribúcia do odvolania zatvorili svoje zákaznícke centrá, zákaznícke kancelárie, podateľne a pracoviská technickej dokumentácie. Klientov vyzvali, aby ich kontaktovali elektronicky alebo prostredníctvom telefonickej linky.

16:11

Ak by sa nútené voľno pre školy malo predĺžiť, ministerstvo práce chce s vládou hovoriť o možnostiach, aby neboli rodičia zaťažení byrokraciou, ak budú potrebovať opakovane čerpať ošetrovné (OČR). Avizoval to minister práce Ján Richter (Smer-SD) v utorok na tlačovej konferencii.

"Sociálna poisťovňa (SP) pripravila materiály. Ak by došlo k tomu, že by sa nútené školské voľno malo predlžovať, je potrebné urobiť všetko pre to, aby sme rodičov nezaťažili ďalšími administratívnymi úkonmi zvlášť v čase, keď je záujem, aby ten styk so SP bol čo najviac obmedzený," uviedol Richter.

16:09

Zdravotné poisťovne fungujú kvôli koronavírusu v obmedzenom režime, jedna z nich zatvorila svoje pobočky úplne. Ako postupovať a čo radia klientom, si prečítajte v článku.

15:59

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zabezpečil rúška pre všetkých vodičov prímestských autobusov a cestárov Správy ciest (SC) ŽSK v rámci preventívnych opatrení, ktoré majú spomaliť šírenie nového koronavírusu.

,,Je dôležité spomaliť šírenie nového koronavírusu a chrániť tých, ktorí sú v priamej línii a zabezpečujú pre všetkých obyvateľov nevyhnutné služby," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

15:55

Návštevníci známeho trhoviska Miletičova v bratislavskom Ružinove si od utorka môžu opäť nakúpiť chlieb, syry, vajíčka, mäso či drogériu, avšak len v uzavretých malých predajniach.

,,V žiadnom prípade sa neotvára trhovisko, ani stánky, ani nepotravinový predaj. Otvoriť umožníme len predajcom, ktorí predávajú potravinový tovar alebo drogériu, a len v uzavretých predajniach," píše starosta Ružinova Martin Chren s tým, že predaj je možný len cez okienko, respektíve do obchodu môžu zákazníci vstupovať len po jednom, pričom musia mať, rovnako ako predajcovia, ochranné rúško.

15:52

Desiatky zamestnancov nemocnice v Bojniciach museli ísť do karantény po tom, čo im pacientka zatajila cestovateľskú anamnézu. V utorok popoludní prišla dobrá správa, žena podľa testov koronavírus nemá a karanténa personálu sa tak končí. Viac o prípade si prečítajte v pôvodnom článku.

15:31

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine zaviedla pri vstupoch do areálu kontrolu pacientov, návštevníkov a sprievodných osôb.  Generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek upozornil, že každý pacient, návštevník alebo sprevádzajúca osoba má povinnosť v areáli žilinskej nemocnice chrániť seba a okolie ochrannými pomôckami.

"Minimálne rúškom alebo inou dostupnou ochranou úst a nosa, ako je napríklad šál, šatka či iné materiály," zdôraznil. Nemocnica tiež opätovne vyzýva pacientov, aby nenavštevovali zdravotnícke zariadenie, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

15:29

Policajti na Instagrame odpovedali občanom na otázky súvisiace s koronavírusom. Niektoré odpovede boli naozaj drsné, prečítajte si článok.

15:25

Počas uplynulej nedele preverovali policajti oznámenie o konaní sa bohoslužby v kostole v obci Hronský Beňadik (okres Žarnovica) napriek zákazu v súvislosti so šírením sa nového koronavírusu. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici na svojej facebookovej stránke. Ako ďalej polícia uvádza, v kostole sa konala súkromná kňazská omša.

Farský administrátor aj kňaz, ktorý mal omšu vykonať, uviedli, že omša bola vykonaná v súlade s kanonickým právom, ktoré to kňazovi prikazuje. Tiež uviedli, že keďže sa omša uskutočnila v kultúrnej pamiatke, kostol neuzamkli, a teda verejnosť sa na nej zúčastnila z vlastnej vôle. "Farského administrátora polícia na mieste riadne poučila, vec zadokumentovala a bude odstúpená Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom," informovala o tom polícia.

15:24

Seniori v bratislavskom Starom Meste dostanú 500 bavlnených rúšok. Zhotovuje ich pre nich chránená dielňa založená pred desiatimi rokmi občianskym združením Klub Donna Rosi. Prvých 100 kusov už bolo mestskej časti odovzdaných v pondelok. Samospráva o tom informuje na webovej stránke.

14:58

Všetci pedagogickí a vedeckovýskumní zamestnanci Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) majú pracovať z domu. Čo sa týka študentských domovov, ubytovanie slovenským študentom je povolené len v odôvodnených prípadoch. Pre TASR to uviedol prorektor pre vzdelávanie univerzity Ervin Lumnitzer s tým, že povolili 35 slovenským študentom výnimky, časť zahraničných študentov napriek výzve zostať odišla.

14:57

V stredu 18. marca sa rozhodne o prípadnom predĺžení semestra aj na najväčšej slovenskej univerzite - Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. "Momentálne rokujeme o tom, ako bude vyzerať zvyšok letného semestra. "Pravdepodobne sa semester predĺži a termíny odovzdania záverečných prác sa budú posúvať," priblížila pre TASR hovorkyňa UK Lenka Miller.

14:51

Humenská nemocnica v súvislosti so súčasnou epidemiologickou situáciou zriadila pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor s osobitným vchodom. Zaviedla tiež kontrolu na vstupoch do všetkých pavilónov, informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú nemocnica v Humennom patrí.

Priestor vyhradený pre pacientov, ktorí vykazujú symptómy ochorenia vyvolaného novým koronavírusom, sa nachádza na prízemí v pavilóne E, v bývalej pľúcnej ambulancii. Humenská nemocnica v súčasnosti poskytuje len akútnu zdravotnú starostlivosť, všetky plánované výkony sa aktuálne nevykonávajú. 

14:32

Brezňanom, najmä seniorom, od utorka magistrát rozdáva rúška. Primátor Tomáš Abel sa dohodol na výrobe niekoľko tisíc rúšok s miestnymi krajčírkami a firmami. Informoval o tom na sociálnej sieti. "Postupne, počas tohto týždňa, ich budeme prerozdeľovať podľa potreby našim zamestnancom a seniorom či zdravotne ťažko postihnutým a odkázaným na pomoc, ktorí si ho nevedia zabezpečiť sami," uviedol primátor, ktorý verí, že Horehronci to spoločnými silami zvládnu.

14:29

"Bolo vyskladnených a malo byť postupne rozdistribuovaných takmer 70 000 ochranných rúšok, rukavíc, ako i návlekov na obuv, a to primárne pre pacientov, ktorí by s nimi mali vstupovať k lekárom, aby ich čo najmenej ohrozili," priblížil dosluhujúci predseda vlády SR. Len čo bude v stredu (18. 3.) alebo vo štvrtok (19. 3.) podľa neho prichádzať tovar určený aj pre samotných lekárov, to znamená filtre, ktoré potrebuje lekár a nie pacient, tie následne v rovnakej vlne a rovnakým spôsobom budú distribuované medzi ambulantný sektor. "Vždy prostredníctvom samosprávneho kraja," podotkol.

14:28

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove je hospitalizovaná 54-ročná žena, u ktorej bol zistený nový koronavírus. 

14:21

Policajti informovali na sociálnej sieti, že sú zavalení oznámeniami o nedodržiavaní domácej karantény. Ide o ľudí, ktorí sa mali vrátiť zo zahraničia, najmä Talianska. Muži zákona tieto oznámenia preverujú. "Okrem toho nám občania oznamujú, aj to, že niektoré prevádzky, ktoré majú byť zatvorené, ako napr. pohostinstvá, ba dokonca i kostoly sú pre verejnosť otvorené. Každé takéto oznámenie preverujeme a v zmysle zákona budú dotknuté osoby sankcionované," dodali. 

14:17

Premiér Pellegrini navštívil slovenskú firmu v Bánovciach nad Bebravou odkiaľ v utorok odchádza prvá várka 20-tisíc nových antibakteriálnych rúšok. Tie prioritne poputujú slovenským zdravotníkom.  

14:16

Situácia s výskytom nového koronavírusu v krajine má vplyv aj na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorého činnosť je obmedzená od pondelka 16. marca do 27. marca. Zasadnutia senátov a pléna ÚS sa dočasne nekonajú. Sudcovia ÚS v rámci opatrení pracujú mimo košického sídla súdu. Pre TASR to v utorok potvrdila hovorkyňa ÚS Martina Ferencová. "Detašované pracovisko v Bratislave bude zatvorené. Podávať sťažnosti a návrhy osobne bude možné len v podateľni v Košiciach, ktorá bude v uvedenom období počas pracovných dní otvorená od 8.00 do 11.00 h," uviedla hovorkyňa. K obmedzeniu činnosti došlo v súlade s usmerneniami Ústredného krízového štábu SR a hlavného hygienika SR.

14:11

V pondelok i v utorok boli medializované podobné prípady najmä zo severného Slovenska. Obce Hradná-Súľov a Čičmany dokonca zakázali vstup turistov do obce. Na takúto iniciatívu zareagoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý upozornil, že pokiaľ na Slovensku nie je vyhlásený núdzový stav, nemožno obmedziť pohyb a ľudské práva, môže teda ísť len o odporúčanie.

14:10

S výzvou na rešpektovanie preventívnych opatrení a zákazu zhromažďovania sa na turistov obracia v týchto dňoch aj Plavecké Podhradie, odkiaľ sa vystupuje na jednu z dominánt Záhoria - Plavecký hrad. "Prostredníctvom sociálnej siete i informačných materiálov v obci žiadame návštevníkov, aby sami zabránili riziku stretávania sa veľkej skupiny ľudí mieriacich na hrad," uviedol pre TASR starosta Plaveckého Podhradia Július Papán.

14:09

Futbalové majstrovstvá Európy sa kvôli pandémii nového koronavírusu tento rok v lete neodohrajú! Európska futbalová únia stanovila nový termín .

14:04

Jednou z nových nakazených je aj 34-ročná žena z Košíc. V posledných sa dňoch stretla s desiatkami ľudí v práci, ale aj súkromne. Všetci budú musieť ísť do karantény.

14:02

V logistických a distribučných skladoch na Slovensku je dostatočné množstvo tovaru, je ho dokonca viac ako zvyčajne a v požadovanej sortimentovej skladbe. Po utorkovej návšteve distribučného centra jedného s obchodných reťazcov v Beckove to povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS).

13:59

Dva veľké obchodné reťazce menia otváracie hodiny svojich prevádzok. Zmena platí od 17. do 27. marca. Čítajte ďalej v článku. 

13:59

Pohrebné služby na Slovensku môžu byť otvorené a fungovať naďalej, pre tieto prevádzky neplatí nariadenie o zatvorení pre výskyt nového koronavírusu. Vyplýva to z výsledku rokovaní s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na utorkovom brífingu to uviedol Ladislav Stríž, predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS). Dodržiavať sa však musia bezpečnostné odporúčania týkajúce sa rúšok, ochranných a dezinfekčných prostriedkov.

13:57

Dodávka prvých 20-tisíc antibakteriálnych ochranných rúšok pre Štátne hmotné rezervy (ŠHR) odchádza dnes z bánoveckej textilnej fabriky Zornica Banko Fashion. Po návšteve textilky to vyhlásil predseda vlády SR Peter Pellegrini. Generálny riaditeľ firmy Igor Maukš potvrdil, že už čoskoro sa k výrobe pripojí aj susedný závod Eterna, čím by denná výroba ochranných rúšok mohla dosiahnuť minimálne 40-tisíc kusov. Ešte pred dvoma týždňami sa v bánoveckej textilke šili košele. Pellegrini počas svojej dnešnej návštevy poďakoval vedeniu firmy a samotným šičkám, že dokázali veľmi rýchlo reagovať na situáciu a zmeniť výrobný program.

13:56

Štát podľa dosluhujúceho predsedu vlády SR eviduje v súčasnosti 992 ľudí, ktorí žiadajú o repatriáciu domov, toto číslo, ako upozornil, môže byť trochu vyššie. "Slovensko bude postupne pripravené doviezť všetkých, ktorí o to požiadajú. Chcem požiadať o určitý moment strpenia, nedá sa všetko naraz a pre všetkých," dodal.

13:55

Vláda SR na odporúčanie krízového štábu podľa premiéra vyhlási v stredu 18. marca rozšírený núdzový stav pre oblasť zdravotníctva aj na všetkých ostatných poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, to znamená aj na súkromné nemocnice, súkromné kliniky, úrady verejného zdravia, záchranky, dopravnú zdravotnú službu a iné. "Tento núdzový stav sa nebude týkať našich ambulancií a lekárov, títo zostávajú vo svojom režime," podotkol.

13:55

Z 12 nových prípadov sú štyri osoby z Bratislavy, štyri z okresu Žilina, traja z okresu Dunajská Streda a jeden pozitívny prípad je z okresu Revúca, spresnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová s tým, že celkovo 1631 vzoriek bolo negatívnych.

13:51

Trebišovská nemocnica aktuálne poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť a zdravotnú starostlivosť pre onkologických pacientov. "Kontrolné vyšetrenia v jednotlivých ambulanciách sú momentálne tiež pozastavené. Akútne stavy budú ošetrené na urgentnom príjme." TASR o tom v utorok informovala Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia v súvislosti s hrozbou nákazy novým koronavírusom. Verejnosť môže do budovy trebišovskej nemocnice vstupovať len s rúškom či inou ochranou častí tváre, napríklad šatkou, ktorá zakrýva ústa a nos. Sprístupnený je momentálne len jeden vstup do nemocnice, a to vchod pri nákupnej pasáži. Hlavný vchod je uzatvorený. "Pri tomto vchode zdravotníci pacientom bezkontaktne merajú teplotu a vyhodnocujú ďalšie príznaky, napríklad kašeľ, cestovateľskú anamnézu a kontakt s infikovanou osobou, na základe čoho pacientovi povolia alebo nepovolia vstup do nemocnice," uviedla Fedáková.

13:39

Slovenské energetické firmy, ktoré dodávajú elektrickú energiu, plyn a pohonné látky, sú na prípadné zhoršenie situácie a rozšírenie nákazy nového koronavírusu dobre pripravené a dodávky energií sú zabezpečené. Povedal to v utorok minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) po konferenčnom hovore so zástupcami týchto firiem. Viac nájdete v článku. 

13:37

Na obrazovky RTVS pribudne od stredy 18. marca nová interaktívna relácia pre malých školákov. V nej sa zábavnou formou počas 45 minút dozvedia množstvo nových poznatkov. 

13:30

Letisko v rakúskej metropole Viedeň v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu úplne zastaví v nadchádzajúcich dňoch všetky pravidelné lety. Ďalšie informácie nájdete tu. 

13:28

COOP Jednota Krupina, ktorý má prevádzky väčšinou v Banskobystrickom kraji, nepociťuje aktuálne žiadne problémy v zásobovaní. "Rozvozy robíme priebežne podľa rozvozných plánov. Veľké predajne sa zásobujú trvanlivými potravinami trikrát do týždňa, menšie dvakrát do týždňa. Čerstvé potraviny ako mliečne výrobky, zelenina a ovocie, mäso a pečivo prichádza do obchodov denne," priblížil.

Ak sa minulý týždeň kupovali najmä základné potraviny ako múka, cukor, ryža či cestoviny, teraz sa začali kupovať aj iné. Rastie tiež predaj čerstvých tovarov. "V dňoch najväčšieho náporu ľudí sme mali tržby o sto percent vyššie, dnes sú vyššie asi o 40 percent," konštatoval.

13:27

Vyše 1100 ochranných rúšok z bavlny vyrobili v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine pre predavačky v 160 maloobchodoch družstva COOP Jednota Krupina tamojšie krajčírky a dobrovoľníčky. "Máme niekoľko zdrojov, ktoré chceme ešte poprosiť aj o ušitie náhradných rúšok," povedal TASR predseda predstavenstva družstva Jozef Vahančík. Po tom, ako predavačky vybavili ochranou, sa podľa neho upokojili aj ony samotné. "Nariadenie vstupovať do našich obchodov len s rúškami, sme pre zákazníkov vydali ešte o deň skôr, ako to prikázali nadriadené orgány," doplnil.

13:23

Sociálna poisťovňa dočasne upravila možnosť využitia rezervačného systému, pomocou ktorého sa v bežnej prevádzke možno elektronicky objednať na termín spísania žiadosti o niektorý z dôchodkov priamo v pobočke. Podľa informácií poisťovne dočasne bude preto rezervačný systém využívaný na elektronický zber formulárov, pomocou ktorých poistenci môžu iniciovať konanie o ich dôchodku. Celý článok nájdete tu.

13:17

"Toho času evidujeme 84 nakazených pacientov. Z toho 22 ľudí leží v slovenských nemocniciach, dvaja z nich sú momentálne na jednotke intenzívnej starostlivosti bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Zvyšok je v domácej karanténe s ľahším priebehom ochorenia," uviedol Pellegrini po návšteve Zornice v Bánovciach nad Bebravou.

13:14

Ak sa zachovajú opatrenia nastavené od 15. marca, tak sa môže o 110 dní nakaziť novým koronavírusom desať percent obyvateľstva SR. Analytici však prehovorili aj o oveľa horšom scenári. Viac TU.

13:08

Slovenská pošta dala stopku zásielkam do troch krajín. Ktoré sú to, sa dozviete v tomto článku. 

13:00

Opatrenia krízového štábu mesta Liptovský Mikuláš proti šíreniu nového koronavírusu sa týkajú aj obradov, mestskej autobusovej dopravy (MAD) či odpadového hospodárstva. Od utorka až do odvolania platí zákaz vstupu do prostriedkov MAD bez rúška alebo inej ochrany úst a nosa. Uviedla to hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková s tým, že krízový štáb odporúča cestujúcej verejnosti, aby okrem ochrany úst a nosa používala aj jednorazové rukavice. Krízový štáb tiež vydal nariadenie obmedzenia účastníkov svadobných obradov. Až do odvolania sa svadobných obradov v obradnej sieni môžu zúčastňovať výlučne mladomanželia, rodičia a svedkovia. Ostatní svadobčania nebudú do budovy mestského úradu vpusten

12:56

K Číne a Taliansku pribudlo v týchto dňoch aj Mongolsko, do ktorého nie je možné doručiť zásielky. Slovenská pošta od pondelka (16. 3.) neprijíma od zákazníkov zásielky s doručením do Mongolska. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská.

12:54

Vláda vyhlási rozšírený núdzový stav, rozšíri ho aj na súkromné zdravotnícke zariadenia.

12:46

Na Slovensku pribudlo 12 nových pacientov s koronavírusom. Celkový počet sa zvýšil na 84 nakazených ľudí. Povedal to premiér Peter Pellegrini. 

12:29

Bezplatná donáška nákupu nevyhnutných potravín, drogérie a liekov je jednou zo služieb, ktorú v súvislosti so šírením nového koronavírusu ponúka samospráva Rimavskej Soboty. Ako informuje na svojej internetovej stránke, určená je osamelým seniorom, občanom s ťažkým zdravotným postihnutím i ľuďom v karanténe.

12:25

Dvanásť zdravotníckych zariadení siete Agel na Slovensku pracuje v mimoriadnom režime. Dôvodom je situácia okolo nového koronavírusu. Obmedzenia sa týkajú nemocníc tejto siete v Komárne, Leviciach, Zvolene, Krupine, Zlatých Moravciach, Handlovej, Bánovciach, Kežmarku, Levoči, Krompachoch, Košiciach-Šaci a Agel Clinic v Bratislave. Skupina Agel o tom informuje na svojom webe.

Tieto zdravotnícke zariadenia utlmia činnosti v oblasti plánovaných výkonov postupne v priebehu týždňa. "Obmedzenie, prípadne pozastavenie plánovaných operačných zdravotných výkonov, plánovaných hospitalizácií alebo odkladných diagnostických výkonov sa týka tých pacientov, ktorí nevyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť," uviedol poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

12:13

Na Slovensku vznikla občianska iniciatíva hackvirus.sk, ktorej ambíciou je dať dohromady všetky dobré nápady ako aj technologické riešenia na pomoc v boji proti ochoreniu COVID-19. Jej iniciátori chcú na základe získaných podnetov a nápadov zorganizovať online hackaton, výsledkom ktorého by malo byť technologické riešenie pre ľudí. „ Už pri zakladaní tejto platformy sme registrovali, že viaceré firmy či jednotlivci sa snažia vyvíjať riešenia, ktoré by ľuďom pomáhali zvládnuť epidémiu alebo bojovať s ňou. Sme presvedčení, že všetky dobré nápady je potrebné dať pod jednu strechu, aby vznikli skutočne účinné technologické riešenia,“ uviedol jeden z iniciátorov hackvirus.sk Andrej Krúpa.

12:04

Povinnú karanténu si nemôžeme mýliť s trojhviezdičkovým hotelom. Povedal to policajný prezident SR Milan Lučanský po tom, čo v utorok navštívil karanténne centrum v Gabčíkove. Umiestnení sú tu Slováci, ktorí povinnú 14-dňovú karanténu po návrate zo zahraničia nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Policajný šéf zisťoval ich problémy a podnety, zároveň ich požiadal o trpezlivosť. "Prišiel som skontrolovať, ako sa tu ľuďom vedie, aké majú problémy, čo ich trápi a čo im vieme zabezpečiť," uviedol Lučanský vo videu na sociálnej sieti.

11:56

Podľa analytika Smatanu si Slovensko prísnymi opatreniami kúpilo drahocenný čas. Dodal, že ide o luxus, ktoré iné krajiny ako Taliansko a Španielsko nemali. Je to tiež dôvod, preto tam teraz sú katastrofické scenáre. 

11:55

Polícia prijala opatrenia pre súkromné bezpečnostné služby

Prijímanie žiadostí o udelenie licencie na prevádzkovanie bezpečnostnej služby, vlastnej ochrany a žiadostí o udelenie akreditácie je pozastavené. Opatrenie, ktoré reaguje na šírenie nového koronavírusu, bude na úseku súkromných bezpečnostných služieb (SBS) platiť do odvolania. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.      Rovnako je pozastavené vykonávanie a určovanie skúšok odbornej spôsobilosti a kvalifikačných skúšok.

11:54

Zastavenie výroby v automobilkách ovplyvní ekonomiku. Hrozivá predpoveď analytika. 

11:49

Polícia dementuje informáciu, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach, o uzatváraní Bratislavy v súvislosti s koronavírusom. Ako na sociálnej sieti uviedla bratislavská krajská polícia, rozsiahle kolóny nákladných vozidiel, ktoré sa tvoria na bratislavskom obchvate v smere do mesta, súvisia s uzatvorením štátnych hraníc Maďarska so Slovenskou republikou pre všetkých cudzincov a s tým spojených kontrol na maďarskej strane hraničného priechodu Čunovo – Rajka.

11:47

 Koronavírus ohrozuje aj rodiny na okraji spoločnosti a štát na ich ochranu nie je pripravený. Konštatuje to organizácia Človek v ohrození. Vzhľadom na pomalý postup štátu sa organizácia rozhodla vytvoriť takzvanú akčnú koordinačnú skupinu. Tá spojila organizácie aj jednotlivcov, ktorí pracujú s vylúčenými komunitami a spoločne bojujú za spomalenie šírenia sa nového koronavírusu. Agentúru SITA o tom informovala mediálna koordinátorka organizácie Frédérique Halászová.

11:44

Slovenská firma vytvára fond na boj s koronavírusom. Cieľom fondu je v prvej fáze zabezpečiť potrebné vybavenie pre skvalitnenie diagnostiky a zavedenie plošného testovania na Slovensku. 

11:33

Analytik Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana o očakávanom šírení epidémie na Slovensku.

"V praxi očakávame, že najväčší nápor príde asi o 110 dní. Desať percent populácie bude mať dané ochorenie, čo je výrazné zlepšenie oproti situácii, keby by sme nemali žiadne opatrenia, kde by sme rátali, že až 45% populácie by bolo nakazených a to už v 26. deň."

11:28

Mestské lesy v Bratislave žiadajú návštevníkov bratislavského lesoparku, aby dodržiavali dostatočný odstup aspoň dva metre od ostatných ľudí, chodievali sami či v prípade rodín v malých skupinách. Ak ľudia prichádzajú MHD, alebo sa zdržiavajú na miestach s vyššou koncentráciou ľudí, mestská organizácia vyzýva používať ochrannú rúšku, respektíve jej náhradu na zakrytie nosa a úst. O opatreniach, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu, informuje na sociálnej sieti.

11:23

Mesto Svidník v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zabezpečuje ochranné rúška pre obyvateľov. Najprv ich dostanú najstarší obyvatelia. Radnica zároveň pripravuje priestor na prípadné umiestnenie pacientov alebo ľudí v karanténe. V okrese Svidník boli v uplynulých dňoch potvrdené tri pozitívne prípady nákazy novým koronavírusom.

11:22

Internáty Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre aj naďalej poskytujú ubytovanie zahraničným študentom. Všetci sa však musia zaregistrovať na vrátnici príslušného študentského domova a majú zákaz návštev až do odvolania. Tí študenti, ktorí boli v zahraničí, sú povinní podrobiť sa povinnej 14-dňovej karanténe a nahlásiť túto skutočnosť riaditeľovi internátu. "Všetci sa musia riadiť ubytovacím poriadkom a zostať na svojej izbe. "Študenti majú k dispozícii na internátoch kuchynky, práčovňu, spoločenské priestory sú však zavreté. Dôrazne žiadame o dodržiavanie hygienických opatrení, hygienické pomôcky si ale musia zabezpečiť sami," oznámila univerzita.

11:21

Nemocnica Zlaté Moravce v súvislosti s výskytom nového koronavírusu prijala mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú organizácie a jej chodu. Od utorka je pri hlavnom vstupe umiestnená informačná tabuľa, ktorá zakazuje vstup do nemocnice nepovoleným osobám počas trvania chrípkovej epidémie, ako aj informácia o kontaktnom mieste, ktoré je zriadené na druhom poschodí v budove Laboratórnej medicíny.

"Pri vstupe do areálu je pacientom kontrolovaná telesná teplota, zároveň sú povinní vyplniť dotazník, prostredníctvom ktorého sa zisťuje cestovateľská anamnéza pacienta. Vzhľadom na závažnosť situácie a ochrany nášho zdravotníckeho personálu nebude možné pacienta ošetriť bez vyplnenia dotazníka a odmeranej teploty," informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel, ktorej súčasťou je zlatomoravecká nemocnica.

11:18

V trnavskom závode Železničné opravovne a strojárne (ŽOS) šijú tvárové rúška pre zamestnancov sami, do konca týždňa ich ponúknu aj obyvateľom Trnavy. Krajčírske dielne, ktoré zvyčajne pracujú na poťahoch pre osobné vlakové vozne, od víkendu zmenili na šijacích strojoch strih. V rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu sa rozhodli zabezpečiť pre zamestnancov a spolupracovníkov rúška z bavlnenej tkaniny vo vlastnej réžii. Informoval o tom výkonný riaditeľ Zdenko Lančarič.

"Denne ušijeme asi 400 rúšok. Do konca týždňa máme vybavených všetkých zamestnancov, spolupracovníkov a obchodných partnerov nachádzajúcich sa v areáli závodu. Prebytok plánujeme ponúknuť do našej železničnej lekárne a ďalším verejným zariadeniam," uviedol Lančarič. O možnosti zakúpiť si rúška bude spoločnosť zamestnancov informovať.

11:17

Slováci si nedajú povedať. Polícii dochádza trpezlivosť. Uvidíte fotky z Púchova, hneď pochopíte. 

11:10

Na žiadnom diaľničnom úseku vo výstavbe zatiaľ pre situáciu okolo šírenia nového koronavírusu nemusela byť prerušená činnosť a práce ďalej pokračujú. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zároveň vydala usmernenie pre jednotlivé stavby k preventívnym opatreniam na zamedzenie šírenia nákazy. Informujú o tom diaľničiari na sociálnej sieti.

11:06

Odborníci radia, ako najbezpečnejšie nakupovať. Text, ktorý by si mal prečítať každý!

11:05

Obľúbená taxislužba pozastavila prevádzku na celom Slovensku. Celý článok nájdete tu. 

10:57

U jednej rodiny dieťaťa zo škôlky v bratislavskom Ružinove sa potvrdila nákaza koronavírusom. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Martin Chren. "Bohužiaľ som sa dozvedel o prvej rodine dieťaťa z MŠ Palkovičova, ktorá bola celá (otec, mama, dieťa) pozitívne testovaná na koronavírus. Majú sa našťastie dobre, je to však prvý náznak toho, že sa choroba mohla rozšíriť aj mimo okruh našich zamestnancov," uviedol starosta Ružinova a zároveň informoval o niekoľkých negatívnych testoch na koronavírus u detí z MŠ Palkovičova.

10:52

 Na krízové situácie, ako je napríklad úraz, dlhodobejšia PN, nečakaná OČR či strata zamestnania, by sa mali Slováci pripravovať z finančného hľadiska dlhodobo. "Ideálne je, aby sme mali finančnú rezervu na úrovni troch až šiestich mesačných výdavkov," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Je vhodné si podľa nej odkladať mesačne bokom aspoň 10 % zo svojho príjmu. "Avšak aj pravidelným odkladaním menších súm je možné vytvoriť si finančnú rezervu na preklenutie neočakávaných situácií," skonštatovala Buchláková.

10:45

Opatrenia, ktoré prijala vláda spolu s krízovým štábom na zabránenie šírenia nového koronavírusu na Slovensku, sa dotknú dvoch skupín zamestnávateľov. Viac tu. 

10:37

V uliciach Šale už začali dobrovoľníci z radov mestských poslancov rozdávať prvé ochranné rúška. Radnica ich začala distribuovať obyvateľom mesta, ktorí si ich doteraz nemali možnosť zaobstarať. Magistrát doručí rúška aj do všetkých denných centier, v ktorých sa poskytujú služby dôchodcom. "Je dôležité, aby sme chránili tých, ktorí to najviac potrebujú, teda našich seniorov," uviedla Dajana Hanesová z mestského úradu.

10:36

Najnutnejšie potreby osamelých, nevládnych a obyvateľov nachádzajúcich sa v povinnej karanténe budú vo Veľkých Kapušanoch v okrese Michalovce počas trvania mimoriadnych opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu zabezpečovať okrem terénnych sociálnych pracovníkov aj dobrovoľníci a mestská polícia (MsP). Vyplýva to z rozhodnutia krízového štábu samosprávy, ktorý zasadal v pondelok 16. marca.

Samospráva chce prostredníctvom zapojenia dobrovoľníkov a MsP zabezpečiť vybraným skupinám obyvateľstva nákup potravín a liekov, prípadne dovoz stravy. V prípade obyvateľov nad 65 rokov im budú, po objednávke na telefónnom čísle MsP 056 638 3128, doručené aj jednorazové ochranné rúška.

10:35

Zabezpečenie šitia a distribúcie ochranných rúšok je jedným z opatrení, ktoré s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu prijal krízový štáb mesta Lučenec. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej rúška od začiatku týždňa šijú miestne krajčírky.

"Okrem svojich dodávateľov jednorazových rúšok zabezpečí mesto Lučenec ušitie minimálne 100 kusov bavlnených rúšok denne nielen pre potreby mestskej polície a mestských spoločností, ale aj pre seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov," konkretizovala Pivková.

10:26

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) zrušil všetky termíny hlavných pojednávaní a verejných zasadnutí do konca marca. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. "Na základe opatrenia podpredsedu Špecializovaného trestného súdu zo dňa 16. marca bola obmedzená prevádzka súdu tým spôsobom, že boli zrušené všetky termíny hlavných pojednávaní a verejných zasadnutí, ktoré boli vytýčené do 31. marca 2020," konkretizovala hovorkyňa ŠTS.

10:24

Nemecká automobilová skupina Volkswagen od piatka zastaví výrobu. Zmena sa dotkne aj závodu v Bratislave.

10:05

Pekári hlásia kvôli koronavírusu obrovský dopyt po výrobkoch. Pripravujú sa na krízový scenár.

09:53

Väčšina Slovákov sa v súvislosti s pandémiou riadi odporúčaniami a preventívne opatrenia vníma pozitívne. Starší ľudia častejšie nevedia posúdiť stupeň svojho ohrozenia. Vyplýva to z online prieskumu agentúry Ipsos, na ktorom sa na Slovensku od 12. do 16. marca zúčastnila reprezentatívna vzorka vyše tisíc respondentov vo veku 18 rokov a viac. Súbežne s ním sa konal online zber dát v Českej republike na vzorke 1 094 respondentov od 12. do 15. marca. Roman Pudmarčík z agentúry zdôrazňuje, že vzhľadom na každodennú aktualizáciu informácií, odporúčaní a obmedzení týkajúcich sa koronavírusu, je výsledky nutné interpretovať iba za obdobie zberu dát a v jeho kontext. V danom čase takmer 80 percent respondentov uviedlo, že sa osobne cíti ohrození koronavírusom. Z nich 40 percent sa cítilo mierne ohrozených. Najmenej ohrození sa cítili mladí ľudia vo veku od 18 do 29 rokov, z ktorých takmer 30 percent vnímalo riziko ako nízke.

09:48

Obyčajní ľudia aj známe tváre berú prevenciu proti koronavírusu vážne! Mať ho na tvári nie je hanba, práve naopak - vyzerá to skvele a chráni zdravie seba i všetkých naokolo! 

09:43

Individuálne sväté spovede na požiadanie nie sú zakázané, neodporúča sa však organizovať spoločné spovede. Spovedať sa má prednostne v spovedniciach, ktoré sú opatrené mriežkou, a na tú treba dať priesvitnú zábranu. V súvislosti so šírením nového koronavírusu to uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. "Prosíme zároveň veriacich, aby brali ohľad na výnimočnú situáciu a na to, že aj kňazi môžu ochorieť, a potom už nebudú k dispozícii ani tým, ktorí sa ocitnú v ohrození života. Nemôžeme si v týchto okolnostiach všetci žiadať všetko, na čo sme bežne zvyknutí," povedal Kramara. Na druhej strane si majú ľudia podľa neho príležitosť lepšie uvedomiť a pripomenúť, že je potrebné si pravidelne spytovať svedomie a ľutovať hriechy.

09:38

Službu donášky potravín a liekov priamo domov, bez osobnej návštevy obchodov a lekární, môžu využívať aj obyvatelia Novej Bane. Primátor Branislav Jaďuď informoval, že službu v meste poskytuje súkromná spoločnosť každý deň od 6.30 do 22.00 h, a to aj počas sviatkov. "Služba je určená hlavne pre tých, ktorí nie sú schopní si zabezpečiť nákup sami, či už z dôvodu veku, alebo karantény," uviedol primátor.

09:33

Dolnokubínska samospráva na základe rozhodnutia krízového štábu mesta pristúpila k dočasnému zrušeniu plateného parkovania v celom meste. Podľa primátora Jána Prílepka chcú v zložitej epidemiologickej situácii obmedziť kontakt vodičov s parkovacími automatmi, ale aj zjednodušiť pohyb vodičov v centre mesta.

09:25

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) je nespokojný s tým, že ústredný krízový štáb v pondelok nepristúpil na riešenie vyplácania sociálnych dávok prostredníctvom mobilnej pošty, ktorú spolu s neziskovými organizáciami navrhoval ako spôsob obmedzenia šírenia nákazy novým koronavírusom. "Riešenie, ktoré krízový štáb prijal, považujeme za neľudské a neviem sa s ním stotožniť," uviedol splnomocnenec na sociálnej sieti v súvislosti s tým, že na výplatu sociálnych dávok pre členov marginalizovaných rómskych komunít budú na poštách dohliadať bezpečnostné zložky, niekde i vojaci.

09:23

Rodičia, pozor! Ak chcete požiadať o ošetrovné, nezabudnite na jednu vec. Čo to je sa dozviete v tomto článku

09:01

Štátni príslušníci Ukrajiny a cudzinci s trvalým pobytom na Ukrajine môžu prekročiť vonkajšiu hranicu zo Slovenska na Ukrajinu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké aj pešo. Opatrenie platí od utorka do nedele 22. marca do 18.00 h, informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická.

08:54

Ministerstvo vnútra (MV) zakúpilo milión kusov antibakteriálnych rúšok. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej na Centrálnom registri zmlúv, celkové náklady na zabezpečenie rúšok vyčíslili na 2 520 000 eur aj s DPH. Rúška má do Ústredného skladu MV SR v Slovenskej Ľupči dodať spoločnosť Fintex s.r.o. zo Spišskej Novej Vsi. „Predávajúci sa zaväzuje dodať tovar kupujúcemu v čiastkových dodávkach do 30. júna 2020,“ uvádza sa v zmluve.

Predseda Správy Štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Kajetán Kičura po pondelňajšom rokovaní ústredného krízového štábu uviedol, že v súvislosti s globálnou pandémiou koronavírusu sa na Slovensku majú v najbližšom období naskladniť ochranné prostriedky v hodnote 50 miliónov eur. Spolu 65 kubíkov materiálu by malo byť k dispozícii do budúceho týždňa do utorka. Ako Kičura dodal, o spôsobe distribúcie rozhoduje vláda.

08:53

Krízový štáb mesta Žilina prijal v pondelok (16. 3.) ďalšiu sériu preventívnych opatrení proti šíreniu nebezpečného vírusu. "Samospráva apeluje na všetkých Žilinčanov, aby nepodceňovali hygienické pravidlá a do vozidiel mestskej hromadnej dopravy, ale aj do potravín, lekární, drogérií vstupovali len so zahaleným nosom a ústami. Využiť môžu rúško alebo iný alternatívny spôsob v podobe šálu či šatky. Rovnaké odporúčanie platí aj pre majiteľov prevádzok, ktoré ostávajú otvorené a ich zamestnancov prichádzajúcich do kontaktu so zákazníkmi," podotkol hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

08:53

Mesto Žilina vyzýva obyvateľov, aby prejavili spolupatričnosť so seniormi, ktorí patria v súvislosti s prenosným ochorením COVID-19 k najviac ohrozeným skupinám. "V meste aktuálne žije viac ako 20 000 seniorov nad 60 rokov a starších. Mnohým z nich pomáha najbližšia rodina, no iným takáto pomoc chýba. Možno potrebujú pomôcť s nákupom, s liekmi, vybaviť neodkladnú záležitosť na úrade, alebo sa len potrebujú pozhovárať a upokojiť. Chcem v tejto situácii apelovať na všetkých Žilinčanov, ak poznáte vo svojom okolí, v susedstve takýchto starých ľudí, pomôžme si navzájom. Naše každodenné prejavy ľudskosti sú to, čo je naozaj povzbudzujúce. Napriek tomu, že nás čakajú ťažké dni," povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

08:51

Každý, kto chce vo Zvolene využiť mestskú hromadnú dopravu (MHD), alebo vybaviť niečo na mestskom úrade, musí mať na tvári ochranné rúško. Rozhodol o tom mestský krízový štáb na svojom pondelkovom rokovaní, ako o ďalšom opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Nariadenie platí od utorka.

08:45

Vytvorenie tzv. červenej zóny, ktorá by bola odčlenená od ostatných častí nemocnice, je v prípade Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici prakticky nemožné. Povedal to riaditeľ nemocnice Igor Steiner. "Predstava je taká, že časť zdravotníckeho zariadenia má byť upravená tak, že budú oddelení infekční pacienti od neinfekčných. U nás je to riešiť veľmi ťažko, lebo my sme nemocnica, ktorá nemá technické usporiadanie v zmysle jedného vchodu, máme niekoľko desiatok vchodov, takže hľadáme alternatívy. Vyriešime to tak, že sa nebude dať pohybovať z jedného vchodu do druhého, čiže ten, kto vojde do detskej polikliniky, sa nedostane ďalej, rovnako to bude v poliklinike dospelých či ostatných pavilónoch. Tým zamedzíme presúvaniu ľudí a pacientov po celej nemocnici," informoval Steiner.

08:32

Trnavský samosprávny kraj aktuálne čaká na ochranné pomôcky, ktoré pre ambulantných lekárov v kraji, v súlade s rozhodnutím Ústredného krízového štábu, má zabezpečiť ministerstvo zdravotníctva, prostredníctvom Správy štátnych hmotných rezerv. Nad rámec tejto avizovanej pomoci TTSK predbežne zakontrahoval ochranné rúška a respirátory v celkovej hodnote takmer milión eur.

08:31

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) prijal po zasadnutí krízového štábu ďalšie opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie TTSK. V spolupráci s dopravcami kraj upraví grafikon a autobusy budú premávať v "medzisviatkovom režime". TTSK zároveň zavedie počas tohto obdobia bezplatné cestovanie, aby sa zamedzilo akýmkoľvek kontaktom občanov so šoférmi pri kupovaní lístka. Toto rozhodnutie slúži výhradne na ochranu vodičov a cestujúcich. Nástup a výstup cestujúcich bude umožnený iba cez zadné dvere a bude obmedzená možnosť používania sedadiel v bezprostrednom okolí šoféra.

08:24

Pred bojnickou NsP postavili stan, bude slúžiť ako filtračná zóna pre pacientov. Čo v ňom budú robiť sa dozviete tu

08:15

Samospráva Prievidze prijala i ďalšie nové preventívne opatrenia. Svadobné obrady sa budú až do odvolania uskutočňovať len v prítomnosti snúbencov a svedkov s ochrannými rúškami alebo ochrannými pomôckami. Deti a dospelí nemôžu využívať detské ihriská a športoviská. "Mestský úrad spúšťa telefónnu linku určenú predovšetkým pre seniorov. Obyvatelia na nej dostanú aktuálne informácie o opatreniach v meste. Na telefónne číslo 0904 752 669 je možné volať v čase od 7.00 h do 18.00 h," priblížil ďalej Ďureje.

08:15

Autobusy mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Prievidzi, Bojniciach a Handlovej začali v utorok v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu jazdiť vo víkendovom režime. Prepraviť sa nimi budú môcť len ľudia s rúškom alebo inou ochrannou pomôckou. Informoval o tom hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

08:14

Pracovníci sociálneho oddelenia Mestského úradu (MsÚ) v Handlovej zabezpečia bezkontaktné doručenie nákupu potravín, drogérie a liekov pre seniorov. Službu v súvislosti s hrozbou šírenia nového koronavírusu budú môcť využiť v pracovných dňoch, nahlásiť sa musia na oddelenie vždy dopoludnia. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

08:07

Čo robiť, ak mám príznaky koronavírusu? Krok po kroku, kedy a komu volať sa dočítate TU.

08:02

Na Slovensku máme zatiaľ celkovo 72 potvrdených prípadov ochorení COVID-19, negatívnych je 1523 vzoriek.

08:00

V súvislosti s mimoriadnou situáciou dôjde v utorok od 12.00 hod. k uzatvoreniu hraničných priechodov s Poľkou republikou. Informovala polícia. 

Poľská strana ohlásila, že v prevádzke bude mať zatiaľ dva prechody, kde je presmerovaná kamiónová a osobná doprava, a to:

- Trstená

- Vyšný Komárnik

- ostatné prechody budú zatvorené.

07:58

Slovák Erik Guniš (24) pracuje v zahraničí ako model. Mladík, ktorý je momentálne odstavený od práce a nevychádza z domu, rozpovedal svoj príbeh, ako sa dostal od rutinného fotenia až do postele s horúčkou a s nejasnými vyhliadkami, čo bude ďalej. Takto vyzerá jeho boj s koronavírusom. 

 

07:41

Pre smrtiaci koronavírus sa dostali do ohrozenia aj tohtoročné majstrovstvá Európy vo futbale. Viac si môžete prečítať v článku

07:35

O polnoci sa uzavreli hranice s Maďarskom. Do krajiny sa dostanu iba občania s maďarským pasom. Podobné opatrenia platí na Slovensku už niekoľko dní. Na hraničnom priechode Rusovce-Rajka boli osadené betónové zábrany. Akékoľvek možné úľavy pre Slovákov žijúcich v pohraničí sú predmetom politických diskusií, informovali policajti na sociálnej sieti. 

07:24

Osobám v karanténe nebude Slovenská pošta doručovať zásielky, ale automaticky im nechá v schránke oznámenie o jej uložení, teda žltý lístok. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej pošty Eva Rovenská. Zákazníkov, ktorí sú v karanténe, pošta žiada, aby na svojej schránke alebo zvončeku čitateľne túto skutočnosť uviedli a upozornili na to doručovateľa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Skúšajú to Rusi na Západ inak? Znepokojení sú v Poľsku aj v Česku!
Juraj Bača (36)
Prečo Bača býva aj po 30-ke u rodičov: Osudový INCIDENT pred podpisom hypotéky!
(ilustračné foto)
Keď sa z vyrážky vykľuje RAKOVINA: Ak pupienok vyzerá TAKTO, musíte konať!
Kate v marci priznala, že jej diagnostikovali rakovinu.
Blízka princeznej Kate po PRVÝKRÁT prelomila mlčanie: Je to naozaj ZLÉ
Foto
USA 18 – Slovensko 18 ONLINE: Vybojujú naši mladíci senzačný postup do finále?
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko tvrdí, že NATO sa pripravuje na konflikt: TOTO má byť DÔKAZ!
Nevideli ste tohto muža?
Zobral si bicykel a NEZAPLATIL: Polícia prosí o pomoc! Nevideli ste tohto muža?
2020 Kilá navyše nosila hrdo a s gráciou
Foto
Názlerová SCHUDLA 35 kíl: V tvári ju to úplne ZMENILO! Aha, ako vyzerá
Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
Aktualizované
Elektrikára († 37) pri Žarnovici zasiahol prúd! Muž ostal visieť na stĺpe