Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2023 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Pietna rozlúčka s Heribanom († 43) v SND: Dojímavé odkazy do neba, po ktorých ťažko zadržať slzy

Odprevadili ho z pozemského sveta, ale nie zo svojich sŕdc. Náhla smrť herca a hudobníka Dana Heribana († 43) zarmútila mnohých. Hoci ho rodina pochovala už cez víkend, pokloniť sa jeho pamiatke prichádzali včera dopoludnia ľudia rôznych vekových kategórií z celého Slovenska.

Jana Oľhová (63), herečka

Otvoriť galériu
Jana Oľhová
Zdroj: jf

- Možno mi na začiatok pomôže výborný spisovateľ a dramatik Wiliem Servel, takže radšej citujem. Ľudia umierajú, je to zvláštna udalosť a zvláštny poriadok vecí, ktoré nie je možné úplne pochopiť. Nikto z nás nevie, čo to smrť je. Každý rozpráva o smrti celý život a potom každý umrie a zmĺkne. Dalo by sa povedať, že život je smrťou priamo posadnutý. Zo smrti má každý strach, ale všetci sa skôr či neskôr prispôsobia životu a naplno si uvedomia, že raz umrú, a tá neistota dáva nádych životu čohosi mimoriadneho. Niečoho, čo sa občas stáva osobou, s ktorou sa rozprávame. Stránka nášho ja, stránka ja a boha. Teda čosi skrz na skrz nerozpoznané a nerozpoznatelné. Fakt, že človek nevie koľko času mu zostáva mu jednoznačne dodáva na vitalite. Ktosi pekne kedysi povedal, že umierame trochu zakaždým, keď umrie niekto iný. Ale ešte trošku žijeme a práve to je dôvod, prečo sa spoločenská rubrika novín, kde sa píše o úmrtiach, teší takej popularite. Dá sa to popísať aj jasnejšie. Áno skutočne umierame, keď niekto zomrie. On nám totiž prešliapava cestu. Nepovedal náhodou ten mladý chlapík, že pôjde napred? Teraz tu stojíme ako spotení, vyplašení starčekovia. Nie sme pripravení o nič lepšie než sme kedy boli.  Teraz to skúsim zase ja. Sme zaskočení. Každí poznal kúsok teba, ale kto ťa poznal lepšie ako tvoja mama, tvoj otec, tvoja sestra, tvoja žena, tvoje deti. A možno si naivne nahovárame, že aj my ostatní. V martinskom divadle sme si zahrali dosť. Paradoxné je, že som sa ti prihovárala z druhej strany života ako Zora Jesenská v hre 7 dní do pohrebu. Teraz sme si vymenili úlohy a zdá sa mi, že hráme v neobvyklých dekoráciách. Na tomto javisku sme sa mierne míňali, ale vždy si na mňa tajne spiklanecky žmurkol ako na niekoho, kto tiež prišiel z takzvaného vidieka. A to sa teším, že ten kukuč ponesiem so sebou ďalej, aj keď na mňa už nikdy nikto nežmurkne. Lúčim sa s tebou priateľ môj a všetci tvoji blízky z Martina a širokého okolia až po hlavné mesto. Ale verím tomuto. Máličko a lúčime sa, máličko a zídeme sa.

Viliam Klimáček (64), režisér

- Predtým, než nastúpil do martinského divadla, kde získal najväčšie divadelné ceny. Predtým, než sa stal členom činohry Slovenského národného divadla, hral na týchto doskách. Predtým, než vydal prvé cd s vlastnými piesňami a ešte pred tým, než si ho obľúbili televízne a filmové kamery, ktoré mu získali tisícky ďalších divákov. Taký bol Daniel Heriban tých čias, ktoré ho formovali - tichý, slušný, pokojný, mladý muž, ktorý v bežnej komunikácii, aspoň pokiaľ ja viem, nikdy nezvýšil hlas, ale keď sa dostal na javisko či za klavír, dokázal sa zmeniť na guľový blesk. Z mnohých rolí, ktoré som preňho napísal, spomeniem Morského koníka. Sú herci, nie je ich mnoho, ktorí sa na javisku stanú Hamletom. Ale je len jeden, ktorý bol morským koníkom. Dano hral toto nežné stvorenie vytetované na tele ženy, ktoré ožilo a zamiloval sa do nej, pretože bola extrémne osamelá, iba rečou tela. To je stav, do ktorého sme sa dostali všetci, ktorí sme Dana poznali. Nevieme si s tým poradiť a správne slová neexistujú, pretože tie, čo máme, nedokážu potešiť. Keď som mu ostatné roky posielal pozvánky na predpremiéry pre priateľov divadla GUnaGU, občas zavolal: ´prepáč, nestíham.´ Nevadí, hovoril som, v budúcom živote to napravíme. Netuším, či budúci život existuje. Dokonca mám čoraz väčšie rastúce pochybnosti. Ale ak, tak budem včela, kameň, oblak, tuším, ale Dano by bol morský koník. V tom prípade si prajem byť rybou, aby sme si ešte spolu zaplávali. Dano, nech tam, kde si, je ešte pokoj a mier.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lily, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Žena zobrala veci do vlastných rúk: Skončila v putách! Neuveríte, o čo sa pokúsila
(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Požiar na východnom Slovensku: Plamene sa rozšírili extrémne rýchlo! Ako k tomu došlo?
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?