Najlepšie chutí len tak, rovno v záhradke. Veď to poznáte, stačí si čupnúť medzi hriadky, trhať plné lusky a šupky popri prežúvaní neprítomne pohadzovať naokolo. Sladký hrášok je však aj obľúbenou surovinou kuchárov, ktorí z neho vedia vykúzliť chutné pokrmy. Napríklad tieto.
Morčacie rezne na prírodno s krémovou omáčkou a so zeleninou
Potrebujeme:
- olivový olej
- 1 zväzok mrkvy
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 6 strúčikov cesnaku
- morskú soľ
- mleté čierne korenie
- 1 kg morčacieho prsného rezňa
- 250 g mrazených fazuľových strukov
- 150 g čerstvého hrášku
- 4 lyžice masla
- 150 ml bieleho suchého vína
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- čerstvé bylinky (bazalku, petržlenovú vňať, mätu)
Postup:
- Na rozohriatej panvici s olejom opekáme očistené mrkvy nakrájané na hranolčeky. Postupne pridávame lahôdkové cibuľky nakrájané na väčšie kusy, tri strúčiky cesnaku na plátky, soľ a korenie.
- Medzitým očistené prsia nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme. Restujeme ich sprudka na druhej rozpálenej panvici s olejom.
- K zelenine pridáme rozmrazené struky, hrášok a dve lyžice masla.
- Mäso obrátime na druhú stranu a ochutíme rozpučenými tromi strúčikmi cesnaku. Prihodíme dve lyžice masla a keď sa roztopí, podlejeme vínom a krátko povaríme, kým sa z neho odparí alkohol. Prilejeme smotanu a na miernom plameni necháme krátko zohriať.
- Zeleninu stiahneme z plameňa, posypeme nahrubo nasekanou bazalkou a mladým špenátom.
Servírovanie
- Morčacie plátky so zeleninou servírujeme preliate krémovou omáčkou a dozdobené lístkami petržlenovej vňate a mäty.