Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2024 09:00 | Správy | Servis | Lifestyle
Foto

Makové či mrkvové? Čas na buchty! S týmito receptami nič nepokazíte

Najviac nám asi chutia práve v zime. Na raňajky so šálkou teplého kakaa, po obede ku kávičke alebo pokojne aj na večeru s citrónovým čajom.

Makové buchty zo zemiakového cesta

Otvoriť galériu

Na 25 kusov budeme potrebovať:

  • 300 g uvarených a pretlačených zemiakov
  • 25 g droždia
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 vajce
  • 400 g hladkej múky
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • pol lyžičky soli
  • vajce na potretie
  • nemletý mak na posypanie

Na makovú plnku:

  • 240 ml mlieka
  • 220 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej škorice
  • kôru z pol citróna

Príprava: 30 minút + kysnutie

Pečenie: 20 - 25 minút

Postup:

Do hrnca s vodou dajte variť zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte droždie, vlažné mlieko, cukor a nechajte vzísť kvások. Prelejte ho do väčšej misy, pridajte maslo, vajce, obe múky a soľ. Vymieste jemné cesto a dajte ho na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny. Pripravte makovú plnku: Mlieko a cukor priveďte do varu. Prisypte mak a dobre premiešajte. Plnka má byť hustejšia, a ak treba, dosypte cukor. Nakoniec pridajte škoricu, citrónovú kôru a znova dobre premiešajte. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 - 3 mm. Radielkom ho rozrežte na pásy široké 6 - 7 cm. Na každý pás naneste makovú plnku a zaviňte ho ako roládu. Nakrájajte ju na dĺžku 15 cm a rozkrojené okraje spojte, aby vznikol okrúhly tvar. Takto pripravené buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajcom a posypte nemletým makom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C 20 - 25 minút dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.

Na druhej strane nájdete ďalší recept 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Lidl, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Olaf Scholt
Scholz sa pripojil k Macronovi: Európa musí posilniť obranu, Putinove plány sú hrozba
Na snímke sprava kapitán Tomáč Tatar, Peter Cehlárik, tréner Craig Ramsay a Martin Faško-Rudáš.
Foto
Bude pokračovať na lavičke Slovenska? Tréner Ramsay prehovoril o svojej budúcnosti!
Odborným garantom bol tento rok Štátny veterinárny a potravinový ústav, Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave.
Slovenská pivná korunka 2024 pozná svojich víťazov: Do degustačnej súťaže sa zapojil najvyšší počet pivovarov!
Ilustračné foto
Kardiológ odhalil tajný recept: Toto je najlepšie ovocie pre zdravé srdce!
Český prezident Petr Pavel.
Strach o Petra Pavla: Český prezident havaroval na motorke
Andrej Danko (SNS)
Danko sa kontroverzne ozýva už aj u našich susedov: Zúčastnil sa na demonštrácií?! TOTO želá občanom!
Business crime
Čo sa to v Rusku deje? Zadržali už piateho vysokopostaveného vojenského činiteľa
Juraj Slafkovský sa sťažoval v Ostrave na matrace. Vyspal sa v Prahe lepšie?
Foto
Slafkovský nechal emóciám voľný priebeh: Nie som na nikoho nas*atý, ale...
(ilustračné foto)
Špecialista vysvetľuje: 6 znakov, ktoré odhalia KLAMÁRA! Túto OTÁZKU skúste na partnera
Torrential rain causing flood.
POVODEŇ na Gemeri: Niekoľko obcí zaliala VODA! Zasahovať museli hasiči
Varovanie pred búrkami
Počasie na Slovensku nikoho neteší: Celá krajina je v zajatí búrok! SHMÚ vydáva výstrahu
Ilustračné foto
Predpovede na tento rok vzbudzujú veľké obavy: Čakajú nás extrémy a veľké škody!