Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2022 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Čaputová ocenila kontroverzné osobnosti: Prešľap pri štátnych vyznamenaniach?! Historici krútia hlavami

Hrdinovia alebo ľudáci? Prezidentka Zuzana Čaputová (48) udelila štátne vyznamenanie in memoriam okrem iných aj trom členom Bielej légie.

Kritika historikov

Ten sa odvoláva aj na ďalšieho historika Jozefa Jablonického, ktorý o nich píše: „Jednotlivci z ľudáckeho exilu sa neusilovali o demokratický režim na Slovensku. Chceli obnoviť totalitný režim z rokov 1939 - 1945... Po novembri 1989, o Púčikovi a jeho spoločníkoch sa písalo veľa, ale aj tak, že základné reálie sa nepoznali alebo obchádzali.“ Nový Čas sa spojil aj s historikom Ivanom Kamencom, ktorý to vidí rovnako a myslí si, že prezidentská kancelária sa rozhodla nešťastne.

„Myslím si, že pani prezidentka nebola dobre informovaná. Ten rozsudok a jeho vykonanie, to bolo strašné voľačo. Ale oni nebojovali proti komunizmu,“ uzavrel Kamenec. Historik Šumichrast dodáva, aj keď ide o silné porovnanie, tak antikomunistickými bojovníkmi boli i Hitler či Mussolini. „Zo strany pani prezidentky tak ide o, mierne povedané, riadny prešľap,“ uzavrel. Nový Čas sa snažil získať vyjadrenie aj od hlavy štátu, no do uzávierky nereagovali.

Pôsobili v službách ľudáckeho režimu

Ivan Kamenec, historik

Oni nebojovali proti komunizmu. Bojovali ešte v 1944 - 1945 v službách ľudáckeho režimu, to je ten problém. Treba to čiastočne oddeliť od boja proti komunizmu. Boli zneužití ľudáckou emigráciou. Chodili sem, ešte v roku 1944 a 1945, niektorí v službách tzv. hlások Hlinkovej gardy. Jeden z nich potom dokonca vstúpil do Komunitickej strany s tým, že sa tam chcel infiltrovať. Ten rozsudok, trest smrti, bol neadekvátny k ich previneniu, vrcholila studená vojna. Ale nie je to šťastné. Je to skôr vec poradcov ako prezidentky.

Súhlasim s prezidentkou, bojovali za demokraciu

Ján Figeľ, predseda Nadácie Antona Tunegu

Na téme odkrývania činnosti a príbehov Bielej légie spolupracujem hlavne s historikmi ÚPN - Františkom Neu­pauerom a ďalšími, a s vedúcim Katedry histórie Pedagogickej fakulty UK profesorom Róbertom Letzom. Vychádzam však tiež z osobného poznania príbuzných troch popravených. Môj názor je v zhode s prezidentkou - zápas a lídri Bielej légie o slobodu a demokraciu sú hodní pamäti a úcty. Púčik, Tunega a Tesár formovali protikomunistické hnutie Biela légia činné v období rokoch 1947 - 1955. Neboli to ľudáci, odmietli tak nacizmus, ako aj komunizmus.

Biela légia bolo nenásilné hnutie odporu, ktorého ideové východiská boli preukázateľne vlastenecké, demokratické a proeurópske. Na túto formu zápasu nadviazal nielen kresťanský disent, ale aj Nežná revolúcia rokoch 1988 - 89. Všetci traja zaplatili za svoje presvedčenie a za našu slobodu tú najvyššiu cenu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: irk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí