Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Matovičova vláda predstavila záchranu pre ľudí zasiahnutých koronakrízou: Štát cez 2. vlnu prispeje viac!

Dočkali sa. Po tom, čo vláda oznámila, že uprostred druhej vlny pandémie koronavírusu musí obmedziť pohyb ľudí, a preto uzatvoriť mnohé prevádzky po Slovensku, sa ministri rozhýbali aj so štátnou pomocou.

Premiér Igor Matovič tvrdí, že štát nesie na svojich pleciach väčšie bremeno, a tak sa zvýši pomoc pre podnikateľov aj zamestnancov. O tú budú môcť žiadať už na obdobie od začiatku októbra. Ako to bude vyzerať? Celkovú sumu pomoci odhadujú mesačne na 200 miliónov eur. Podľa ministra práce Milana Krajniaka, kým štát v prvej vlne kompenzoval približne 60 % podiel a zamestnávatelia 20 %, tak v druhej vlne štát pomôže viac.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„V opatrení číslo 1, ktoré platí pre tých prevádzkovateľov, zamestnávateľov alebo podnikateľov, ktorí boli ‚zavretí zo zákona‘, zvyšujeme pomoc z 80 % hrubej mzdy - tak ako to platilo doteraz na 80 % celkovej ceny práce,“ vysvetlil Krajniak s tým, že štát tak zaplatí zamestnávateľovi aj časť odvodov za zamestnávateľa, aby mohol udržať každé pracovné miesto, ktoré sa bude dať. „V opatrení 3A, tzv. kurzarbeit, zvyšujeme limit mesačného čerpania na 1 100 eur, a znovu to bude vypočítavané z celkovej ceny práce,“ dodal Krajniak.

 

Stúpa to o 50 %

Vládni predstavitelia tvrdia, že sa v rámci pomoci pri poklese tržieb všetko vynásobilo koeficientom 1,5, čiže podnikatelia pri poklese tržieb o 20 % dostanú namiesto 180 eur z jari 270 eur na zamestnanca. Ako ilustroval Krajniak na konkrétnom príklade, maloobchodná sieť so 100 zamestnancami podľa opatrenia kurzarbeit môže dostať namiesto 88 000 eur 110 000 eur. Žiadosti o pomoc zverejní ministerstvo na stránke pomahameludom.sk a ľudia ich budú môcť posielať od začiatku novembra.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Ako doplnil minister Krajniak, jednotlivé schémy pomoci, či už prvú pomoc plus pomoc pre kultúru a pre cestovný ruch, je možné kombinovať. Ako dodal premiér, napríklad prevádzkovateľ zatvorenej reštaurácie si môže uplatniť príspevok 80 % celkovej ceny práce na zamestnanca, 10 % z poklesu tržieb zo schémy podpory cestovného ruchu a takisto aj kompenzáciu za nájom.

Podnikatelia združení v Klube 500 vítajú schválenie balíka prvej pomoci. „Zvýšenie a rozšírenie príspevkov štátnej pomoci pomôže mnohým slovenským podnikom a ich zamestnancom prežiť,“ tvrdia. Navrhujú, aby sa rozdelili hranice poklesu tržieb na viacero úrovní, a to po 10 %, čo by podľa nich zabezpečilo spravodlivejšie rozdelenie pomoci.

Chýbala SaS

Spory vo vládnej koalícii naďalej prerastajú do vážnych rozmerov. Pri oznamovaní pomoci chýbala SaS a jej ministri, medzi nimi Richard Sulík, ktorý riadi hospodárstvo, čiže aj podnikateľov, ktorým je pomoc určená. „Richard síce prišiel neskôr, odišiel skôr, ale za ten čas, čo tam bol, nepovedal ani slovo,“ povedal Matovič na tlačovke. Sulík oponoval tým, že zatváranie reštaurácii, kín, divadiel či fitnescentier je z ekonomického hľadiska mimoriadne škodlivé a doženie do bankrotu stovky majiteľov. Neexistuje podľa neho návod na správne opatrenia, ktoré by mala každá krajina urobiť, pretože podmienky sú rôzne.

Úrazový príplatok za COVID?

Vláda schválila a posunula do parlamentu novelu o sociálnom poistení. Zamestnanec, ktorý ochorel na COVID-19 v práci, tak bude mať nárok na úrazový príplatok. Stačí, ak bude počas krízovej situácie uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu ochorenia COVID-19, a zamestnávateľ mu potvrdí, že ochorenie vzniklo v práci. Zamestnanec potom bude mať nárok na úrazový príplatok vo výške 25 % z denného vymeriavacieho základu z úrazového poistenia.

 

COVID príplatok

- získajú zamestnanci, ktorí ochorejú v práci pri starostlivosti o ľudí

- zdravotnícky personál, pracovníci zariadení sociálnych služieb

- PN približne 100 % čistej mzdy

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela