Za peniaze si nemusí kúpiť jedlo
Ľubomír Drahovský, analytik trhu a obchodu
- Pre obchod by bolo technicky jednoduchšie nahradenie gastrolístkov finančnou hotovosťou ku mzde. Po čase by to však zamestnanec mohol vnímať tak, že to patrí k platu, a nie je to príplatok na stravu. Viem si však predstaviť, že združenie vydavateľov aj obchodníci sú proti tomuto pretože budú prichádzať o časť svojich tržieb. Nie je isté, či za peniaze nakúpi potraviny.
Zmena ohrozí pracovné miesta
Miriam Filová, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
- V prvom rade veríme, že k téme gastrolístkov budeme viesť s vládou sociálny dialóg na zasadnutí tripartity, kde sa plánujeme zapojiť do diskusie o zlepšovaní tohto systému. Navrhované zmeny v príspevku na stravovanie totiž budú znamenať pre firmy vyššiu administratívu a náklady, teda opak toho, čo je potrebné pre zachovanie pracovných miest v čase tejto krízy.
Jednoduchšie pre firmu aj zamestnanca
Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa združenia podnikateľov Slovenska
- Ak sa na to pozrieme pohľadom zamestnávateľa, bude pre neho asi jednoduchšie aj lacnejšie vyplatiť príspevky na stravu v mzde, z pohľadu zamestnanca by pre určitú skupinu zase mohlo byť pohodlnejšie dostávať stravné lístky ako doteraz, hlavne vo veľkých závodoch, ktoré majú k dispozícii jedálne. Mýtus o tom, že ak zamestnanci dostanú namiesto lístkov príspevok, prestanú sa stravovať, je dávno prekonaný. Či už bude výber na zamestnávateľovi alebo zamestnancovi, je to krok vpred v téme stravné lístky versus príspevok na stravu.
Stravovanie zamestnancov
- nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý odrobí v jednej zmene viac ako 4 hodiny
- platí to aj pri práci z domu
- zamestnávateľ prispieva v sume najmenej 55 % ceny jedla
- ak podnik nemá jedáleň, nárok zamestnaca uspokojuje stravnými lístkami - gastrolístkami
- v súčasnosti je minimálna výška gastrolístka stanovená na 3,83 €