Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2018 03:00 | Správy | Domáce správy

Drsná vojna medzi mužmi zákona: Zlomia krk šéfovi NAKA protestujúci?!

Bude sa porúčať?! Pod súčasným riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry Petrom Hraškom sa trasie stolička už dlhšie. Teraz však vyvrcholil spor medzi ním a policajným prezidentom Milanom Lučanským (49), ktorý voči Hraškovi začal disciplinárne konanie.

Nepáči sa mu, že informácie, ktoré mu v súvislosti s prijatím anonymného trestného oznámenia na organizátorov protestu Za slušné Slovensko poskytol samotný Hraško, boli zavádzajúce. Plánuje jeho výmenu a má už v talóne za neho náhradu? Medzi elitnými policajtmi to vrie už dlhší čas. Po Hraškovom odvolaní volá opozícia a pripomína, že má byť blízkym človekom nitrianskych podnikateľov Bödorovcov. Hraško však čelí nielen politickým útokom, ale aj kritike svojho nadriadeného Lučanského.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Prvýkrát to bolo v súvislosti s vraždou mladého páru vo Veľkej Mači, keď dopustil prítomnosť riaditeľa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera na mieste popravy. Druhý rozpor prišiel, keď si vyšetrovatelia začali volať na výsluchy organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Podľa ich vyjadrení sa ich policajti pýtali, či pripravovali štátny prevrat a boli platení podnikateľom Georgeom Sorosom. Oficiálnym dôvodom však bolo preverovanie korupcie.

Policajný prezident postup vyšetrovateľa najprv obhajoval s tým, že je štandardom, aby preverovali aj anonymné oznámenia. Neskôr si dal vypracovať podrobnejšiu analýzu a zistil viaceré rozpory v informáciách, ktoré dostal o časových údajoch a postupe elitných policajtov. „Preto som začal disciplinárne konanie voči riaditeľovi NAKA Petrovi Hraškovi. Ďalšie opatrenia prijmem po ukončení disciplinárneho konania,“ vyhlásil Lučanský. Zatiaľ nehovorí, ako bude postupovať a či Hraška aj odvolá.

Otvoriť galériu

 

Práve to požadujú organizátori, ktorí chcú aj vyvodenie osobnej zodpovednosti. „Nie je predsa prijateľné, aby pán Hraško svojmu priamemu nadriadenému klamal a rozhodol o vyšetrovaní anonymného trestného oznámenia, z ktorého je na prvý pohľad jasné, že je to hlúposť,“ povedal Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko s tým, že prevrat sa deje len v hlavách niektorých politikov.

Po oznámení o začatí diciplinárneho konania si riaditeľ NAKA Hraško začal čerpať dovolenku. Podľa našich informácií to však nebola vynútená dovolenka a ide len o niekoľkodňovú záležitosť. Nie je vylúčené, že už na budúci týždeň bude späť v úrade. Začaté konanie voči jeho osobe však nechcel komentovať.

„Vo vzťahu k tomuto sa nebudem vyjadrovať. Nechcem komentovať nič do skončenia disciplinárneho konania, ale je prirodzené, že som si potreboval odpočinúť,“ povedal pre Nový Čas Hraško. Policajný prezident nateraz vylúčil, že by mal v zálohe za Hraška náhradu. Špekuluje sa, že do jeho kresla by mohol zasadnúť Branislav Zurian, súčasný šéf Národnej protizločineckej jednotky.

Otvoriť galériu

Rozhodovanie môže trvať mesiace

Peter Vačok, exvyšetrovateľ

Ak je podozrenie, že podriadený konal neoprávnene, porušil zákon či spáchal disciplinárny prečin, tak musí nadriadený konať. Ak bol spáchaný trestný čin, tak formou trestného oznámenia, ak ide o disciplinárne previnenie, tak iniciuje disciplinárne konanie.

Podozrivému z deliktu sa následne oznámi začatie konania a jeho dôvod, on má právo sa vyjadriť či navrhovať doplnenie dôkazov. V zákone stojí, že účastníci konania nemôžu priebeh konania zdržovať, môže to trvať mesiace, avšak najneskôr do dvoch rokov od spáchania prečinu, inak sa to premlčí. Účastník konania sa môže proti rozhodnutiu odvolať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela