Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2017 15:57 | Správy | Zahraničné správy

Kam zmizli najkrajšie záhrady sveta?! Bájami opradené miesto doteraz nik neobjavil

Bájny a ospevovaný! Taký bol Babylon - pýcha antického sveta. Preslávil sa najmä jedinečnou architektúrou, ktorá nemala v tom čase obdoby.

Okrem Babylonskej veže v tomto technicky vyspelom meste mali stáť aj Semiramidine visuté záhrady, ktoré sa dostali až do zoznamu Siedmich divov starovekého sveta. Napriek tomu, že sme sa o nich učili už v základnej škole, dodnes sa s istotou nevie, či naozaj existovali...

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Ak vôbec netušíte, ako visuté záhrady vyzerali, predstavte si ohromujúcu konštrukciu, ktorá aj vo vyprahnutom púštnom prostredí dokázala vytvoriť chladivú oázu plnú zelene. Podľa antických textov to bol palác s komplikovanými viacúrovňovými terasami, z ktorých vyrastala bohatá vegetácia. Keď sa na ne človek pozeral zospodu, vyzeralo to, akoby sa niektoré rastliny len tak voľne vznášali vo vzduchu.

 

Architektonický skvost oslnil ľudí natoľko, že záhrady pred vyše 2 000 rokmi zaradil grécky spisovateľ Antipater do zoznamu Siedmich divov sveta. Ako je však možné, že sa dodnes nenašiel jediný dôkaz, ktorý by ich existenciu potvrdil? Hľadajú archeológovia na zlom mieste, alebo sú záhrady iba výmyslom šikovných majstrov pera?

Oáza zelene

Po prvý raz boli záhrady opísané babylonským spisovateľom Berossusom, ktorý žil v 4. storočí pred Kristom. Vo svojej knihe Babyloniaca ospevoval záhrady, ktoré dal postaviť babylonský kráľ Nebuchadnezzar II. (634 - 562 pr. Kr.) pre svoju ženu Amyitis. Kráľovná pochádzala z Perzie a keďže jej bolo smutno za zelenou a hornatou vlasťou, manžel jej dal v púštnom Babylone postaviť nevídané záhrady plné zelene. Meno záhrady dostali po legendárnej asýrskej kráľovnej Semiramis.

Ako vlastne záhrady fungovali? Okolo roku 250 pred Kristom grécky mechanik Filón z Byzancie napísal, že visuté záhrady zdobili rastliny pestované na umelých terasách nad úrovňou zeme. Grécky historik Diodorus Siculus opísal, že boli 120 metrov široké a 120 metrov dlhé a ich steny boli vysoké 24 metrov. Nad pivničnými klenbami sa nachádzali terasy, pričom každá bola o päť metrov vyššie, ako tá pod ňou. Na terasách v špeciálnych priečinkoch z pálenej tehly bola niekedy až trojmetrová vrstva hliny, v ktorej sa pestovali figovníky, mandľovníky, vinič, myrta a iné. Dômyselný zavlažovací systém podľa opisov čerpal vodu z rieky Eufrat.

Otvoriť galériu

„Výstup na najvyššiu terasu je možný schodiskom... Vedľa tohto schodiska sa nachádzajú skrutky, cez ktoré sa neustále do záhrad vháňa voda z Eufratu. Rieka široká ako jedno štádium (192 m) tečie cez stred mesta a záhrady sú na brehu rieky,“ opísal skvostnú stavbu grécky filozof a historik Strabo.

Vzkriesenie

Kam sa teda úžasné záhrady stratili? Niektorí archeológovia veria, že boli zničené vojnou a eróziou, zatiaľ čo iní sú si istí, že ich zrovnalo so zemou obrovské zemetrasenie. Ako je však možné, že po dlhé stáročia nik nebol schopný priniesť akýkoľvek fyzický dôkaz ich existencie? Mnohé múdre hlavy sveta začali preto vec považovať za uzavretú a Semiramidine visuté záhrady označili za mýtus.

Svetielko nádeje bliklo v roku 1899, keď do dnešného Iraku pricestoval nemecký archeológ Robert Koldewey s jasným cieľom - nájsť Babylon. Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a po 19 rokoch Koldewey naozaj starobylé mesto vykopal a svoje objavy opísal v knihe Vzkriesený Babylon. Archeológ bol presvedčený, že našiel aj bájne záhrady. Vykopal totiž zvláštne klenby, aké sa do tých čias v Mezopotámii nenašli. Boli z kameňa a ten bol v mezopotámskom staviteľstve obrovskou zvláštnosťou, v čom Koldeweya utvrdili aj rozlúštené klinopisy starých Babylončanov. Tie tvrdili, že kameň sa použil iba na dvoch stavbách v celom Babylone - na severných hradbách a na visutých záhradách. Dokonca pri zvláštnej stavbe našiel aj hlbokú studňu, ktorá mala obrovské záhrady zavlažovať. Bol si istý, že našiel stratený div sveta...

Ibaže dnešní moderní archeológovia sú k jeho objavom skeptickí. Argumentujú, že miesto vykopávok bolo príliš vzdialené od rieky. Komplex oblúkových miestností, ktoré Koldewey objavil, je podľa nich s najväčšou pravdepodobnosťou sklad. Dôkazom sú tabule, ktoré sa našli v ruinách. Je na nich klinovým písmom napísaný zoznam dodávok a vývozov.

Sú v Ninive?

V roku 2013 odborníčka na antické a blízkovýchodné jazyky Stephanie Dalley z Univerzity v Oxforde vydala knihu, kde po 20-ročnom výskume s istotou tvrdí, že archeológovia hľadali zvyšky záhrad na zlom mieste. Nenachádzali sa podľa nej v Babylone, ale o 500 kilometrov severnejšie v meste Ninive, ktoré sa nazývalo Nový Babylon. Práve toto pomenovanie mohlo byť po celé tie roky mätúce. Dalley si už pred rokmi všimla, že na bájnej legende o záhradách niečo nehrá. Keď v Britskom múzeu narazila na zvláštny nápis zo 7. storočia pred naším letopočtom, podrobne ho preskúmala a zistila, že ho niekto pred viac ako sto rokmi zle preložil.

Text napísaný klinovým písmom hovoril o záhradách postavených v meste Ninive, ktoré boli „divom pre všetkých ľudí“. „Trvalo roky nájsť dôkazy, ktoré by jasne ukázali, že záhrady a systém akvaduktov a kanálov postavili v Ninive,“ uviedla vedkyňa pre britský denník The Independent. „Moje presvedčenie, že sú v Ninive, je neochvejné.“

Vojna a výskum

Nech už sú záhrady pochované v Babylone alebo v Ninive, otázkou zostáva, či sa niekedy svet dozvie pravdu. Irak sa totiž posledné storočie zmietal v rôznych vojnových konfliktoch a škody, ktoré utrpel, sú obrovské. Archeologické práce boli buď úplne zastavené, alebo obmedzené. „Bohužiaľ, nemyslím si, že sa záhrady nájdu ešte počas môjho života,“ narážala na sťaženú situáciu pre archeologické výskumy Stephanie Dalley. Na objasnenie záhady technického zázraku, ktorý po stáročia fascinuje ľudí, si ešte budeme musieť počkať. Zatiaľ Semiramidine visuté záhrady naďalej zostanú najmenej preskúmaným pôvodným divom sveta.

7 divov sveta

Sedem divov antického sveta je zoznam monumentov zostavený pre antických cestovateľov. Obsahoval obdivuhodné pamiatky, ktoré nemohli po svojich cestách obísť. Zoznam sa vytváral postupne, finálna verzia však pochádza z pera gréckeho spisovateľa Antipatra z 3. storočia pred naším letopočtom. Jediný div z tohto zoznamu, ktorý ešte stále stojí, sú pyramídy v Gize. Verí sa, že všetky ostatné zničilo zemetrasenie alebo požiar.

1. Pyramídy v Gize

Otvoriť galériu
Pyramídy v Gize.
Zdroj: iStock

2. Semiramidine visuté záhrady

Otvoriť galériu
Semiramidine visuté záhrady.
Zdroj: shutterstock

3. Artemidin chrám v Efeze

Otvoriť galériu
Artemidin chrám v Efeze.
Zdroj: shutterstock

4. Diova socha v Olimpii

Otvoriť galériu
Diova socha v Olimpii.
Zdroj: shutterstock

5. Mauzóleum v Halikarnasse

Otvoriť galériu
Mauzóleum v Halikarnasse.
Zdroj: shutterstock

6. Alexandrijský maják

Otvoriť galériu
Alexandrijský maják.
Zdroj: shutterstock

7. Rodoský kolos

Otvoriť galériu
Rodoský Kolos.
Zdroj: shutterstock

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Nové SND
Električka pred SND: Divadlo nesúhlasí, ministerstvo kultúry žiada garancie
Muži zákona zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín.
Polícia zadržala gang na Slovensku: Ako je možné, že im TOTO tak dlho prechádzalo?
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Európska únia bola podľa Blanára založená na mierových základoch: Cesta Slovenska však nebola jednoduchá
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok