Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2016 20:09 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Osobnosti vzdali hold zosnulému Davidovi Bowiemu († 69): Kamarát od neho dostal mail, ktorý pochopil až teraz!

Mnoho osobností umeleckého a politického sveta vzdalo v pondelok hold britskému rockovému spevákovi Davidovi Bowiemu.

Spevák v nedeľu podľahol rakovine len dva dni po svojich 69. narodeninách. Tie oslávil vydaním svojho 25. štúdiového albumu s názvom Blackstar. Mnohí z jeho bývalých spolupracovníkov a kolegov vyjadrili na sociálnych sieťach Facebook a Twitter svoj obdiv k Bowieho prelomovej hudbe a podelili sa o osobné spomienky na zosnulého umelca, uvádza agentúra Reuters.

Tony Visconti, Bowieho dlhodobý hudobný producent: "Vždy si robil, čo chcel. A chcel to robiť po svojom a najlepšie... Jeho smrť sa nijako nelíšila od jeho života - išlo o majstrovské dielo. Blackstar vytvoril pre nás ako darček na rozlúčku. Bol to neobyčajný človek plný lásky a života. Zostane s nami navždy."

Otvoriť galériu

Paul McCartney: "David bol veľkou hviezdou. Cením si chvíle, ktoré sme spolu strávili. Jeho tvorba zohrala veľmi dôležitú úlohu v dejinách britskej hudby. S hrdosťou myslím na ten obrovský vplyv, ktorý mal na ľudí po celom svete."

 

The Rolling Stones: "Sme šokovaní a hlboko zarmútení z úmrtia nášho drahého priateľa Davida Bowieho. Okrem toho, že bol úžasným a milým človekom, bol i neobyčajným umelcom, skutočným originálom."

Otvoriť galériu

Niekdajší člen skupiny Roxy Music, skladateľ a hudobný producent Brian Eno: "Davidova smrť prišla veľmi nečakane, ako takmer všetko, čo sa ho týka. Cítim veľkú prázdnotu." Eno ďalej uviedol, že pred týždňom dostal od Bowieho e-mail, ktorý bol "ako zvyčajne zábavný i bizarný". Bowie ho zakončil vetou "Ďakujem ti za spoločné krásne časy, Brian." Eno dodal: "Teraz si uvedomujem, že mi povedal zbohom."

Iggy Pop: "Priateľstvo s Davidom bolo svetlom môjho života. Nikdy som nestretol takúto brilantnú osobu. Bol tým najlepším, čo tento svet môže ponúknuť."

Otvoriť galériu

Madonna uviedla, že je Bowieho odchodom "otrasená". Zosnulý spevák bol pre ňu "talentovaný, jedinečný génius, ktorý jej zmenil život". "Tvoj duch bude žiť naveky," dodala s tým, že jeho koncert bol prvým, ktorý navštívila.

Gene Simmons zo skupiny Kiss: "David Bowie, budeš nám veľmi chýbať. Tvoja skladba 'Changes' a piesne o Ziggym boli pre mňa hlavnou inšpiráciou".

Yoko Ono uviedla, že Bowie bol pre ňu a jej nebohého manžela Johna Lennona "ako člen rodiny". Zároveň ho označila za "druhého otca" pre jej syna Seana.

Otvoriť galériu

Brian May zo skupiny Queen, ktorý s Bowiem spolupracoval na hite Under Pressure, ho opísal ako "strach naháňajúci talent". Roger Taylor, bubeník tejto formácie, označil Bowieho za "najšikovnejší talent a najzaujímavejšieho človeka našich čias, ktorý po sebe zanechal vákuum a bude ľuďom veľmi chýbať".

David Cameron, britský premiér: "Vyrastal som na platniach popového génia Davida Bowieho. Bol majstrom inovácie, ktorý mal vo veciach jasno. Je to obrovská strata."

Hlavný vatikánsky hovorca pre kultúrne záležitosti kardinál Gianfranco Ravasi v súvislosti s úmrtím speváka zverejnil na Twitteri úryvok z textu jeho piesne Space Oddity, zatiaľ čo canterburský arcibiskup Justin Welby uviedol, že je "správami o jeho smrti veľmi zarmútený," dodáva stanica BBC.

Otvoriť galériu

Poctu spevákovi vzdal aj britský astronaut Tom Peake, ktorý je jedným z členov aktuálnej posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). "Zmocnil sa ma zármutok, keď som sa dozvedel, že David Bowie prehral svoj boj s rakovinou - jeho hudba bola pre mnohých inšpiráciou," napísal na Twitteri Peake.

Spevák žil v ostatných rokoch v New Yorku. Naposledy koncertoval v roku 2006. Počas svojej kariéry, ktorá preklenula šesť desaťročí, predal celosvetovo 140 miliónov albumov. Jeho majetok sa odhaduje na vyše 180 miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Katastrofa na Antarktíde: Uhynuli tisícov mláďat tučniaka, hrozí čosi HORŠIE
Tento nález im kompletne zmenil plány.
Foto
Kúpili si vytúžený dom: Začali prerábať a prišlo zdesenie... PREBOHA, celý čas to mali pod nohami!
Pri čítaní si vitálna žena pomáha lupou.
Foto
94-ročná Anna je nezastaviteľná: Krásne, čomu sa aj vo vysokom veku venuje!
(ilustračné foto).
Žena zobrala veci do vlastných rúk: Skončila v putách! Neuveríte, o čo sa pokúsila
(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Požiar na východnom Slovensku: Plamene sa rozšírili extrémne rýchlo! Ako k tomu došlo?
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal