Víkend a priaznivé počasie nahrávajú milovníkom grilovania. Pozor však na to, aby ste použitím nesprávnych kulinárskych postupov nechtiac neugrilovali mäso, ktoré vám skôr uškodí. Pozornosť venujte nielen správnemu spôsobu grilovania, ale aj palivu či vhodne pripraveným surovinám.
Trendom sú tzv. ekobrikety z kokosového vlákna, ktoré sú v menšom množstve, ale majú väčšiu výdatnosť. Pri tomto type grilovania jedlo získava typickú chuť, pričom pri dodržaní systému správneho grilovania je pripravené šetrne a pomerne rýchlo.
Aby bolo grilovanie zdravšie
Príprava:
- Mäso pri grilovaní nikdy neprepichujte vidličkou. Vytiekla by z neho šťava.
- Správne rozžeravený gril na uhlie spoznáte podľa toho, že mäso pri kontakte s roštom zasyčí.
- Negrilujte zbytočne hrubé kusy mäsa, ale len plátky do hrúbky 2 centimetrov.
- Pred prvým grilovaním nechajte gril vypáliť. Vyhnete sa nepríjemnému lepeniu mäsa na rošt.
- Gril na drevené uhlie nezalievajte po skončení grilovania vodou.
- Po každom použití nechajte gril vychladnúť.
- Zbytočne gril neumývajte a už vôbec nepoužívajte saponát. V prípade potreby zvoľte radšej jemnú kefku.
- Ak chcete chuť a vôňu všetkého, čo grilujete, ešte umocniť, pýtajte sa na grily, ktoré majú aromatický systém.
Marináda:
- Marinádu alebo olej používajte iba na potretie.
- V opačnom prípade prebytočnú marinádu spálite a mäso môže v najhoršom prípade vzbĺknuť.
Ryby:
- Ryby je jednoduchšie grilovať na mriežke.
- Ak ju nemáte poruke, je dobré rybu niekoľkokrát opakovane rýchlo položiť a zodvihnúť.
Zelenina:
- Na gril môžete dať akúkoľvek zeleninu, z ktorej razom vyčaríte lahôdku.
- Cuketu najprv posypte soľou, nech sa zbaví vody, a na grile jej potom stačí pár minút, podľa hrúbky plátkov.
- Menšie paradajky môžete grilovať v celku, väčšie nakrájajte na hrubšie kusy a potrite olejom, stačia im 3 minúty.
- Na gril sa hodia aj šampiňóny, ktoré pripravíte za 5 minút, buď v celku, alebo nakrájané na polovice.
- Kukuricu môžete grilovať celú v šupe, ale aj potretú maslom a ošúpanú.