16.05.2024 16:15 | Správy | Zahraničné správy

Rusko a Čína vydali spoločné vyhlásenie: Amerika bude zúriť! Padli drsné slová

Rusko a Čína vo štvrtok uviedli, že je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii konfliktu na Ukrajine. V spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnil Kremeľ, sa tiež zhodli na prehĺbení svojho strategického partnerstva a odsúdili podľa nich stále agresívnejšie správanie Spojených štátov.

TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP. "Strany poukázali na potrebu zastaviť akékoľvek kroky, ktoré prispievajú k predlžovaniu bojov a ďalšej eskalácii konfliktu (na Ukrajine)," uvádza sa v spoločnom vyhlásení vydanom po stretnutí čínskeho lídra Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina v Pekingu.

Vo vyhlásení sa tiež píše o prehĺbení strategických vzťahov a o tom, ako spolupráca Číny a Ruska v obrannom sektore pomáha zlepšovať celosvetovú bezpečnosť. Okrem toho sa v dokumente, ktorý ma asi 7000 slov, spomínajú aj plány na posilnenie vojenských vzťahov.

"Vzťahy Číny a Ruska sú pracne vybudované a obe strany si ich cenia a starajú sa o ne," povedal Si Putinovi.

Obe strany v spoločnom vyhlásení tiež vyjadrili obavy z toho, že Spojené štáty sa podľa nich snažia narušiť strategickú jadrovú rovnováhu, ako aj nad globálnou protivzdušnou americkou obranou či plánmi Washingtonu súvisiacimi s vysokopresnými nejadrovými zbraňami. "Spoločne bránime princípy spravodlivosti a demokratické svetové zriadenie," povedal Putin čínskemu prezidentovi.

pokračovanie
Viac k téme:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Hlavným cieľom bolo precvičiť jednotlivé policajné činnosti, postupy, spoluprácu a súčinnosť policajných zložiek pri cezhraničnom prenasledovaní.
Slovenskí a maďarskí policajti spojili sily: Dramatická akcia na východe!
Pocisková, ktorá sa vo svojich 19 rokoch stala víťazkou Let’s Dance, vtedy randila s Ďurovčíkom.
FotoVáš Tip
Pocisková zverejnila fotku s dcérou pri bazéne, ľudia spustili spŕšku kritiky: Čo ich tak naštvalo?!
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (vpravo) a podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Moldavskej republiky Mihai Popsoi
Slovensko podľa Blanára plne podporuje členstvo Moldavska v EÚ: Ponúkame i expertíznu pomoc
Na snímke podpredseda vlády SR a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS)
Minister Taraba: Na vodárenské projekty samospráv pôjde z eurofondov 192 miliónov eur
Princ William prezradil na svoju mamu poriadnu pikošku.
Princ William vyzradil na Lady Dianu pikošku: Páčil sa jej TENTO oscarový herec! Povedal mu to rovno do očí
Polia plné fialovej nádhery si užila aj malá Šarlotka.
V Hubove sa začína samozber levandule: FOTO zachytáva neuveriteľnú nádheru! Príďte, kým nie je neskoro
Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS)
SNS chce regulovať sexuálnu výchovu na školách: Takto by vyzerala po novom
Zamestnankyňa skončila v rukách polície.
Desivé VIDEO z McDonaldu: Pracovníčka vyšla z prevádzky a začal sa boj o život!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Opozícia má výhrady k lex atentát: Tvrdí, že sa koalícia ponáhľa! Čo sa im nepáči?
Ilustračné foto
Hororový let z Egypta: Pilot počas riadenia zomrel! Nasledovali chvíle hrôzy
Bojový dron
Tvrdý útok Ruska: Strašné, čo spôsobili na Ukrajine! Veľké škody