Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2023 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

20 rokov od smrti herca Durdíka ml. († 53): Zradný alkohol aj nemanželské dieťa! Čo prezradil pred smrťou?

Mal pokojnú povahu, milý úsmev, láskavý prístup k ľuďom, schopnosť počúvať i priamosť. Takého si ho pamätáme. Herec, ktorého chlapčenský výzor predurčoval na to, aby stvárňoval kladné postavy, odchádzal do umeleckého neba zmenený na nepoznanie. Vladimír Durdík († 53) zomrel na následky závažného ochorenia 9. marca 2003.

Manželka Janka

Hercovo srdce si však nadobro získala pekná blondínka Janka. „Keď som ako 15-ročný spoznal Janku, padol som do hlbokej studne a z nej som sa už nevyhrabal. Prvé rande sme mali 12. 1. 1965 na bratislavskom Šafárikovom námestí,“ pamätal si, akoby to bolo len nedávno. S Jankou mali dve deti Mareka a Dorotku. Dnes sú to už dospelí ľudia a herec by mal z nich isto radosť. Po jeho smrti vyšlo na­javo, že má ešte jedného, nemanželského syna Vladimíra (32). Rodina a všetci, ktorých sa tajomstvo dotýkalo, o tom nahlas nehovorili, o to väčší „škandál“ táto informácia po hercovej smrti vyvolala.

 

Zradný alkohol

Keď mal Vlado Durdík šestnásť rokov, diagnostikovali mu dvanástorníkové vredy. „Všetky tie stresové situácie, ktoré som ako študent a neskôr ako herec v divadle prežil, sa podpísali na mojom zdraví,“ priznal herec, ktorému sa však na zdraví nepridali ani cigarety a alkohol. Kým spočiatku nechcel pripustiť, že má problém s pitím, neskôr bol úprimnejší: „Stal som sa predsedom Odborového zväzu divadiel na Slovensku. Tak ako mnohí, aj ja som podľahol vlastnej genialite. Myslel som si, že keď vstúpim do politiky, pomôžem, lebo som ten pravý. Netušil som, do čoho idem. Demokracia na Slovensku sa vyvíjala a my divadelníci sme zápasili s ťažkosťami, ktoré to obdobie prinieslo. V tom čase som prežil niekoľko dosť ťažkých chvíľ v parlamente. Z prvého zasadnutia v parlamente som odišiel so slzami bezmocnosti a zúfalstva v očiach. Konfliktných situácií bolo strašne veľa, a preto som si často, keď som vyšiel von, povedal: ,Musím si dať vodku, lebo ma šľak trafí!‘ A dal som si frťana. Odrazu s pribúdajúcimi stresmi pribúdalo aj alkoholu. Alkohol zhubne pôsobil na môj oslabený organizmus, na vredy, a v mojom tele sa začali zákerne diať veci, ktoré som vtedy nevnímal, lebo sa nijako výrazne neprejavovali. A navyše som si ničil kariéru. Spočiatku som si to neuvedomoval, no stalo sa, že som prišiel do dabingu a nemal som čistú výslovnosť,“ otváral svoju 13. komnatu. A vo svojej spovedi zašiel ešte ďalej.

Výstraha

„Zavše som prišiel do divadla a kolega sa sťažoval, že mal zlý deň a vraj, či si nedám koňak. Dal som si, veď som nemal v predstavení náročný text. Zdalo sa mi, že jeden koňak mi nemôže uškodiť. Skončila sa skúška, mal som prestávku, sedeli sme v divadle, debatovali sme a dali sme si ešte druhý koňak. A potom som išiel do dabingu alebo do rozhlasu, nahral som, a keď som skončil, bol som rád, že to mám za sebou, a išiel som si dať vodku. Vedel som, že mám večer predstavenie, musel som sa teda krotiť, no po predstavení som bol voľný ako vták a dal som si znova. Pil som len tvrdý alkohol a to nie je dobré.,“ kajal sa Durdík. Zašlo to tak ďaleko, že začal chudnúť. „Mal som 48 rokov a podlomené zdravie. Rodina zaujala k môjmu pitiu zvláštny postoj. Zostali mlčanliví. Nehádali sme sa, správali sa veľmi rezervovane, čo bolo možno horšie, ako keby mi rovno povedali, že som hlupák, chľastám a nech sa spamätám.“

Spočiatku nevnímal, že si to všimli v divadle. Až keď sa prestal objavovať na obsadení. „Vtedy som si uvedomoval, že niečo nie je v poriadku. Evka Krížiková mi raz povedala: ,Nechudni už, prosím ťa, mám o teba strach!‘ V podtexte bolo však čosi iné. Múdro ma vystríhala.“

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Marika Eisler Studeničková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy