Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2023 10:20 | Správy | Domáce správy
Foto

Referendum 2023: Hlasovacie miestnosti sa zatvorili! Kedy sa Slováci dozvedia výsledky?

V sobotu prebiehalo v poradí deviate referendum v ére samostatnosti Slovenskej republiky. Voliči sa mohli vyjadriť k tomu, či sa bude dať v budúcnosti ukončiť funkčné obdobie parlamentu v opätovnom referende alebo v parlamente. Situáciu sme s vami sledovali prostredníctvom ONLINE prenosu.

Fotogaléria
27
fotiek v galérii

Hlasovacie miestnosti boli otvorené od siedmej rána a svoje brány zatvorili o desiatej večer. Na hlasovacom lístku bol nasledovný text: "Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady SR je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady SR, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky?" V praxi to znamená, že Slováci v prípade platnosti referenda donútia poslancov zmeniť ústavu tak, aby do nej pripísali, že na vyhlásenie predčasných volieb stačí 76 hlasov poslancov. Môžete hlasovať aj v našej ONLINE ankete:

Anketa slúži len na naše účely. Ak chcete, aby bol váš hlas platný, je potrebné ho odovzdať osobne vo vašom meste alebo obci.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Online prenos sa skončil.

22:00 Zatvorením hlasovacích miestností sa skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene Ústavy SR. Referendové komisie teraz sčítavajú hlasy. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h. Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, na webe volbysr.sk.

20:37 Účasť na referende v obci Rovinka v okrese Senec je o 20:00 podľa predsedníčky okrskovej komisie Sone Jurigovej približne 20 percent. Okolo obeda sa počet voličov zvýšil a navečer sa frekvencia návštevnosti opäť znížila. Počas celého dňa chodili voliť najmä voliči vo vekovej kategórii 50+. Priebeh referenda v obci Rovinka neďaleko Bratislavy je aj naďalej bez komplikácií.

20:30 Na verejný poriadok dohliada počas sobotného referenda 5570 policajtov. K jeho vážnemu narušeniu zatiaľ nedošlo. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

"Policajti vykonávajú hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda a usmerňujú dopravu," priblížila polícia s tým, že prijala potrebné opatrenia potrebné na pokojný priebeh referenda.

20:24 Účasť na referende v okrsku č. 4 v bratislavskej mestskej časti Lamač bola o 19:30 približne 26 percent. Informovala o tom predsedníčka okrskovej komisie Lenka Rebrová, ktorá predpokladá, že celková účasť bude okolo 28 percent. Voliť chodia najmä starší voliči, pričom voliči nad 60 rokov veku tvoria približne 80 percent celkovej účasti.

20:09 Voliči o dnešné referendum v Prešove výraznejší záujem nejavia. Účasť odhadujú v komisiách medzi 20 až 30 percent, čo na platnosť referenda nestačí. Samotné hlasovanie má pokojný priebeh.

19:55 Účasť na referende v okrsku č. 17 v bratislavskom Starom Meste je o 19:00 niečo cez 16 percent. Informoval o tom predseda okrskovej komisie Patrik Pavlovič, ktorý ešte dopoludní predpokladal, že účasť bude v druhej polovici dňa podstatne vyššia. Ako uviedol, voliť chodia väčšinou ľudia vo vekovej kategórii 50+.

19:48 Účasť na referende vo volebnej miestnosti okrsku č. 15 na Základnej škole F. E. Scherera na sídlisku Adama Trajana je približne 25 percent. Predseda komisie pätnásteho okrsku Martin Monček pre agentúru SITA ďalej uviedol, že čísla stále narastajú, keďže volebné miestnosti sú otvorené až do 22:00. „Registrovaných bolo 1 960 voličov, doposiaľ prišlo 510 ľudí. Väčšinou chodia voliť starší ľudia a občania v strednom veku, prišlo veľmi málo mladých ľudí," informoval Monček.

19:21 Účasť na dnešnom referende v bratislavskej Petržalke dosiahla o 18:00 hodnotu približne 12 percent. Pre agentúru SITA to uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo 55 na Základnej škole Žehrianska Slavka Vantová. „V našom okrsku prišlo zatiaľ voliť 175 z 1 473 oprávnených voličov, čo predstavuje 12 percent," spresnila s tým, že ďalších 11 ľudí volilo prostredníctvom voličského preukazu.

19:10 Účasť v referende zostala v Nitre na nízkej úrovni aj vo večerných hodinách. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek, očakávali, že k večeru bude účasť vyššia, no nestalo sa tak. Referendum prebieha hladko a bez problémov. Čo bolo podľa Holúbeka jediným spestrením dňa? Tomu neuveríte!

18:23 Sobotné referendum je v okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja zatiaľ pokojné a bez väčších problémov. Vyplýva to z vyjadrení polície. Bezproblémový priebeh hlásia i vybrané okresné volebné komisie (OVK). 

18:15 Referendum je jedinečná príležitosť, aby občania vyjadrili svoj názor. Myslí si to poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Peter Oremus, ktorý sa zúčastnil na dnešnom referende. Referendová otázka je však podľa neho postavená veľmi komplikovane a zložito aj pre právnikov. „Pointa je však v tom, že ľudia môžu takouto formou vyjadriť svoj názor, či sú za to, aby mohli kedykoľvek skrátiť volebné obdobie voleným poslanom Národnej rady SR. A to vtedy, keď nevykonávajú svoj mandát na prospech Slovenskej republiky a jej občanov,“ skonštatoval Oremus po opustení referendovej miestnosti.

17:54 V Chtelnici v okrese Piešťany evidovali obe okrskové komisie popoludní viac ako dvadsaťpercentnú voličskú účasť v referende. Priebeh referenda hodnotili predsedníčky komisií Júlia Lukačovičová aj Alena Silná ako veľmi pokojný, voliči prichádzali priebežne a nevznikali žiadne problémy. Nezhodli sa len v názore na to, či vo večerných hodinách príde svoj názor v referende vyjadriť viac voličov. V Chtelnici v jesenných komunálnych voľbách jednoznačne dominovala strana Smer-SD, ktorá tu má okrem starostu Jána Horvátha aj osem z deviatich poslancov obecného zastupiteľstva.

17:45 O piatej hodine večer evidujú v obci Lúky (okres Púchov) približne tretinovú účasť miestnych občanov. Agentúru SITA o tom informovala predsedníčka okrskovej komisie Margita Janíčková.

17:27 Sobotňajšie referendum sa do popoludnia na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaobišlo bez incidentov, ktoré by narušili jeho priebeh. Účasť v plebiscite je na území kraja zatiaľ pomerne nízka. Pre TASR to skonštatovali jednotlivé okresné volebné komisie.

17:10 V Senci sa doposiaľ na referende zúčastnilo približne 1700 ľudí. Hlasovanie sa zatiaľ zaobišlo bez incidentov. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla Marta Hraňová z Mestského zastupiteľstva v Senci. "Máme 17 okrskov a každý hlási okolo 100 ľudí, zatiaľ," uviedla Hraňová. O hlasovanie prostredníctvom špeciálnej volebnej komisie požiadalo osem osôb s ochorením COVID-19. O hlasovanie pomocou prenosnej urny prejavili záujem najmä ľudia v domovoch dôchodcov. Jeden volič z Holandska využil hlasovanie poštou.

16:59 Na sídlisku Luník 9 sa do 15:00 referenda zúčastnilo z približne 2700 oprávnených voličov len šesť občanov. Agentúru SITA o tom informoval predseda volebnej komisie na Luníku 9 Rastislav Šanta. „Všetko prebieha v poriadku, problémy neboli počas dňa žiadne, účasť je veľmi nízka,“ uviedol Šanta. Ako ďalej dodal na Luníku 9 nezaznamenali žiadosť o špeciálny spôsob hlasovania.

16:52 Viceprezident Policajného zboru Damián Imre potvrdil, že dosiaľ nezaznamenali žiadne vážne incidenty. Občania sa napríklad domáhali, aby boli vpustení do volebnej miestnosti, ale nemali doklady, prípadne sa snažili o politickú agitáciu, čím narúšali pokojný priebeh hlasovania. Vyzval všetkých ľudí, ktorí majú informácie o možnom narušení plebiscitu, aby kontaktovali políciu na linke 158. Oproti voľbám je podľa neho v službe menej policajtov, keďže funguje aj menej okrskov.

16:48 V bratislavskej Petržalke doteraz dosiahla volebná účasť v referende približne 12 percent. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. Priebeh je podľa nej počas celého dňa pokojný a bezproblémový vo všetkých 56 okrskoch.

16:41 Vo volebných okrskoch vo Vysokých Tatrách volilo aj niekoľko stoviek návštevníkov regiónu. Predseda okrsku číslo 5 v Tatranskej Lomnici Róbert Jurečka pre TASR uviedol, že tam tvoria zhruba polovicu hlasujúcich. "Chodia priebežne aj turisti, aj domáci, je to tak pol na pol. Nevedeli sme, ako referendum dopadne, aká bude účasť, ale sme celkom prekvapení, že ľudia chodia priebežne počas celého dňa. Do zhruba 15. hodiny sme už mali asi 250 hlasujúcich," zhodnotil Jurečka. Dodal, že hlasovať v referende prišli do Tatranskej Lomnice napríklad aj Bratislavčania, obyvatelia Martina či Košíc.

16:34 Predpokladá sa, že približne o jednej či druhej v noci by mohli byť sčítané výsledky referenda. Tlačová konferencia by sa mohla konať v nedeľu ráno o deviatej hodine. Na tlačovom brífingu to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. V popoludňajších hodinách rokovali s predsedom Štatistického úradu SR o pripravenosti, ktorá je podľa neho dobrá. Výpadky elektrickej energie podľa Orosza postihli 21 obcí, tieto záležitosti sa však priebežne riešia a vo viacerých obciach je elektrina opäť k dispozícii. V prípade, ak by sa nezaistilo internetové pripojenie na odoslanie zápisnice, bola by spracovaná ručne, no to by o približne dve až tri hodiny predĺžilo sčítavanie výsledkov.

16:26 K prebiehajúcemu referendu sa vyjadril aj šéf hnutia OĽANO Igor Matovič. Poriadne sa pustil aj do lídra Smeru-SD Robeta Fica.

Matovič má na referendum jasný názor.
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

16:15 V Pezinku odhadovali účasť na referende do 15.00 h na desať až 12 percent. Žiadny incident zatiaľ nezaznamenali, všetky volebné komisie v 18 okrskoch sa otvorili o 7.00 h. Pre TASR to uviedla Margita Somorovská z klientskeho centra v Pezinku. Viacerí občania prejavili záujem o hlasovanie v domácnostiach pomocou prenosnej urny. Komisia zavítala aj do zariadenia sociálnych služieb. Vybavili tiež jednu požiadavku na voľbu zo zahraničia. O hlasovanie z karantény nikto nepožiadal, "covidová" komisia tam preto nefunguje.

16:02 Priebeh referenda v Banskobystrickom kraji je pokojný. Uviedla to pre agentúru SITA hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková s tým, že nemajú hlásené žiadne udalosti súvisiace s priebehom hlasovania. Rovnako pokojný priebeh potvrdil v okrese Banská Bystrica podpredseda okresnej komisie pre referendum Miroslav Bancík. Účasť je podľa zástupcov volebných okrskov v Banskej Bystrici nízka a dosahuje doteraz najviac 20 percent.

15:54 Záujem voličov o hlasovanie v sobotnom referende v tejto obci je väčší ako pri spojených voľbách v októbri minulého roka. Odhadla to tamojšia okrsková volebná komisia, ktorá má v zozname zapísaných takmer tisíc oprávnených voličov.

15:48 Vo Veľkom Kýri v okrese Nové Zámky boli percentá účasti nízke, v dvoch komisiách z troch spolu nedosiahli ani 10 percent. Podľa priebežného zistenia agentúrou SITA bolo o 14:00 na referende vo dvoch z troch volebných obvodov z necelých 1620 oprávnených voličov iba 134, čo je približne iba osem percent. Žiaľ, tretia predsedníčka komisie priebežné údaje poskytnúť odmietla, a tak je údaj nekompletný. Aj tu však chodili odpovedať na referendovú otázku prevažne starší voliči.

15:35 Nitra mala po prvýkrát v histórii špeciálnu covidovú volebnú komisiu. Covidových voličov, ktorí sa do piatku 20. januára do 12:00 prihlásili so žiadosťou o účasti na referende, navštívila špeciálna komisia. Tú mal v Nitre na starosti okresný úrad. „Mali sme prihlásených štyroch občanov a všetci riadne a bez problémov odvolili,“ uviedla pre agentúru SITA predsedníčka komisie Ivana Baková. Dodala, že členovia komisie, ktorí chodili za covidovými voličmi, mali na sebe rúška, rukavice a používali dezinfekciu.

15:18 V bratislavskom Ružinove sa voličská účasť v referende zatiaľ pohybuje tesne pod desiatimi percentami. Starosta mestskej časti Martin Chren to uviedol na sociálnej sieti po tom, ako navštívil dopoludnia 25 zo 70 miestnych okrskov. "Priebeh je zatiaľ, samozrejme, pokojný, bez akýchkoľvek problémov. Predpokladám, že výsledky by mohli byť známe už okolo polnoci," uviedol Chren. Ako podotkol, bez ohľadu na výsledok referenda je jeho príprava a organizácia pre miestny úrad rovnako náročná ako príprava hociktorých iných volieb. Ocenil aktívnych občanov, ktorí sú ochotní prísť pracovať do volebných a referendových komisií. "Bez nich by sme férové voľby zorganizovať nedokázali," poznamenal.

15:11 Priebeh referenda v krajských mestách Nitra a Trnava je zatiaľ pokojný, volebné komisie nemuseli riešiť žiadne problémy. Vo volebnom okrsku č. 17 zriadenom v priestoroch Základnej školy Cabajská členovia okrskovej volebnej komisie oslávili sobotňajší Medzinárodný deň objímania.

14:50 Účasť na referende v najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku, ktorá sa nachádza na Štrbskom Plese, v sobotu zvyšujú turisti a dovolenkujúci v Tatrách. Aj prvý volič, ktorý čakal pred miestnosťou ešte pred otvorením o 07:00, prišiel hlasovať s voličským preukazom. 

14:41 Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko odhlasoval v referende v obci Miloslavov. Je presvedčený, že občania využijú svoju šancu na zmenu Ústavy SR. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. Viac si prečítajte tu: Svoj hlas v referende odovzdal už aj Danko: Správanie prezidentky je na zamyslenie!

Otvoriť galériu

14:32 Z pohľadu polície je referendum v Košickom kraji zatiaľ pokojné. Pre TASR to potvrdila krajská policajná hovorkyňa z Košíc Jana Mésarová s tým, že od skorého rána dohliadajú na pokojný priebeh hlasovania a zatiaľ sa všetko zaobišlo bez incidentov. "Nezaznamenali sme žiadne narušenie verejného poriadku na území Košického kraja. Posilnili sme hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda. Na verejný poriadok v čase hlasovania, okrem bežného výkonu služby, dohliada celkovo 664 policajtov," uviedla hovorkyňa.

14:21 V Piešťanoch bola dopoludnia účasť na referende zatiaľ nízka. Voliť chodia najmä starší voliči. Pre agentúru SITA to uviedla zapisovateľka okrsku č. 16 na Základnej škole F. E. Scherera na ulici Adama Trajana Marcela Rusnáková. Ako ďalej informovala, z 2 005 registrovaných ľudí prišlo odvoliť približne 250.

14:10 Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini pripustil, že sa môže stať, že referendum nebude platné. Sám vníma, že účasť je nižšia, než napríklad v komunálnych voľbách. Uviedol to na tlačovej besede po tom, ako sa referenda zúčastnil. O tom, čo ešte na brífingu zaznelo, si môžete prečítať TU.

Otvoriť galériu

13:47 Do jednej z volebných miestností v Nitre na Základnej škole Levická na sídlisku Chrenová chodia na referendum najmä staršie ročníky. Vo volebnom obvode má komisia zaregistrovaných približne tisícku voličov. „Okolo trinástej hodine ich prišla na referendum asi stovka, čo je iba 10 percent. Chodia najmä staršie ročníky, teda 55+,“ uviedol predseda komisie Michal Gráf, ktorý ešte dodal, že ľudia prichádzali už od siedmej hodiny ráno a referendum zatiaľ prebieha úplne pokojne.

13:40 Ak sa volič pri vypĺňaní hlasovacieho referendového lístka pomýli, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o nový. Nesprávne upravený lístok si nenecháva, má ho odložiť na určené miesto, inak mu hrozí pokuta 33 eur. Vyplýva to z informácií zverejnených na webstránke ministerstva vnútra. "Volič je povinný odložiť nesprávne upravený hlasovací lístok do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur," píše sa na webe.

13:31 V Ivanke pri Nitre zatiaľ referendum neláka. V obci bolo zapísaných približne 2430 voličov, ktorí sa mohli zúčastniť na referende, pričom o pol jednej popoludní ich k urnám v troch volebných miestnostiach prišlo iba 296. „Ľudia síce chodia, ale je ich zatiaľ málo. Žiadnu mimoriadnu udalosť sme však nezaznamenali a referendum prebieha pokojne,“ povedali pre agentúru SITA predsedovia všetkých troch komisií.

13:23 Vo volebnej miestnosti by si mali ľudia prekryť horné dýchacie cesty, najlepšie respirátorom. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci súboru rád k sobotňajšiemu referendu. Radí tiež dodržiavať odstupy či používať dezinfekciu. "Ide o preventívne kroky, ktorými je možné počas aktuálnej pandémie ochorenia COVID-19 a chrípkovej sezóny znižovať riziko šírenia respiračných ochorení (COVID-19, chrípka, chrípke podobné ochorenia a podobne)," ozrejmila hovorkyňa úradu Daša Račková.

13:14 Volia aj v Zariadení pre seniorov Náruč v Prešove. Voliči na snímke čakajú na možnosť hlasovať do prenosnej volebnej schránky.

Otvoriť galériu
Voliči v Zariadení pre seniorov Náruč.
Zdroj: TASR - Veronika Mihaliková

13:07 V Trnave majú voliči pre hlasovanie v referende otvorených 25 volebných miestností. Vo volebnom okrsku číslo 1 priamo na radnici, prišlo dopoludnia k referendovej urne menej ako 10 percent voličov. „Vo voličských zoznamoch máme zapísaných 1702 voličov, do 12. hodiny ich prišlo 150,“ povedal predseda okrskovej komisie Peter Salczer. Prichádzajú podľa neho voliči všetkých vekových kategórií, teda nielen starší. Komisia sa niekoľkokrát stretla s problémom, že chceli voliť ľudia, ktorí patrili do iného okrsku a nemali k dispozícii voličský preukaz.

12:58 Okrsková komisia číslo 17 v bratislavskom Starom Meste na Gaštanovej ulici zaznamenala do obeda vyše šesťpercentnú účasť na referende. Patrik Pavlovič, predseda sedemnástej okrskovej komisie, si myslí že najviac ľudí príde voliť až popoludní, čím by účasť v konečnom dôsledku mohla dosiahnuť 50 percent. „Voliči sú skôr starší ľudia, trend je, že chodia manželské páry. Väčšinou sú to voliči od 40 do 65 rokov, mladí voliči boli zatiaľ len traja," uviedol Pavlovič. 

12:54 Polícia zatiaľ v Bratislavskom kraji neeviduje žiadne incidenty ani narušenia verejného poriadku v súvislosti so sobotňajším referendom. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. "Môžem konštatovať že situácia je pokojná, bez narušenia verejného poriadku alebo incidentov," uviedol pre TASR. Problémy polícia neeviduje ani v súvislosti s dopravou.

12:45 Trenčiansky župan a poslanec Národnej rady SR Jaroslav Baška (Smer-SD) dúfa, že najväčšie percento účasti v dnešnom referende bude mať Trenčiansky kraj. Uviedol to pre agentúru SITA krátko po tom, čo absolvoval referendový akt vo svojej rodnej obci Dohňany (okres Púchov) v spoločnosti svojej manželky.

12:40 O možnosť hlasovať v sobotňajšom referende prostredníctvom prenosnej volebnej schránky požiadalo v Banskej Bystrici 120 ľudí. Sú medzi nimi i väzni či pacienti hospitalizovaní v nemocniciach na území mesta. Pre TASR to uviedla vedúca organizačného oddelenia Mestského úradu v Banskej Bystrici Helena Koreňová.

"V Banskej Bystrici sú to dve väznice, v oboch je to po 20 voličov. V dvoch nemocniciach je to dohromady asi 15 pacientov," priblížila Koreňová. Ako dodala, o možnosť hlasovať v referende do prenosnej volebnej schránky požiadali aj viacerí seniori zo zariadení sociálnych služieb na území mesta. Podmienkou je, aby mal volič v zariadení vedený trvalý pobyt, hlasovať budú v spoločnej miestnosti alebo pri svojom lôžku.

12:33 V referende už odhlasoval aj líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Svoj hlas odovzdal na Gymnáziu Grosslingová v Bratislave. Zároveň vyzval ľudí, aby využili svoje ústavné právo. O čom je podľa svojich slov presvedčený?

Otvoriť galériu
Zahlasoval už aj Peter Pellegrini.
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

12:16 V meste Prešov je vytvorený aj špeciálny 67. volebný okrsok, ktorý je určený pre ľudí s ochorením COVID-19. Na využitie tejto voľby sa však prihlásil iba jediný občan. V okrese Sabinov špeciálnu komisiu ani nevytvorili.

11:54 V podtatranskej obci Stráne pod Tatrami (okr. Kežmarok) je zatiaľ len veľmi nízky záujem o referendum. Z 1 264 zapísaných voličov prišlo dopoludnia do 11:00 do jedinej volebnej miestnosti zriadenej v materskej škole asi do dvadsať ľudí. Predsedníčka volebnej komisie Zuzana Pitoňáková pre agentúru SITA povedala, že veľkú účasť neočakávajú. Referendové lístky tam majú aj v rómskom jazyku, keďže ide o obec, v ktorej z viac ako 2 300 obyvateľov tvorí 93 percent rómska populácia.

11:43 Ak volič nemôže sám hlasovať, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, môže mu pomôcť iná osoba, nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie. Takýto volič musí svoju situáciu oznámiť pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojom webe. Ak voličovi ide za plentu pomáhať iná spôsobilá osoba, hlasovací lístok musí upraviť podľa pokynov voliča. "Obidve osoby pred vstupom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb," dopĺňa rezort vnútra.

11:29 V sobotnom referende môžu hlasovať aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19. Mali o to požiadať do piatka. K nahláseným voličom prídu členovia špeciálnej volebnej komisie so špeciálnou schránkou. 

Otvoriť galériu

Špeciálne hlasovať môžu voliči, ktorí majú k dňu vykonania referenda nariadenú karanténu alebo izoláciu z dôvodu ochrany verejného zdravia pred ochorením COVID-19. Oprávneným voličom je aj osoba, ktorá v deň konania referenda žije v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá je v karanténe alebo izolácii.

11:13 Martovce, okres Komárno: Členka folklórneho súboru z Martoviec tradične v kroji vhadzuje obálku z hlasovacím lístkom do volebnej schránky.

Otvoriť galériu

11:03 Výpadky elektriny, ktoré sú v niektorých okresoch, by nemali narušiť priebeh referenda. "Ak by sa situácia nevyriešila do večerných hodín, budeme informovať o postupe," povedala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Ak by niektoré okrsky nemohli pre výpadky energie fungovať a muselo by sa v nich hlasovanie prerušiť, hlasovanie by sa tam predlžovalo.

10:53 Všetky volebné miestnosti v krajských mestách Nitra a Trnava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas a bez problémov. Volebné komisie pre referendum zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy, informovali hovorca Nitry Tomáš Holúbek a hovorkyňa Trnavy Veronika Majtanová.

10:45 O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov. Zo 79 utvorených špeciálnych komisií funguje 66. "Podľa informácií z okresov, 13 špeciálnych komisií nezačalo činnosť, lebo žiaden z voličov o špeciálne hlasovanie nepožiadal," vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

10:39 Referendum zatiaľ prebieha bez problémov, fungovať by mali všetky okrskové volebné komisie. Na brífingu to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. "Nemáme v súčasnosti žiadnu informáciu, že by bol niekde problém. Všetky komisie by mali riadne fungovať a referendum prebieha tak, ako by malo," povedal Orosz.

10:30 Všetky volebné miestnosti v okresoch Žilina, Trenčín a Ilava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas. Doposiaľ okresné volebné komisie (OVK) pre referendum nezaznamenali žiadne problémy. "V územnom obvode okresného úradu Žilina nenahlásili, že by niektorá volebná miestnosť potrebovala začať neskôr alebo odročiť začiatok referenda. Zatiaľ je priebeh pokojný," povedala pre TASR Petronela Rumanová z OÚ Žilina. Členovia žilinskej OVK počas dňa podľa nej možno navštívia i niektoré okrsky.

10:22 Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, môže požiadať okrskovú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojej webstránke. Zdôrazňuje, že "o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky" možno požiadať okrskovú volebnú komisiu "len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená".

10:12 Líder Smeru-SD Robert Fico odovzdal svoj hlas v referende v sobotu ráno. Informoval o tom na sociálnej sieti. Viac si prečítajte tu.

9:30 Kto na referendum pôjde a kto nie? Opýtali sme sa viacerých známych tvárí z hereckého prostredia či expolitikov. Niektoré odpovede vás možno prekvapia!

7:50 Na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti načas, a to aj v obciach, ktoré sú pre pretrvávajúcu energetickú kalamitu bez elektrickej energie. Pre TASR to uviedli jednotlivé okresné volebné komisie."Volebné miestnosti v okrese Banská Bystrica boli otvorené napriek tomu, že v niektorých obciach, napríklad Povrazník, nebol ráno elektrický prúd," uviedol pre TASR podpredseda okresnej komisie. V banskobystrickom okrese bolo vytvorených 129 volebných okrskov, z toho 78 v krajskom meste Banská Bystrica.

7:35 Na Slovensku ide už o deviate referendum. Podobne ako drvivej väčšine predchádzajúcich však hrozí, že nebude platné - účasť totižto musí byť minimálne 50-percentná. Pozrite si, ako dopadli doterajšie: 

1994 - referendum o preukazovaní pôvodu majetku: účasť 20 %

1997 - zmarené referendum o členstve v NATO: účasť 10 %

1998 - referendum o neprivatizácii strategických podnikov: účasť 44 %

2000 - referendum vyvolané HZDS a SNS o predčasných voľbách: účasť 20 %

2003 - referendum o vstupe do EÚ: účasť 52 %, za 92 %

2004 - odborárske referendum o predčasných voľbách: účasť 36 %

2010 - referendum SaS o znížení počtu poslancov: účasť 23 %

2015 - referendum Aliancie za rodinu o zákaze manželstiev LGBTI+: účasť 21 %

7:30 V súvislosti s ďalšími otázkami o referende sa môžu občania obrátiť na informačné linky Ministerstva vnútra SR. TU nájdete telefónne čísla.

7:00 Na to, aby sa referendum stalo záväzným pre parlament, je potrebná účasť aspoň 50 % všetkých oprávnených voličov. V minulosti sa to podarilo len jednému všeľudovému hlasovaniu - o vstupe Slovenska do Európskej únie. Ak by sa to podarilo dnes, išlo by o historicky druhé úspešné referendum. Všetko ostatné, čo potrebujete vedieť o referende 2023, nájdete TU.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu