Vysoký krvný tlak trápi približne každého tretieho z nás, dokonca aj bez toho, aby sme o tom vedeli. V skutočnosti ide o tichého zabijaka, pretože príznaky sú neviditeľné. Spozornieme, až keď je neskoro a hrozí riziko mŕtvice, srdcového infarktu, srdcových ochorení, ochorení obličiek a dokonca aj cievnej demencie. Ako píše portál The Sun, na to, aby sme zdravotným nepríjemnostiam predišli, pritom stačí málo.
Základom sú pravidelné prehliadky u svojho všeobecného lekára a správna životospráva. Rovnako ako existujú potraviny, ktoré majú schopnosť zdravotný stav zlepšiť, sú tu i tie, ktoré nám škodia. Paradoxne, tie sú v našej kuchyni najvyužívanejšie.
Odborníčka na výživu Becky Grahamová zostavila rebríček 12 potravín a nápojov, ktorým by ste sa mali vyhýbať:
1. Soľ
Soľ spôsobuje to, že telo zadržiava vodu, a ak jej zjete priveľa, voda navyše v krvi vytvára tlak na steny ciev. Odporučená denná dávka je maximálne šesť gramov, čo je približne jedna čajová lyžička.
Naviac obsahuje sodík a balené potraviny jej zvyčajne majú veľa, z toho dôvodu by ste si mali vždy pozorne prečítať etiketu produktu. Týka sa to aj tých, ktoré považujete za zdravé, napríklad celozrný chlieb alebo polievka.