Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2022 09:45 | Správy | Domáce správy

Avizovaný Digitálny reštart naberá na obrátkach: Ústredný riaditeľ ZMOS už predstavil plánované aktivity

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) naplno spúšťa agendu s názvom Digitálny reštart, ktorú avizovalo koncom minulého roka.

Ako informuje ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, agenda nadväzuje na doterajšie aktivity, pričom spája osvetu s riešeniami pre rozvoj samospráv a komfort obyvateľov. Výzvy na zlepšenie, ktoré kopírujú reálne potreby, semináre a ukážky realizácií nájdu samosprávy na novej webovej stránke digitalnyrestart.sk.

ZMOS s partnermi počas pandémie poskytlo samosprávam a obyvateľom dve elektronické služby - registračný systém Bookio a aplikáciu MOMky na dlani, ktoré počas celoplošného testovania využilo 3,2 milióna ľudí. „V súvislosti s riešením utečeneckej krízy sme distribuovali 40 boxov s powerbankami v najvyťaženejších prihraničných oblastiach," uviedol Kaliňák.

Systém funguje stiahnutím aplikácie a užívateľ si cez QR kód požičia powerbanku zadarmo. „V spolupráci s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska sme bezplatne vytvorili systém pre jednoduché online umiestňovanie utečencov podľa preferencií a reálnych voľných kapacít," dodal s tým, že tento systém je v správe rezortu dopravy.

Ďalšou aktivitou ZMOS v rámci Digitálneho reštartu sú opatrenia, ktoré majú obyvateľov motivovať k využívaniu ekologickej formy dopravy. „Spustili sme zdieľanú dopravu v 15 samosprávach a spúšťame v prvom meste kompletný dopravný hub, v ktorom spojíme pre občana všetky druhy dopravy s princípom „door to door“, ktoré sa môžu medzi sebou balíčkovať či spájať s podujatiami," vysvetlil Kaliňák.

Ako dodal, ďalšou aktivitou v rámci ekologickej dopravy bude rozmiestnenie elektronabíjačiek do miest a obcí, aby boli obyvatelia motivovaní kupovať si elektrické automobily či motorky. V najbližšom období v rámci Digitálneho reštartu ZMOS poskytne štatutárnym predstaviteľom miest a obcí špeciálnu aplikáciu, v ktorej budú k dispozícii dôležité informácie z legislatívy, eurofondov a činnosti ZMOS.

„Nebude chýbať ani detailný prehľad o termínoch legislatívnych povinností a mnohé iné dôležité informácie," poznamenal Kaliňák. Dodal, že nadväzujú tak aj na doterajší infolist, ktorým už viac ako dva roky každé pracovné ráno posielajú informácie z rôznych oblastí dôležitých pre samosprávu na viac ako 8 500 emailových adries.

Uvedené aktivity ZMOS predstavil v polovici týždňa na rokovaní primátorov a starostov zo Slovenska a Poľska v Rzesowe. „Budúci mesiac bude táto agenda predstavená na podujatí v českom Mikulove, následne na konferencii v Maďarsku a súbežne na odborných sekciách Rady ZMOS podľa príslušného tematického zamerania," uzavrel Kaliňák.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou