Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Budeme platiť prsteňmi, čiapkou alebo kabátom?

Ako najčastejšie platíte v obchode? Ak uprednostňujete kartu, telefón, alebo hodinky, je to úplne prirodzené. Vyše polovica všetkých platieb na Slovensku totiž prebehne bez použitia hotovosti.

Mobilným telefónom platí viac ako štvrtina z nás a podľa prieskumu spoločnosti Mastercard dokonca tí, ktorí platia práve mobilom, tak robia už pri takmer 40 % všetkých svojich platieb. Vedeli ste ale, že platiť sa dá už aj prsteňom či náramkom, a to jednoducho a rovnako bezpečne?

Bez hotovosti nakupujeme najčastejšie v obchodoch s potravinami (85 %). Nasledujú nákupy na pumpách a v obchodoch s oblečením. Pritom až 12 % týchto platieb prebehne práve vďaka mobilu či hodinkám. Viete si však predstaviť platiť prsteňom?

Bezhotovostné platby poznáme veľmi dobre. Stačí mať pri sebe platobnú kartu a je to. Takmer všetky platobné terminály na Slovensku už umožňujú aj bezkontaktné platby, kedy stačí kartu alebo mobil len priložiť k terminálu. Nemusíme kartu držať v ruke, vkladať do terminálu, ani vyťukávať PIN kód. Na Slovensku sú bezkontaktné platby veľmi obľúbené. Pre ľudí je najdôležitejšie, že sú rýchlejšie a pohodlnejšie – skracujú čas strávený pri pokladni, nemusíme pri sebe nosiť väčší obnos peňazí a platenie máme viac pod kontrolou.

Zázračný prsteň

Ak patríte k fanúšikom nových technológií a zároveň máte svoje financie radi pod kontrolou, je možné, že už platíte aj telefónom alebo hodinkami. Patria medzi tzv. nositeľné zariadenia a platenie s nimi je pohodlné aj v situáciách, kedy nemáte pri sebe peňaženku alebo kabelku, či tašku. Dnes už však je možné platiť napríklad aj náramkom alebo prsteňom. Ten je nielen elegantnou formou platenia, ale tiež má neuveriteľne veľa výhod, ktoré oceníme pri každodennom platení.

Otvoriť galériu

Prsteň si obľúbite najmä pre jeho veľkosť a výbornú cenu, ktorá je výrazne nižšia ako cena telefónu či hodiniek. Práve preto sa môže stať pre mnohých oveľa dostupnejšou možnosťou. Keď športujete, ste na výlete a nemáte toho veľa pri sebe, stačí k terminálu priložiť ruku s prsteňom a nákup je zaplatený.

Existuje viac druhov bežne dostupných platobných prsteňov, sú vyrobené z kvalitných materiálov, napríklad z keramiky. Takýto prsteň perfektne vyzerá a je aj hypoalergénny, čo znamená, že nemá žiadne negatívne účinky na pokožku. Je tiež odolný voči vode a poškriabaniu, a tak sa nemusíte báť, že sa vám poškodí počas umývania rúk či návštevy plavárne. Okrem iného vám nabíjačka bude zbytočná, prsteň nie je potrebné nabíjať – stačí ho jednoducho aktivovať v aplikácii.

Bezpečné platby sú každodennou bežnou súčasťou našich životov. Postupom času zrejme budeme platiť naozaj tým, čo budeme mať aktuálne „po ruke“. Či už to bude telefón, hodinky, prsteň, čiapka alebo kabát. Dokonca pre potvrdenie platby nebudeme už musieť urobiť vôbec nič, identifikujeme sa totiž odtlačkom prsta, našou tvárou alebo hlasom. Sci-fi? Ani nie, veď hodinky, náramok alebo platobný prsteň už môžete mať aj dnes.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Nové SND
Električka pred SND: Divadlo nesúhlasí, ministerstvo kultúry žiada garancie
Muži zákona zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín.
Polícia zadržala gang na Slovensku: Ako je možné, že im TOTO tak dlho prechádzalo?
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela