Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2021 14:00 | Správy | Domáce správy

Psychologička Jana Porubcová o následkoch pandémie na detskú psychiku: Čo spôsobujú deťom obmedzenia a budú v školách konflikty pre očkovanie?

Začal sa nový školský rok. V tom minulom si deti kvôli pandémii v laviciach dlho neposedeli. Lockdown, karanténa, izolácia, strata kontaktu s kamarátmi, domáca výučba či strata súkromia.

Začal sa školský rok. S akými pocitmi sa deti vracajú do lavíc?

Mnohé sa tešia, že konečne uvidia svojich spolužiakov a všetko bude ako kedysi. Nemôžeme však paušalizovať, že lockdown a online výučba boli traumou pre všetky deti, pretože sú aj také, ktorým to vyhovovalo. Ak boli napríklad šikanované, mali zlý kolektív, alebo sú to jednoducho extrémni introverti. Tieto deti sa vo virtuálnom prostredí cítili bezpečnejšie.

Škôlka aj škola dávajú deťom istý systém a režim, o ktorý počas lockdownu či karantény prišli. Čo to spôsobilo?

Karanténne opatrenia a izolácia sú veľmi nepríjemné zážitky. Strata slobody znamená strach, úzkosti, zhoršenú kvalitu života dospelých, ale aj detí, a zmenu denného režimu. A deti potrebujú režim. Ak majú veci následnosť a presné poradie, dáva im to pocit absolútnej istoty. Akékoľvek rozhodenie tohto režimu je pre ne ťažká zmena a prejaví sa v mnohých aspektoch života. Zatvorenie škôl a voľnočasových aktivít vplývalo napríklad na zníženie fyzickej aktivity detí. Prinieslo to viac času stráveného pri počítači, na mobile, rozhodený spánkový režim a v neposlednom rade prišlo aj oslabenie stravovacích návykov. Výsledkom bolo napríklad veľké zvýšenie alebo pokles telesnej hmotnosti.

Ako deťom pomôcť, aby sa im do starých koľají a režimu vracalo ľahšie?

Aby sme im to uľahčili, platí a je prospešné, ak rodičia ku koncu prázdnin začnú deti pripravovať na nástup do školy. To znamená, večierka v rovnakú hodinu a rovnako aj vstávanie. Mali by im dávať aj nejaké povinnosti, aby si opäť zvykli, že je od nich niečo vyžadované, a že si svoje úlohy musia plniť. Rovnako by to malo fungovať aj pri dlhých lockdownoch a karanténach.

Valí sa na nás tretia vlna pandémie, čo ak prinesie ďalší lockdown a zatvorené školy? Nebude to pre deti už úplne mätúce?

Nikto nevie, ako to na jeseň bude vyzerať, ale isté je, že sa musíme pokúsiť znižovať kvalitu života detí čo najmenej. Je veľmi dôležité, a to by si mali uvedomiť aj kompetentní, aby deti chodili do školy a boli čo najmenej izolované. A to nielen kvôli vzdelaniu, ale kvôli ich psychickej pohode. Ak je to už nevyhnutné, karantény a lockdowny by mali byť čo najkratšie. Pretože takéto obmedzenia sa veľmi môžu prejaviť v sociálnej oblasti a ovplyvniť napríklad schopnosť nadväzovania vzťahov či dôvery, čo sú kľúčové danosti pre budúcnosť a život. Okrem toho, socializácia podporuje celkový vývoj myslenia, a teda kognitívny progres. To, či sa socializujeme a máme ako tráviť voľný čas, sa veľmi odráža na schopnosti myslieť a učiť sa.

Ako teda deti pripraviť na to, že hoci teraz chodia do školy a na krúžky, situácia sa môže zmeniť a priniesť opäť nepríjemné obmedzenia?

Dôležité je dať im pocit istoty, dostatok pozornosti, rozprávať sa s nimi o ich obavách a hľadať odpovede, aby sa nebáli hovoriť o svojich pocitoch. Pamätajme, že väčšina detí o svojich trápeniach hovoriť chce, len sa musíme správne pýtať. Akonáhle ich zahriakneme alebo budeme ich problémy bagatelizovať, alebo hovoriť, že ešte niečomu nerozumejú, tak sa stiahnu. Mali by sme ich ubezpečiť, že sa v takejto situácii môžeme cítiť rozrušení, smutní, v obavách. A že plakať je normálne, môže sa nám uľaviť. Pomôcť môže aj to, ak budú v obmedzenej miere spolu napríklad sledovať správy a rodičia deťom vysvetlia, o čom sa tam hovorí a čo sa deje. Nevieme, aká bude tretia vlna, či bude lockdown, ani aká bude zaočkovanosť, ale vieme, že nech sa už vonku deje čokoľvek, ak budú deti cítiť zo strany rodičov, ale aj učiteľov bezpečie, podarí sa im všetko lepšie zvládnuť.

Spomenuli ste učiteľov. Tí sú teraz postavení pred úplne novú a určite ťažkú situáciu. Ako by mali s deťmi teraz komunikovať?

Je to podobné ako pri rodičoch. Ak sa takýmto akceptačným spôsobom budú baviť aj učitelia so žiakmi, veľmi im to pomôže. Je to zároveň aj cesta, ako zamedziť zbytočným konfliktom a vyhroteným situáciám v triede.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Kristína Konvičková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!