Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2021 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Spoveď slovenského veliteľa zásahu z afganského pekla: Ako som zachránil ženu pred ušliapaním!

Tisícky ľudí sa snažia utiecť pred hnutím Taliban z Afganistanu. Slovenský rezort obrany mal iba 27 hodín na to, aby pripravil evakuačný plán, vďaka ktorému sa podarilo našim vojakom odviezť z tohto pekla 16 slovenských občanov a 8 občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s ozbrojenými silami.

„Museli sme opustiť letisko a museli sme ich v tom dave reálne vyhľadať, čo bolo veľmi náročné, keďže tam bol obrovský chaos,“ povedal vojak. Minister obrany spomenul, že počas misie bola použitá strelná zbraň. V akej situácii ju použili, účastník misie nemohol prezradiť.

Úľava v lietadle

Keď lietadlo opustilo Afganistan, posádke odľahlo. „Ľudia, ktorých sme vytiahli, keď sme boli už v bezpečí, tak sa rozplakali, lebo vedeli, že idú domov. Takisto boli v lietadle ľudia z Afganistanu, ktorí neboli slovenskými občanmi, pozerali von oknom na krajinu, ktorú opúšťajú,“ hovoril vojak o svojich zážitkoch. „Úplne sa rozplakali. To bolo veľmi silné,“ spomenul ťažké chvíle. „Našťastie všetko dopadlo dobre a bezpečne sme všetkých priviezli domov,“ uzavrel účastník misie.

Od minulého pondelka bol vojenský špeciál Spartan prichystaný na odlet na letisku v azerbajdžanskom Baku. Následne v Tadžikistane v Dušanbe čakalo na povolenie na pristátie v Kábule. Lietadlo po tom, ako z Kábulu odletelo, pristálo v Baku, kde po dotankovaní smerovalo na Slovensko.

Čo sa v Afganistane deje?

Militantné hnutie Taliban je nábožensko-politické hnutie, ktoré vstúpilo do hlavného mesta Afganistanu 15. augusta. Postupne sa zmocnilo aj prezidentského sídla. Cieľom je vytvoriť islamskú vládu a vyhlásiť Islamský emirát Afganistan s právom šária.
 

Dostať sa z Afganistanu bude problém

Slavomír Horák, Fakulta sociálnych vied, Univerzita Karlova

  • Pokiaľ príde rozkaz pre Američanov, že sa majú stiahnuť do 31. augusta, tak sa stiahnu, technicky je to možné. Horšie to bude s obyčajnými ľuďmi, ktorí chcú opustiť krajinu. Otázne je, ako budú sprístupnené Talibanom nejaké komerčné lety po tomto dátume. Budú musieť mať povolenie opustiť krajinu a podobne. Taliban sa doteraz správa umiernene, k tomu vrcholu ešte len príde. Pokiaľ ide o ženskú otázku, to tam bude obrovský problém. Prísnejšie pravidlá už sa nastavujú v regiónoch, uvidíme, ako to budú hrať v Kábule na umiernenejšie skupiny.

Na slovensko sa chce dostať ďaľších 250 ľudí

Zuzana Števulová, Liga za ľudské práva

  • Hlásia sa desiatky ľudí, ktorí sú už slovenskí štátni občania afganského pôvodu, ktorí tam majú rodiny a chceli by ich evakuovať na Slovensko, lebo sa o nich boja. Takisto tam máme ľudí, ktorí na Slovensku študovali a vrátili sa tam na prázdniny, teraz sa odtiaľ nevedia dostať, alebo napríklad dostali štipendium, mali si vybaviť vízum a povolenie na pobyt a teraz nevedia, či budú môcť vycestovať. Máme tam aj lekára, ktorý žije na Slovensku 35 rokov a chcel by sem evakuovať svojich blízkych. Nie všetky osoby by nevyhnutne potrebovali azylové konanie alebo integračný proces po udelení medzinárodnej ochrany

Na naplánovanie operácie 27 hodín

V operácii v Afganistane sa podarilo podľa ministra obrany Jaroslava Naďa dosiahnuť „malý zázrak“. Ten v utorok ocenil za zabezpečenie evakuácie občanov a spolupracovníkov Slovenska z Afganistanu vojenskou medailou za humanitárnu pomoc 32 profesionálnych vojakov, dvoch civilných zamestnancov rezortu obrany, americkú veľvyslankyňu Bridget Brink a veľvyslanca SR pri NATO Petra Bátora. Na plánovanie ťažkej logistickej operácie mali iba 27 hodín.

„Išli ste asi na najnebezpečnejšie miesto sveta. Rozhodli ste sa do toho ísť s rizikom a vedomím, že misia môže dopadnúť akokoľvek. (...) Vy ste hrdinovia, ktorí sa nezastavili ani pred tou najväčšou hrozbou, pretože vám záležalo na životoch, ktoré ste išli zachrániť, na poslaní, ktoré ste dostali,“ uviedol predseda vlády Eduard Heger. Na Slovensko sa minulý týždeň podarilo z Afganistanu dopraviť celkovo 24 osôb. Z nich je 16 občanov SR a osem občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s ozbrojenými silami.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči