Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2021 13:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Smrť Jakubka († 6) v indiánskom tábore: Dojemné slová matky chlapčeka

Vyčíňanie počasia si vybralo tú najhoršiu daň – na bezbrannom detskom živote. V letnom indiánskom tábore, ktorý sa konal v katastri obce Turček (okr. Turčianske Teplice), sa v noci z pondelka na utorok odohrala tragédia.

Celú noc poskytovali v oblasti pomoc hasiči aj zdravotníci. „Naša činnosť spočívala v poskytovaní asistencie zdravotnej záchrannej službe pri poskytovaní pomoci zraneným osobám. Zabezpečili sme evakuáciu 104 osôb do neďalekého kláštora kapucínov, ktorý sa nachádzal od tábora približne 1,5 kilometra,“ uviedol Jaroslav Kapusniak, riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline s tým, že išlo o nedostupný terén, a preto bolo potrebné nasadenie techniky. „Evakuácia detí trvala približne dve a pol hodiny, v spolupráci s kláštorom kapucínov a Policajným zborom, posttraumatickým tímom a obcou Turček im poskytli zázemie. Ráno sme pomáhali pri odovzdávaní detí rodičom,“ uzavrel Kapusniak.

Ukončili sezónu

Tábor sa k situácii najskôr nevyjadroval, no neskôr vydal vyhlásenie. „S hlbokým zármutkom by sme chceli informovať, že v noci došlo v našom stanovom indiánskom tábore v katastri obce Turček k tragickej udalosti, pri ktorej zahynul účastník tábora. V spolupráci s bezpečnostnými zložkami celú situáciu riešime, tábor sme na sezónu 2021 ukončili. Chceme sa naozaj srdečne poďakovať záchranárom, hasičom a policajtom, ale aj všetkým ostatným za ich jedinečný prístup a ochotu pomôcť. Pozostalej rodine a priateľom vyjadrujeme úprimnú a hlbokú sústrasť,“ napísali na sociálnej sieti.

„Sme veľmi malá dedina, máme len dvesto obyvateľov. Keď tu u nás niekto oslavuje, tak sme všetci veselí a oslavujeme s nimi. Žiaľ, keď sa stane takáto strašná tragédia, tak je to pre všetkých smutné. Ja som dnes koho videl, tak ten plakal. Je nám to strašne ľúto,“ povedal Stanislav Rohoň, starosta obce Horný Kalník. K strašnej udalosti sa vyjadrila aj mama malého chlapčeka. Jej slová trhajú srdce: „Ďakujeme všetkým za prejavenú úprimnú sústrasť. Ak môžem mať skromné želanie, tak aby sa tento tábor neskončil. Jakubka nám to už nevráti, ale deti by nemali prísť o tie úžasné zážitky z tábora vrátane našich dvoch detí.“

 

Je potrebné preskúmať viaceré skutočnosti

Marek Benedik, právnik

  • Právna zodpovednosť za smrť chlapčeka prichádza do úvahy iba v prípade, ak došlo k porušeniu právnej povinnosti zo strany organizátora tábora alebo zo strany osôb, ktoré sa mali o deti priamo starať. V danom prípade je bezprostrednou príčinou búrka, ale je potrebné preskúmať, či zodpovedné osoby sledovali informácie o počasí, aké mali informácie o počasí, či bolo možné predvídať intenzitu búrky z hľadiska toho, či nebolo potrebné deti presunúť na bezpečnejšie miesto, alebo prijať iné opatrenia. Otázkou je aj to, či bol stan postavený správne a na bezpečnom mieste. Aj od týchto skutočností závisí, či došlo k trestnému činu usmrtenia a/alebo k porušeniu práva na súkromie rodičov chlapca v dôsledku jeho smrti.
späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, kil, Nový čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Cristiano Ronaldo mal v minulosti románik s modelkou Desire Cordero.
Osudové ženy Cristiana Ronalda: Wau, v posteli mal tieto dračice!
Paul Benjamin Auster bol americký spisovateľ, prekladateľ, básnik, editor, scenárista a filmový režisér.
Aktualizované
Zomrel uznávaný americký spisovateľ Paul Auster (†77): Prehral boj so zákernou chorobou
Ondrej sa do Eriky zamiloval na prvý pohľad.
Foto
Ondrej Kandráč otvorene o rodine: Nie som ideálny otec, ale určite milujúci! S manželkou má jednu zásadu
Tatiana Drexler
Porotkyňa Let's Dance Tatiana Drexler: 7 vecí, ktoré ste o nej zaručene NEVEDELI!
Tom Felton je pre všetkých známy ako Draco Malfoy.
Foto
Filmový Draco Malfoy sa na Harryho Pottera nemôže pozerať! Argument vás dostane
(ilustračné foto)
Katastrofa na Antarktíde: Uhynuli tisícov mláďat tučniaka, hrozí čosi HORŠIE
Tento nález im kompletne zmenil plány.
Foto
Kúpili si vytúžený dom: Začali prerábať a prišlo zdesenie... PREBOHA, celý čas to mali pod nohami!
(ilustračné foto).
Žena zobrala veci do vlastných rúk: Skončila v putách! Neuveríte, o čo sa pokúsila
(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?