Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2021 09:00 | Správy | Domáce správy

Rozhovor s ombudsmankou Patakyovou: Občania netušia, aké majú práva a slobody! Na koho sa môžeme obrátiť?

Máme za sebou viac než rok života s pandémiou, ktorá výrazne zasiahla do najrôznejších oblastí nášho života. Základné práva a slobody občanov boli po dlhú dobu obmedzené a všetci sme si museli zvyknúť na neustále zmeny pravidiel a nariadení.

Na koho sa občan u nás môže obrátiť?

Je potrebné vedieť, ako riešiť problémy s porušovaním základných práv a slobôd, a na koho sa v takýchto prípadoch obrátiť. Na Slovensku máme štyri štátom zriadené ľudskoprávne inštitúcie. Na mňa je možné obrátiť sa vtedy, ak základné práva porušujú orgány verejnej správy, to znamená rôzne úrady, zdravotné poisťovne, Sociálna poisťovňa a podobne. Okrem inštitúcie Verejného ochrancu práv - máme Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, ktoré môže riešiť diskrimináciu a je zároveň národnou ľudskoprávnou inštitúciou, a dve špecificky zamerané komisárky, jednu pre osoby so zdravotným postihnutím a druhú pre deti.

Ja sa snažím svoju pôsobnosť vysvetľovať cez informačný materiál, ktorý som nazvala Ombudsmankin sprievodca galaxiou orgánov verejnej správy, cez sociálne siete alebo prednášky a stretnutia so žiakmi a žiačkami, študentmi a študentkami, ktoré sme však aktuálne museli obmedziť.

Je nejaká skupina obyvateľov, ktorá je postihnutá na Slovensku nedodržiavaním základných ľudských práv a slobôd viac než ostatné?

Vo svojej činnosti sa stretávam s rôznymi skupinami ľudí, ktoré sú významne dotknuté porušovaním ich práv, ťažko povedať, ktorá viac. Spomeniem niektoré komunity, ktoré čelia nedodržiavaniu práv dlhodobo. Sú to napríklad seniori v zariadeniach, ženy, ktorých práva sa porušujú pri pôrodoch, vylúčené komunity či prehliadané LGBTI komunity.

Rôzne obmedzenia zažil každý jeden občan, myslíte si, že sa teraz staneme citlivejšími na porušovanie či nedodržiavanie našich základných práv a slobôd a že sa o ne budú občania viac zaujímať?

Ľudia sa môžu cítiť nekomfortne, preto potrebujú vedieť, či sú opatrenia primerané, alebo sú už za hranicou nevyhnutnosti. Je otázne, či po tejto skúsenosti budeme vnímavejší voči ochrane práv a slobôd aj v širšom zábere, nielen vo svojom blízkom okruhu. V každom prípade táto vypätá situácia ukázala, aké dôležité je rozumieť významu ľudských práv a možnostiam, ako ich chrániť.

Darí sa vášmu úradu vybavovať všetku agendu a podnety?

Počas pandémie sme zaznamenali vysoké množstvo podnetov a žiadostí o usmernenie, významný počet ľudí sa na nás obracal napríklad v období realizácie povinnej štátnej karantény.

Na vybavenie podnetov nemáme zákonom stanovenú lehotu a dĺžka závisí predovšetkým od ich zložitosti. V niektorých prípadoch vieme podnet vybaviť do troch mesiacov, v iných sa preskúmavanie predĺži na dlhšie obdobie. Časový rámec závisí aj od toho, ako s nami komunikujú zodpovedné orgány.

Zišlo by sa personálne, finančné či iné navýšenie?

V mnohých prípadoch síce nezávisí dĺžka preskúmavania len od našej činnosti, no vo všeobecnosti sa snažíme riešiť podnety v rozumnom čase. Je však faktom, že máme veľký počet podnetov a vysoký nápor na naše právne odbory.

Okrem toho Kancelárii verejného ochrancu práv nebol schválený rozpočet v takom rozsahu, aby sme dokázali zamestnať pre úplný výkon našej agendy potrebný počet kolegov a kolegýň. Napriek tomu, že nám vláda schválila 52 osôb v organizačnej štruktúre, aktuálne nie je možné zamestnávať ani 46 osôb. Týmto prístupom našej krajiny dochádza dokonca k nedodržaniu Benátskych princípov – zásad na ochranu a podporu inštitúcie ombudsmana.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bárta a Mičkovicová tvoria pár dlhé roky.
Foto
Mičkovicová o dlhoročnom vzťahu s Bártom: Aby som sa opäť vydala, musela by sa stať jedna vec!
Prezident USA Joe Biden
USA odhalili, čo má Rusko robiť na Ukrajine: Taktika Nemcov z vojny?!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
Vo Švédsku sú v pozore: Po útoku Hamasu prudko stúpol počet antisemitských útokov
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Zrútená diaľnica v Číne: Nešťastie si vyžiadalo takmer 50 obetí
Police car
Tínedžer z Maďarska zverejnil varovné video: To, čo nasledovalo, mohlo skončil katastrofou
Na padákoch sú zhodené zásoby do severnej časti pásma Gazy pri pohľade z južného Izraela, utorok 9. apríla 2024.
Žalostné odhalenie z vojny v Pásme Gazy: Domova sa niektorí ľudia ani nedožijú
Slováčková dcéra Anička bojuje s rakovinou.
Foto
Je to de*il, dcéra Anička mu ZOMRIE, nemá šancu! Félix Slováček si vypočul odporné slová
Dobročský prales
Plamene zachvátili miesto Národnej prírodnej rezervácie: Takto hasiči zvládli situáciu!
Na proces s Černákom prišla aj jeho priateľka Monika Křivová.
Foto
Černáka na súd prišla podporiť jeho priateľka Monika: Pri pohľade na krásku si všimnite tento DETAIL
Kým sa dievčatá sprchujú, úchylák robí nechutnosti.
Váš Tip
Študentky na internátoch v Bratislave majú strach: Toto robí úchylák, kým sa dievčatá sprchujú!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Macron pritvrdil: Nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu! Stačí, ak sa stane toto
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Desivé správy z frontu na Ukrajine: Obsadili Rusi ďalšiu dedinu?!