Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2021 09:00 | Správy | Domáce správy

Rozhovor s ombudsmankou Patakyovou: Občania netušia, aké majú práva a slobody! Na koho sa môžeme obrátiť?

Máme za sebou viac než rok života s pandémiou, ktorá výrazne zasiahla do najrôznejších oblastí nášho života. Základné práva a slobody občanov boli po dlhú dobu obmedzené a všetci sme si museli zvyknúť na neustále zmeny pravidiel a nariadení.

Je nejaká oblasť na poli ľudských práv a slobôd, o ktorej si môžeme povedať, že sme na tom dobre, môžeme byť spokojní?

V rámci svojej činnosti sa stretávam najmä s problémami. Počas môjho pôsobenia na pozícii ochrankyne práv sa mi podarilo presadiť niektoré čiastkové zmeny, napr. v prípade podania na Ústavný súd ohľadom kompenzačných príspevkov na osobnú asistenciu a motorové vozidlo. Celkovo však nemôžem povedať, že by v niektorej oblasti nastal výrazný posun. Pochopenie podstaty ľudských práv a ich ochrana a presadzovanie je behom na dlhé trate.

Nie je problémom, že občania nepoznajú svoje základné práva a slobody? Netušia, v akých dokumentoch by ich našli, alebo že vôbec existujú?

Rozhodne som presvedčená, že v tejto súvislosti je mimoriadne dôležitá osveta a efektívna edukácia už na základných a stredných školách.

Parlament opakovane nezobral na vedomie vašu správu o činnosti verejného ochrancu práv. Nie je to prejavom ignorovania problémov občanov krajiny? Môže to vyplývať z nízkeho povedomia poslancov o problematike ľudských práv a slobôd?

Je možné vnímať nevzatie správy na vedomie aj tak, že je to prejav poslancov a poslankýň voči problémom občanov a občianok, ktorí a ktoré sa na mňa obracajú so svojimi problémami. Môžeme sa domnievať, že ich rozhodnutie vyplýva z nízkej informovanosti o mojej pôsobnosti, povinnostiach a poslaní verejnej ochrankyne práv v oblasti zá­kladných práv a slobôd.

Mohlo by to byť prejavom zlyhania nášho vzdelávacieho systému? O týchto dôležitých veciach by sme sa predsa mali učiť v škole. Je táto tematika dostatočne zahrnutá v školských osnovách?

Predpokladám, že v rámci vzdelávania o fungovaní právneho štátu sa deti v školách dozvedajú aj o inštitúcii verejného ochrancu alebo verejnej ochrankyne práv. Ťažko zhodnotiť, do akej veľkej miery sa tejto téme učitelia a učiteľky venujú, či akým spôsobom preberajú učivo.

My v Kancelárii verejného ochrancu práv máme tím, ktorý pred pandémiou okrem riešenia podnetov realizoval prednášky pre deti na základných aj stredných školách, no vzhľadom na aktuálnu situáciu sme tieto aktivity obmedzili.

Čo môže človek urobiť, aby sa v tejto oblasti dovzdelával? Čo si prečítať?

Prioritne je dôležité poznať základné práva a slobody, ktoré máme obsiahnuté v ústave. Taktiež sú zakotvené v rôznych medzinárodných dohovoroch, napríklad v Charte základných práv EÚ, Všeobecnej deklarácii ľudských práv a podobne. Možno by bolo vhodné prečítať si výročné alebo mimoriadne správy, v ktorých sa snažím cez jednotlivé prípady poukázať na to, ktoré základné právo bolo porušené. Myslím si, že tento prístup vie byť vhodný aj praktický pre čitateľov a čitateľky. Všetky správy máme prístupné na našom webovom sídle.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!