Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Počas lockdownu pijeme čoraz viac, odborník na závislosť zaznamenal smutný fakt: Dôležité odporúčanie Slovákom

Že sa na Slovensku pije veľa alkoholu, nie je pre nikoho novinkou. Podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat za rok 2019 vypili Slováci 12 litrov čistého alkoholu na hlavu.

Štyri promile?  Dnes nič mimoriadne

Otvoriť galériu

Podľa Eurostatu sme minulý rok pili viac. Potvrdzujú to aj vaše zistenia z praxe? Bol rok 2020 v niečom iný?

- Zaznamenali sme smutný fakt – ľudia, ktorí predtým abstinovali, začali v čase lock­downu znovu piť. Navyše mnohí ďalší, ktorí predtým pili pravidelne v menších množstvách, začali piť vo zvýšenej miere. Čo sa týka liečby v našom centre, počet klientov ostal rovnaký.

Sledujete aj zmenu v správaní?

- Mnohí sa boja liečiť, boja sa ísť do zdravotníckych zariadení. Rozdiel oproti minulosti je aj ten, že tí, ktorí k nám prídu, sú často v ťažších stavoch. Prídu s vyššou hladinou alkoholu v krvi, čiže pijú oveľa intenzívnejšie, najmä tí, ktorí prichádzajú so žiadosťou o liečbu. Začiatok liečby je potom ťažší.

Čo je podľa vás dôvodom tejto zvýšenej konzumácie alkoholu? Strach z pandémie, lockdown, home office?

- Výrazne sa znížili sociálne kontakty, ľudia to začali kompenzovať vyššou spotrebou alkoholu, navyše doma majú menej práce, menšie vypätie. Často je to problém vákua, ktoré im vzniklo – nevedia, dokedy to bude trvať, mnohí nemajú náplň práce a realizácie, majú znížené príjmy.

Ale veľmi často uvádzajú ako príčinu spomínané obmedzené sociálne kontakty. Niektorí, ktorí na to majú, to riešia náhradou cez internet alebo telefonicky, ale ani to im chýbajúce väzby nenahradí. Ani vorkoholikom sa doma nedostáva toľko práce, ako boli zvyknutí, je na nich menej požiadaviek, majú menej objednávok. Zrazu majú priestor.

Počet klientov ostal nezmenený?

- Aj ich pribudlo, aj nepribudlo. V absolútnych číslach máme rovnaké počty ako predtým. Venujeme sa hlavne ambulantnej liečbe. Čo sa týka hospitalizácií, tak tu sledujeme veľký tlak, keďže evidujeme veľa žiadateľov o liečbu. Mnoho psychiatrických oddelení je premenených na COVID-ové, takže sa zredukovali.

Zlé je, že pribudlo ťažkých stavov. Snažíme sa riešiť tieto naliehavé stavy. Bežne k nám prídu ľudia, ktorí majú štyri promile bez toho, aby boli v bezvedomí, prídu po svojich, to znamená, že sa u nich vyvinula silná tolerancia na veľké množstvo alkoholu.

Snažíme sa ich hospitalizovať a potom musíme odsunúť ďalších pacientov-čakateľov, a tým sa výrazne predlžuje čakacia doba pre ostatných. A čím je situácia s COVID-om zložitejšia, tým neskôr prídu títo ľudia do zariadenia a tým častejšie v ťažkých stavoch. Pri iných špecializáciách naprieč celým zdravotníctvom došlo k poklesu pacientov a u nás nie.

Vplýva na nich fakt, že sú doma častokrát sami?

Ak sú doma sami, je to ešte horšie. Ale nemusí to na nich vždy vplývať. Pri abstinujúcich alkoholikoch platí dlhoročná mantra, že ak sú bez zmysluplnej aktivity, je to pre nich ako pre žraloka, keď je v klietke a nehýbe sa, tak zomrie. Abstinujúci alkoholici mimoriadne potrebujú zmysluplný režim, aktivitu. Žiaľ, potvrdzuje sa to práve pri lockdowne. Tí, ktorí nemajú program, zmysel, prácu, tak skôr či neskôr hrozí, že do toho opäť spadnú.

Čo by ste odporučili Slovákom, ktorí práve uvažujú, či sa alkoholizmus netýka aj ich?

- Nepiť, pokiaľ sa dá. Neexistuje dávka alkoholu, ktorá by bola zdraviu prospešná. A vyhľadať pomoc odborníka, psychiatra. Pretože je to život ohrozujúci stav. Sú pri ňom dve riziká - človek sa môže tak opiť, že sa už nezobudí, napríklad vonku zamrzne, čo sa stáva. A abstinenčné stavy pri enormnom pití sú veľmi silné, ide o neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ak nevie, kam má ísť, nech príde k nám do centra.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU