Potrebujeme:
- 225 g kvalitnej čokolády (70-80%)
- 60 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 225 g špaldovej múky
- štipku soli
- 1 ČL kypriaceho prášku
- vanilkovú esenciu
- kryštálový a práškový cukor na obaľovanie
Príprava:
1. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. Vajíčka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, zašľaháme vlažnú čokoládu s maslom a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilku. Cesto dáme do chladničky stuhnúť na cca. 2-3 hodiny.
2. Tvarujeme malé guľôčky, menšie ako vlašský orech. Každú obalíme najskôr v kryštálovom cukre, potom v práškovom, ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca. 10 minút pri teplote 170°C. Po vychladnutí ich skladujeme zatvorené v plechovej dóze.
Potrebujeme:
- 280 g hladkej múky
- 280 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 1 lyžička mletého zázvoru
- trochu citrónovej šťavy
- na špičku guľatého noža cukrárskeho droždia amónia
Príprava:
1. Cukor, žĺtky, vajce, citrónovú šťavu a zázvor miešame v miske 15 minút, až zmes zbledne. Ku koncu miešania pridáme amónium a nakoniec takmer všetku múku. Zvyšok múky si dáme na dosku a do nej vyklopíme cesto z misky. Dobre prepracujeme a vyvaľkáme asi na 3-4 mm.
2. Formičkou vykrajujeme keksíky, kladieme ich na mierne pomastený plech. Necháme ich na plechu do druhého dňa odpočinúť, a potom pečieme pri 160°C dozlatista.
Dobrá rada: Zázvorky bývajú tvrdé, preto je dobré dať ich do dózy s viečkom a medzi ne dať jablko, tak zaručene zmäknú.
Miništóly
Potrebujeme:
- 200 g hladkej múky
- 1 KL kypriaceho prášku
- 1 vanilkový cukor
- štipku soli
- 75 g práškového cukru
- 100 g kandizovanej citrónovej kôry
- 50 g mletých mandlí
- 50 g hrozienok
- 150 g zmäknutého tuku na pečenie
- 1 vajce
- 1 PL rumovej arómy
Príprava:
1. Na cesto zmiešame v miske múku, kypriaci prášok, soľ, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kandizovanú kôru, hrozienka a mleté mandle. Pridáme maslo (margarín) vajce, arómu a vypracujeme cesto.
2. Z cesta vytvarujeme na pomúčenej doske valčeky s priemerom asi 1 cm, potom ich nakrájame asi na 4 cm kúsky. Následne spájame vždy dva kúsky vedľa seba a jeden na vrch do prostriedku. Zľahka pritlačíme do tvaru štóly. Mini štóly uložíme na plech s papierom na pečenie , vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút pri 180°C. Po upečení posypeme práškovým cukrom.