Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2008 08:00

Žalúdočné vredy

Na jeseň a na jar sa vždy viac začnú ozývať žalúdočné a dvanástnikové vredy. Mnohé z nás ani len netušia, že ich majú.

Vyrábame si vredy svojím životným štýlom?

Ľudia 21. storočia sú čoraz podráždenejší, náladovejší, prepracovanejší, ráno nám nechutí, bolí nás brucho. K tomu dlhodobý stres, strachy a úzkosti. Žijeme pod obrovským tlakom, a tak tieto varovné signály ignorujeme a hltáme tabletky proti bolesti. Kto má predispozíciu, môže si vredy „uhnať“ nadmerným užívaním analgetík už za niekoľko týždňov.

Prečo sa niekomu vytvorí vred a inému nie?

To je otázka, ktorú si kladú nielen tí, čo s ním majú trápenie, ale aj odborníci gastroenterológovia. V zásade platí, že tam, kde je veľa žalúdočnej kyseliny, skôr vznikne vred. V poslednom období sa za významný rizikový faktor považuje infekcia mikroorganizmom Helicobacter pylori. Dôležitú úlohu má však aj predispozícia, lebo túto populárnu baktériu má 60 až 80 percent populácie vo svojom žalúdku, no len asi desať percent z nich dostane vredy.

Žalúdočný vred spoznáte jednoznačne podľa

bolesti žalúdka, teda v oblasti pod hrudnou kosťou. Niekedy je ostrá a pálivá, inokedy je skôr tupá, presné miesto bolesti závisí od umiestnenia vredu. Často sa objavuje už po jedle a pridružuje sa aj známe pálenie záhy či dokonca nevoľnosti. Tí, čo majú vredy na žalúdku, majú hneď po najedení bolesti, a tak sa často stáva, že sa zo strachu boja jesť, strácajú hmotnosť, chradnú. Pacienti s vredom dvanástnika mávajú naopak bolesti v noci, nalačno. Sú to noční návštevníci chladničky. Už po pár hltoch potravy či dúškoch mlieka pociťujú úľavu.

Čo najčastejšie vedie k ich vzniku?

Je to vyššia tvorba žalúdočnej kyseliny, ktorú majú najmä muži. Rizikovým faktorom je nadmerné pitie alkoholu, čiernej kávy nalačno, fajčenie, nepravidelná, studená alebo príliš horúca strava. Zaujímavé je, že hrozí najčastejšie ľuďom s krvnou skupinou 0 a blond vlasmi.

Aké sú ešte príznaky?

Môže ísť pálenie v pažeráku, o bolesť v nadbrušku plus pocit návratu kyslého, horkého obsahu do pažeráka, časté napínanie na vracanie a vracanie, najmä ak je vo vývratkoch krv, pretrvávajúca bolesť brucha, môže to byť kolikovitá bolesť alebo stála bolesť.

253156Kedy treba navštíviť lekára?

Ak tieto vaše tráviace ťažkosti pretrvávajú dlhšie ako 10 dní, mali by ste zájsť k lekárovi. Ide aj o dlhotrvajúcu zápchu alebo hnačku, akúkoľvek nápadnú zmenu telesnej váhy, najmä nevysvetliteľné chudnutie, stratu chuti do jedla, celkovú slabosť spojenú s tráviacimi ťažkosťami plus zistenie akejkoľvek hrčky alebo na dotyk bolestivého miesta v bruchu, tiež nevysvetliteľný nadmerný rast obvodu brucha spojený najmä s opuchmi členkov.

Kedy už netreba čakať?

Ak sa bolesť stane trvalou, prípadne vyžaruje do chrbta, je to signál, že môže ísť o komplikáciu a treba vyhľadať lekára. Hlboký vred môže poškodiť cievu a pacient začne krvácať, vred môže dokonca stenu tráviacej rúry aj prederaviť. Dobrá správa je, že sa dá dobre liečiť.

Ako prebieha vyšetrenie?

Podrobná gastroenterologická anamnéza je veľmi dôležitá. Rozhovor s pacientom dokonca môže trvať dlhšie ako samotné fyzické vyšetrenie. Lekár sa pýta na všetko, čo jete a ako žijete, či dokonca na šéfa, lebo práve zlé stravovacie návyky, problémy v práci či rodine, k tomu nadmerné užívanie čiernej kávy, alkoholu a fajčenie môžu byť prvou a možno i jedinou príčinou tráviacich ťažkostí pacienta, čo si sám mnohokrát nechce pripustiť ani uvedomiť.

Ako lekár zistí, či mám vredy?

Laboratórne vyšetrenia spočívajú v odbere krvi, moču, bioptických vzoriek pri vyšetreniach tráviaceho traktu alebo iných špecializovaných odberoch napríklad žalúdkovej alebo dvanástnikovej šťavy. Až v prípade pozitívneho nálezu lekár naordinuje ultrazvukové, endoskopické, gastroskopické, rektoskopické, kolonoskopické či iné vyšetrenia.

Žalúdočné vredy: Ako im predchádzať

Recepty zo špajzy

Namiesto antibiotík brokolicu
Viete, že brokolica je účinnejšia v boji proti baktérii spôsobujúcej žalúdočné vredy (Helicobacter pylori) ako moderné antibiotiká? Testy na myšiach dokázali aj preventívny význam konzumácie brokolice proti rakovine žalúdka, ktorá je druhou najčastejšou rakovinou na svete.

KAPUSTA JE VŠELIEK

Už starí Rimania považovali kapustu za účinný všeliek, lebo jej listy hoja žalúdočné vredy, uľahčujú trávenie, pôsobia proti bolesti zubov a priaznivo ovplyvňujú činnosť pečene. Čerstvá hlávka má mimoriadne vysoký obsah vitamínu C, asi 45 miligramov na 100 gramov hmoty, v kvasenej kapuste sa jeho obsah znižuje na 50 percent. Vláknina, ktorá zasa rýchlo prechádza zažívacím traktom, spolu s účinnými olejmi kapustových listov je prírodnou prevenciou proti vzniku rakoviny čriev a navyše prirodzenou cestou odvádza jedy z tela.

→ Ľudia, ktorí jedia kapustu aspoň raz týždenne, majú len 30-percentné riziko vzniku rakoviny v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedia kapustu zriedkavo. Doslova balzamom na žalúdočné vredy je šťava zo surovej kapusty.

POLIEVKA S RUŽIČKOVÝM KELOM

Očistite zemiaky a pokrájajte ich na kocky. Opražte ich v hrnci na troche oleja. Pridajte nadrobno pokrájaný strúčik cesnaku. Prilejte zeleninový vývar a pomiešajte. Pridajte očistený ružičkový kel s trochou tymianu a varte približne 15 minút. Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Ružičkový kel obsahuje okrem vitamínov a minerálnych látok aj veľa balastných látok a sekundárnych rastlinných olejov. Tie podporujú obranyschopnosť nášho organizmu a pomáhajú predchádzať tvorbe žalúdočných vredov.

Bylinky, ktoré upokoja žalúdok

Veľmi dobré účinky na žalúdok má slez maurský. Pri zápaloch žalúdočnej sliznice sa používa list a kvet ako čajovina v kombinácii s kvetom rumančeka, ktorý pôsobí hojivo, s listom ibiša lekárskeho a vňaťou mäty piepornej. Mentol z mäty piepornej pôsobí chladivo na nervové zakončenia, čím znecitlivie bolestivé miesta v žalúdku. Na vnútorné použitie sa odporúča urobiť macerát z týchto drog zastudena, t. j. 1 čajovú lyžičku drogy preliať 2 dl studenej vody a nechať vylúhovať 30 minút. Hotový macerát treba piť 3- až 4-krát denne.

Čomu sa treba vyhýbať, ak máme vredy?

→ Vyhýbajte sa jedeniu ostrých korenistých jedál.
→ Nepite nikdy kofeínové nápoje na prázdny žalúdok.
→ Nefajčite a nepite žiaden alkohol.
→ Vzdajte sa sýtených nápojov.
→ Káva bez kofeínu vyvoláva rovnakú produkciu žalúdočnej kyseliny ako obyčajná káva.
→ Ak pijete kávu, obmedzte pitie na jednu šálku denne.

POZOR NA LIEKY

Ak musíte užívať lieky, poraďte sa o tom s lekárom. Ak užívate napríklad na srdce a cievy lieky s kyselinou acetylsalicylovou (aspiríny), je dobré vybrať si ich v tzv. enterosolventnej forme, ktorá poskytuje ochranu proti vzniku vredov. Tá prejde žalúdkom nezmenená a rozpadne sa v čreve.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich