Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2019 06:00 | Správy | Politika

Sekretár Konferencie biskupov v statuse velebil kotlebovcov, spustil vlnu nenávisti: Prečo som to napísal!

Nechal sa uniesť? Sekretár Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovský ocenil pozitívny postoj niektorých poslancov pri kladnom hlasovaní o interrupciách. Špeciálne vyzdvihol kotlebovcov, ktorým venoval vo svojom internetovom príspevku najväčší priestor.

KBS sa pritom v minulosti proti fašistom a ich praktikám vymedzila. Ziolkovského vyjadrenie pobúrilo aj cirkevného analytika. „Chcem sa poďakovať 46 odvážnym a statočným poslancom a poslankyniam naprieč politickým spektrom, ktorí sa verejne prihlásili k ochrane života a boli ochotní hlasovať za zákon, ktorý by situáciu zlepšil,“ napísal Ziolkovský v piatok po neúspešnom hlasovaní k zákonu o potratoch na sociálnu sieť.

Nasledovala stručná ďakovačka, v ktorej sekretár ocenil odvahu predkladateľa Richarda Vašečku (KDH) za to, že návrh pretlačil na hlasovanie do parlamentu a nezabudol ani na predsedov Smeru a SNS, ktorým ďakuje za to, že svojim poslancom pri hlasovaní uvoľnili ruky. „V tomto rozhádanom parlamente, kde koalícia a opozícia idú zvyčajne veľmi tvrdo po sebe, to nie je bežné,“ uviedol v statuse Ziolkovský. Najdlhšiu pasáž venoval kotlebovcom.

„Treba vysloviť vďaku aj Marianovi Kotlebovi a jeho strane za to, že pred časom v parlamente túto tému nanovo otvoril a dnes neočakávane stiahol svoj návrh, aby viacerým poslancom umožnil hlasovať za ten Vašečkov. Takto vlastne ukázal, že mu ide o vec, a nie len o politický kapitál,“ vyjadril svoj názor Ziolkovský a zároveň zavelil do boja za sprísnenie interrupčného zákona: „Kým platí súčasný zákon, nemôžeme byť spokojní. Sme však na dobrej ceste, vytrvajme. A určite to o pol roka skúsme znova.“

Otvoriť galériu

 

Ide proti KBS

Paradoxne, KBS, ktorej je Ziolkovský sekretárom, v minulosti pri predložení zákona o interrupciách priznala, že kotlebovci pristupujú k ochrane práv podľa toho, ako sa im to hodí. „Skutočnosť, že s agendou vychádza politický subjekt, ktorý v oblasti ochrany ľudskej dôstojnosti nevystupuje konzistentne, je otázkou na spytovanie svedomia pre všetkých veriacich poslancov,“ uviedol hovorca KBS Martin Kramara.

Rozhorčenie neskrýval ani cirkevný analytik Miroslav Kocúr. „Ak sa sekretár KBS-ky rozhodne poďakovať Marianovi Kotlebovi za jeho politické gesto pri otváraní zmeny legislatívnej úpravy interrupčného zákona a zároveň ďakuje Robertovi Ficovi či Andrejovi Dankovi, že nechali svojim poslancom slobodu hlasovať podľa ich presvedčenia, musíme okrem znechutenia či pohoršenia aj spozornieť,“ uvádza Kocúr a vysvetľuje, že vyjadrenie funkcionára KBS treba brať vážne. „Hovorí to ako sekretár dôveryhodnej a vážnej inštitúcie,“ konštatuje teológ.

Status radšej vymazal

Ziolkovský svoj príspevok už ďalšie ráno po zverejnení odstránil. „Stiahol som to z dôvodu naozaj veľkého množstva nenávistných reakcií a invektív. Nielen voči mne, ale hádali sa aj ľudia navzájom. Nechcel som, aby vzájomné útoky pokračovali,“ vysvetlil sekretár s tým, že ide iba o jeho osobný postoj a jeho poďakovanie netreba vnímať ako vyjadrenie politickej podpory. „Ak by človek, s ktorým radikálne v niektorých veciach nesúhlasím, zachránil môjho súrodenca, určite mu poviem ďakujem. To vôbec neznamená, že ho idem podporovať,“ uzavrel s tým, že odmieta rasizmus aj antisemitizmus.

Otvoriť galériu

Pohoršenie a znechutenie je namieste

Miroslav Kocúr, teológ

Ak sa sekretár KBS-ky rozhodne poďakovať Kotlebovi za jeho politické gesto pri otváraní zmeny interrupčného zákona a zároveň ďakuje Ficovi či Dankovi, že nechali „svojim“ poslancom slobodu hlasovať podľa ich presvedčenia, musíme spozornieť.

Po Sokolovi a Korcovi tu máme sviežeho mladého Ziolkovského, ktorý spravil zopár skúšok aj na rímskej univerzite. To ho kvalifikuje na veľmi sľubnú cirkevnú kariéru. A on si už vybral. Jeho budúcimi spojencami „v boji za život“ majú byť Kotleba, Vašečka, Fico a Danko. Pohoršenie a znechutenie pri čítaní statusov Antona Ziolkovského je namieste.

Kto je Anton Ziolkovský (42)

Rodák zo Spišskej Novej Vsi bol za kňaza vysvätený už ako 25-ročný, potom pôsobil v Kežmarku. V rokoch 2004 až 2008 žil v Ríme a študoval aj na Pápežskej univerzite sv. Gregora, sám neskôr vyučoval na Katolíckej univerzite v Ružomberku, kde si spravil aj doktorát. Výkonným sekretárom Konferencie biskupov Slovenska je bezmála 10 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Žena zobrala veci do vlastných rúk: Skončila v putách! Neuveríte, o čo sa pokúsila
(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Požiar na východnom Slovensku: Plamene sa rozšírili extrémne rýchlo! Ako k tomu došlo?
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci