Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2018 11:55 | Správy | Politika

Šéf diplomacie zavelil na odchod, na ťahu je Pellegrini: Čo sa stane po Lajčákovej demisii?!

Dva týždňe rozdeľuje slovenskú politickú scénu Globálny pakt OSN o migrácii. Jeho najhlasnejším zástancom sa stal šéf diplomacie Miroslav Lajčák (55), ktorý hovorí, že aj keď nie je dokument dokonalý, tak treba naše výhrady povedať na konferencii v Marrákeši a neuzatvárať sa pred riešením problémov doma.

Po tom, čo parlament napriek tomu odmietol súhlas s paktom, sa Lajčák rozhodol odísť zo svojej funkcie a podať demisiu prezidentovi. Otázne sú však ďalšie kroky odchádzajúceho ministra a opäť sa vynára aj kandidatúra na prezidenta.

Lajčák zo svojho postoja neuhol ani po kritike vlastnej strany Smer a jej koaličného partnera SNS. Robert Fico avizoval, že pakt za žiadnu cenu neprijmeme, lebo vraj nerozlišuje medzi legálnou a nelegálnou migráciou a má silný politický vplyv. Pridal sa aj Andrej Danko a potvrdil, že do Marrákeša o týždeň nepôjde „ani upratovačka zo slovenskej ambasády“. Experti spolu s Lajčákom namietali, že pakt je právne nezáväzný a určuje podklady na diskusiu o migrácii, a nie o utečencoch. „Nejsť na konferenciu nemá zmysel. Lepšie je vyjadriť svoj postoj tam, aby bol súčasťou záznamov z konferencie, a to tak, aby nás počul celý svet. Nie je to Biblia, neobsahuje prikázania. Povieme si, čo budeme robiť,“ snažil sa presviedčať Lajčák.

Argumenty nepomohli a okolo paktu sa zdvihla vlna odporu zo strany koaličných aj opozičných politikov. Pre Lajčáka tak bolo poslednou kvapkou odmietnutie dokumentu v parlamente 90 hlasmi Smeru, SNS, Sme rodina a ĽS-NS. Prostredníctvom hovorcu vo štvrtok večer stručne vyhlásil, že podáva demisiu, čo v piatok aj urobil. „Miroslav Lajčák doručil písomne do Kancelárie prezidenta SR abdikačný list. Prezident Kiska ministra pozval na stretnutie do Prezidentského paláca na utorok. Minister ho informoval, že ešte predtým sa chce stretnúť s predsedom vlády SR, a to v pondelok,“ uviedol Roman Krpelan.

Otvoriť galériu

Zasahuje premiér

 

Lajčákov nadriadený premiér Pellegrini nesúhlasí s jeho krokom a tvrdí, že sa ho pokúsi presvedčiť, aby neodchádzal. „Budem sa snažiť urovnať tento spor. Nerád by som ho stratil. Budem ho prosiť, aby zostal. Neviem si predstaviť, kto prevezme žezlo predsedníctva v OBSE a kto začne riešiť situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou,“ konštatoval Pellegrini. Nešpecifikoval však, ako bude Lajčáka počas najbližších hodín presviedčať. Po novom je totiž jasné, že do Marrákeša na konferenciu nepôjde nikto zo Slovenska, čo bola Lajčákova kľúčová požiadavka.

Sám premiér pripúšťa, že sa to nemusí podariť. Dodal, že ak by sa ho nepodarilo presvedčiť, tak na miesto ministra musí prísť špičkový a profesionálny diplomat. Či to bude Robert Fico, nekomentoval. Pellegrini však hovorí, že odchodom jeho kľúčového ministra sa nemení zahraničnopolitická orientácia Slovenska. „Životný a hodnotový priestor Slovenska je v EÚ a bezpečnosť našej krajiny je spojená s členstvom v NATO. Nikdy nedovolím, aby sme opustili tento hodnotový a ekonomický priestor, ktorý nám vytvára priestor na prosperitu,“ zakončil.

Lajčák sa k snahám zo strany premiéra nechcel vyjadrovať. Nie sú tak jasné ani jeho ďalšie plány v politike. Mesiace sa skloňuje možná kandidatúra na prezidenta, ktorú Lajčák napriek výraznej podpore v prieskumoch doposiaľ odmietal.

Kiska ho môže zdržať

Eduard Bárány, ústavný právnik

Účinky demisie člena vlády nastávajú až po odvolaní hlavou štátu. To vytvára priestor pre špekulácie a úvahy, či môže prezident toto gesto pozdržať. Nie je ustanovená lehota, kedy ho musí odvolať. Osobne si myslím, že by to mal spraviť v rozumnom čase a to v dňoch, nie týždňoch. Ústava je však nejednoznačná, lebo jeden odsek hovorí o jednoznačnom odvolaní, druhý o možnosti. Neexistuje však občianska povinnosť byť členom vlády, z čoho mi vyplýva, že hlava štátu má odvolať takéhoto ministra.

Premiér mal s ministrom rokovať skôr

Grigorij Mesežnikov, politický analytik

Keď už minister samostatne podal žiadosť, tak ak sa nedohodne s prezidentom, Kiskovi iná možnosť ako odvolať ho neostáva. To, že to dospelo do situácie, že minister musel podať žiadosť o rezignáciu a premiér nevyužil ten čas predtým, je na zamyslenie. Pellegrini mal dosť času na to, aby rokoval o alternatívach. Ak by to Kiska pozdržal, bolo by to veľmi neobvyklé.

Čo sa stane po demisii?

1. Lajčák neustúpi a prezident ho odvolá z funkcie ministra
Po odsúpení by sa musel Pellegrini po obzerať po náhradníkovi. „Ak prezident demisiu príjme a Lajčák skutočne odíde, bude veľký problém pre Pellegriniho, kto bude nový kandidát. Premiér sa zasadzuje za to, aby to bol kariérny diplomat,“ vysvetlil politológ J. Marušiak.

2. Pellegrini Lajčáka prehovorí a ten sa nevzdá kresla ministra 
Išlo by o ojedinelú situáciu. „Buď by mu musel ponúknuť zmenu postoja vlády k otázke paktu, alebo nejaký kompromis, ktorý by Lajčáka neponížil. No myslím si, že túto cestu Smer aj SNS za blokovali. Nie je vidieť, že by sa Pellegrini pokúšal vzoprieť,“ dodal Marušiak.

3. Lajčák skončí a nebude ani poslancom v parlamente
Logickým pokračovaním Lajčákovej kariéry by bolo pôsobenie v diplomacii. „Na to však potrebuje podporu najvyšších vládnych orgánov SR,“ uviedol politológ Jozef Vlčej. Lajčák by prenechal svoju stoličku v parlamente niekomu zo Smeru, ktorý by tak neprišiel o väčšinu.

4. Lajčák sa stane nezávislým poslancom, koalícia stratí väčšinu
Ako štvorka na kandidátke Smeru vo voľbách by sa mohol Lajčák posadiť do poslaneckých lavíc. Ak by sa Smeru obrátil chrbtom a stal sa nezávislým poslancom, koalícia by prišla o väčšinu. „Mohlo by ísť o zámienku na predčasné voľby, ale nepredpokladám to,“ povedal Vlčej.

5. Lajčák odíde a bude kandidovať na prezidenta
Útrobami parlamentu sa šíria špekulácie, že konflikt medzi Lajčákom a vládou je iba naoko a za cieľ má pritiahnuť Lajčákovi ďalšie hlasy. „Do istej miery by ho to mohlo legitimizovať aj v očiach nevoličov Smeru, no na druhej strane oni netúžia po paktoch, aké Lajčák presadzuje,“ doplnil Ján Baránek. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!