Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2018 12:00 | Správy | Politika

Minister Lajčák splnil vyhrážky a podal demisiu: Hlavné spory paktu o migrácii

Pred dvoma týždňami len málokto na Slovensku tušil, čo znamená Globálny pakt OSN o migrácii. Po tom, čo sa tohto dokumentu chopili politici a začali sa predháňať, kto ho bude hlasnejšie odmietať, začal rozdeľovať krajinu aj koalíciu.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (55) oznámil, že pakt nie je dokonalým dielom, ale Slovensko musí svoje výhrady proti nemu prezentovať osobne na konferencii v Marrákeši. Práve to rozčúlilo Roberta Fica aj Andreja Danka, ktorí sa otvorene vymedzili voči jeho slovám. Lajčák sa vyhrážal demisiou a po tom, čo parlament odhlasoval, že pakt Slovensko nemôže prijať, svoje vyhrážky dokonal.To, že odchádza z vlády Petra Pellegriniho, oznámil sedem hodín po hlasovaní v Národnej rade SR.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V nej prešiel nesúhlas s dokumentom pomerne hladko 90 hlasmi. K Smeru a SNS sa pridali ešte kollárovci zo Sme rodina a Kotlebovi fašisti z ĽSNS. Lajčák sa k výsledku počas dňa vyjadrovať nechcel, večer len poslal stanovisko o demisii prostredníctvom svojho hovorcu. „Detaily k tomuto kroku zverejníme po jeho rozhovore s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim a prezidentom SR Andrejom Kiskom,“ skonštatoval Boris Gandel.

Lajčákovo rozhodnutie nebolo úplne prekvapivým, keďže slová o svojom konci vyslovil prvýkrát ešte minulý týždeň. Pôvodne však rátal s tým, že definitívne rozhodnutie padne až po rokovaní vlády, ktoré malo byť budúci týždeň v stredu. Práve na ňom mali ministri odhlasovať, ako sa vyrovnáme s paktom, keďže hlasovanie v Národnej rade malo len akýsi odporúčací charakter.

Otvoriť galériu

 

Pakt obhajoval dva týždne

Situáciu však vyhrotili obe koaličné strany vrátane jeho domovského Smeru. Fico začal rozprávať o tom, že pakt nerozlišuje medzi legálnou a nelegálnou migráciou a Danko dokonca prízvukoval, že do Marrákešu nepôjde „ani upratovačka zo slovenskej ambasády“. Vo štvrtok popoludní začal dávať odporúčania Ficovi, aby „zjednal nápravu“ s Lajčákom.

Náš šéf diplomacie, v posledných týždňoch opakuje, že pakt nie je dokonalým dielom, ale naše výhrady treba otvorene povedať našim partnerom v OSN, a nie si zatvárať pred svetom dvere. Prízvukoval, že dokument nie je právne záväzný a Slovensko si z neho môže vybrať len nejaké časti, ktoré bude dodržiavať, alebo, naopak, sa ním neriadiť vôbec. Prízvukoval tiež, že pakt nerieši utečencov a azylantov, ale najmä ľudí cestujúcich za prácou či štúdiom, čiže aj množstvo Slovákov, ktorým by tam dopomohol k väčším právam v iných štátoch.

„Neviem, ktorým smerom sa obraciame. Keď sledujem parlament, neviem, kde vlastne žijeme. Z parlamentu mám všetko možné, len nie pocit racionality. Tu sa bijú dve veci, jednak moja zodpovednosť voči rezortu, voči úlohám, ktoré pred nami stoja. Ale musím byť v súlade sám so sebou. Nemôžem robiť svoju prácu, pokiaľ neverím v to, čo robím, alebo pokiaľ nevidím, že mám priestor na to, aby sme robili to, čo považujeme za správne,“ skonštatoval ešte v stredu Lajčák.

Otvoriť galériu

Bugár sa ho zastáva

Po rýchlom oznámení odchodu Most-Híd, ktorý sa ako jediný z koalície Lajčáka zastáva, povedal, že dúfajú, že jeho rozhodnutie sa ešte zmení. „Odchod ministra s jednoznačným euroatlantickým ukotvením a proeurópskymi postojmi z postu šéfa ministerstva zahraničných vecí v čase stanného práva za hranicami Slovenska by nebol najlepším signálom smerom do zahraničia, bola by to strata aj pre samotné Slovensko,“ uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Pellegrini ani Fico do uzávierky rozhodnutie svojho ministra nekomentovali. Otázne je, ako sa zachová práve premiér, ktorý sa môže rozhodnúť po debate s Lajčákom, že jeho demisiu neprijme. Lajčák bude musieť následne ísť aj za prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý ho oficiálne zbaví funkcie.

Hlavné sporné body dokumentu

1. Záväznosť dokumentu

Dokument výslovne uvádza, že je nezáväzný, takto sa štáty medzi sebou (vrátane Slovenska) dohodli. Ficovi s Dankom však prekážalo, že súhlasom s textom sa politicky prihlásime k daným pravidlám.

2.Text stiera rozdiel medzi legálnou a nelegálnou migráciou

V dokumente sa jasne píše, že štáty môžu rozlišovať medzi legálnym a nelegálnym štatútom migrácie a určujú si vlast né opatrenia na realizáciu globálneho rámca. Lajčák pripo mínal, že z paktu si len vyberieme body, ktoré chceme dodr žiavať alebo neprijmeme žiadne.

Otvoriť galériu

3.Dokument vraj prinesie povinnosť prijať migrantov

Toto je podľa šéfky Ligy pre ľudské práva Zuzany Števulo vej vyslovené klamstvo. Globálny kompakt sa netýka ute čencov, nijako nerieši kvóty, ale otázky späté s ľuďmi, kto rí sa po svete premiestňujú z iných ako azylových dôvo dov, teda z dôvodu práce, rodiny, podnikania, štúdia... 

Čo sa dialo pred demisiou

štvrtok 29.11.2018

11.00 hod.

Parlament 90 hlasmi schválil uznesenie, ktoré vyzýva vládu, aby zaujala nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra.

12.00 - 13.00 hod.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vyzval vládu na rešpektovanie uznesenia parlamentu: „V zástavke SR a ani do kolónky SR si ani 95. úradník nedovolí dať meno. Nemáme dôvod neveriť premiérovi a poprosím predsedu Smeru-SD, aby zjednal nápravu vo vyjadreniach ministra... Ani upratovačka zo slovenskej ambasády tam nebude sedieť.“

13.00 - 14.00 hod.

Béla Bugár, predseda Mosta-Híd, vyhlásil, že ak sa minister Lajčák rozhodne, že už nemá zmysel pokračovať vo vláde, bude spochybnená zahraničná politika Slovenska, čo môže ohroziť koalíciu.

14.00 - 15.00 hod.

Róbert Fico, predseda Smeru-SD: „Očakávam, že vláda nájde také riešenie, ktoré bude v súlade s mandátom NR SR. Tiež si želám, aby sa našlo riešenie, vďaka ktorému nikto nebude uvažovať o zmene na ministerstve zahraničných vecí. Ja si želám, aby Lajčák zostal ministrom.“

18.00 - 19.00 hod.

Minister Lajčák, ktorého do funkcie šéfa diplomacie nominovala strana Smer-SD, oznámil, že sa rozhodol podať demisiu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám