Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.06.2018 08:00 | Správy | Domáce správy

Sudca poukázal na chybu pri zatýkaní Juraja, ktorý napadol Henryho († 36): Beštia sa môže z basy dostať skôr!

Beštiálna smrť Filipínca Henryho († 36) pobúrila celé Slovensko. Útočník Juraj Hossu (28) sedí vo väzbe obvinený zo zabitia a čaká na vyšetrenie prípadu.

Uznávaný sudca Peter Šamko však prišiel so šokujúcou verziou, podľa ktorej môže vyviaznuť z basy oveľa skôr. Šamko vysvetľuje, že opätovné zadržiavanie obvineného je protizákonné a prípad prirovnáva k slávnemu prepusteniu Karola Mella. Ako je to možné?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Kauzu dokopania Henryho v centre Bratislavy od začiatku sprevádzali pochybnosti, keďže prokurátor po zatknutí útočníka najskôr prepustil na slobodu. Nevidel totiž dôvod na väzbu. Keď Filipínec zomrel a kauza vzbudila celonárodný rozruch, polícia Hossua opäť zadržala a prokurátor už podal návrh na väzbu, ktorú potvrdil sudca. „Z dôvodov tak­zvanej preventívnej väzby, t. j. dôvodnej obavy, aby nepokračoval v trestnej činnosti,“ uviedol hovorca súdov. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár koncom týždňa oficiálne priznal, že okresný prokurátor prvýkrát zlyhal a skonštatoval, že porušil zákon, konal nedostatočne a povrchne.

Práve tento zmätok podľa komentára sudcu Šamka spôsobil, že agresívna beštia sa môže dostať na slobodu. Naráža na to, že prípad dokopania Filipínca bol síce prekvalifikovaný z ublíženia na zdraví na zabitie, ale tým sa podstata nijako nemení. Problémom totiž je, že rozhodnutie o väzbe už raz prepusteného človeka môže podľa neho prísť až po tom, čo sa zmenia relevantné dôvody, nielen opis činu. „Nes­práv­ny pro­ces­ný pos­tup pro­ku­rá­to­ra či vy­šet­ro­va­te­ľa v pros­pech ob­vi­ne­né­ho (je­ho pre­pus­te­nie pri pr­vom za­dr­ža­ní) sa už ne­dá nap­ra­viť opä­tov­ným za­dr­ža­ním, po­kiaľ po pre­pus­tení ob­vi­ne­né­ho zo za­dr­ža­nia na slo­bo­du ne­nas­ta­nú no­vé (iné) okol­nos­ti, kto­ré by za­kla­da­li vä­zob­né dô­vo­dy. Inak by bo­lo sta­no­vo­va­nie maximál­nej le­ho­ty za­dr­ža­nia zá­ko­nom zby­toč­né a da­lo by sa ke­dy­koľ­vek obísť dru­hým, tre­tím, res­pek­tí­ve opa­ko­va­ným za­dr­žia­va­ním ob­vi­ne­né­ho, a to až dov­te­dy, po­kiaľ by sa do­sia­hol že­la­teľ­ný vý­sledok,“ dodal Šamko.

Otvoriť galériu

 

Otvorene hovorí, že došlo k porušeniu zákona, čo môže Hossu využiť. „Po­ru­še­nie zá­ko­na by sa to­le­ro­vať ne­ma­lo a to ani v prí­pa­de, ak k ne­mu ve­dú ‚dob­ré‘ dô­vo­dy. Po­kiaľ pri­pus­tí­me po­ru­še­nie zá­ko­na pri roz­ho­do­va­ní o vza­tí ob­vi­ne­né­ho do väz­by raz, po­tom sa tak bu­de môcť stať vždy,“ objasňuje Šamko. Generálna prokuratúra sa k samotnému zisteniu nechcela vyjadrovať a tvrdí, že komentovanie súdnych rozhodnutí zo strany sudcu nadriadeného súdu nie je štandardné.

Pripomína to Mella

Šamko prípad prirovnáva k známej kauze Karola Mella, ktorý je už roky na úteku na Belize. Ten z väzby odišiel pre pochybenia súdu, následne sa opäť dostal za mreže a súd rozhodoval v jeho prípade znova. Najvyšší súd povedal, že ide o nezákonný postup, pretože to popiera zmysel lehôt na vzatie obvineného do väzby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tom, Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová sa v Bruseli pristavila aj pri slovenskej vlajke: Veľavravné slová
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY
S Petrom boli spolu desať rokov
Mirgová opäť so svojím ex: Spojila ich krásna príležitosť! VIDEO hovorí za všetko