Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2023 10:00 | Prominenti | Nový Čas Víkend
Foto

Juraj Bača má za sebou cestu do absolútnej divočiny! Ako sa cítil, keď zbadal medveďa na vlastné oči?

Tri týždne bez signálu v divokej prírode. Herec Juraj Bača (36) sa nedávno vrátil z Aljašky, kde sa kúpal v ľadovcovom jazere, zažil zlatú horúčku aj stretnutie s medveďmi a vlkmi. Prezradil, či nemal strach, aj to, ako tento dobrodružný výlet obohatil jeho dušu.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

„Odísť na nejaký čas pozrieť sa na Aljašku bol môj dávny sen. Ako dieťa som bol fanúšikom zlatej horúčky a dobrodružstiev Jacka Londona, čo sa odohrávalo práve tam. Stále však nebolo dosť času ani peňazí, no teraz som si konečne povedal, že si treba život aj užiť, tak som si tento sen konečne užil,“ začína svoje rozprávanie Juraj.

Kempoval v stane

Aljašku vždy vnímal ako krásnu krajinu s divokou, nespútanou prírodou. „Fascinovali ma krásne scenérie, ľadovce a taký ten nedotknutý svet. Je to jedno z mála miest, kde viete byť sami sebou a v súlade s prírodou. Aljaška sa nedá opísať slovami. Jeden z národných parkov má rozlohu polovice Slovenska, akoby ste išli z Bratislavy do Ružomberka. Počas celej cesty neuvidíte ani jednu dedinu, benzínovú pumpu, len prírodu. Také veci tam človek zažíva,“ hovorí o zážitku z nádhernej krajiny, v ktorej strávil tri týždne.

Výlet si naplánoval sám. „Našli sme dobré letenky za skvelú cenu, na mieste sme si prenajali auto a po vlastnej osi sme chodili tam, kde sme chceli.“ Prvá cesta viedla do Národného parku Denali. „Je tam len jeden vstup, pričom cesta do jeho srdca trvá päť hodín. Auto musíte nechať odparkované hneď na začiatku, ďalej vás odvezú už len autobusy a môžete vystúpiť, kde chcete. Máte tam miesta, ktoré sú upravené priamo na kempovanie, ale môžete si postaviť stan aj na vlastnú päsť tam, kde chcete. Prespávali sme hlavne na tých vyhradených plochách, kde bolo miesto na založenie ohňa aj na odkladanie jedla. Je to tak vymyslené kvôli medveďom, kvôli ktorým jedlo pri sebe mať nemôžete a je zamknuté za oceľovými dverami.“

 

Stretnutie s medveďom

Nebál sa práve stretnutia s medveďom grizlym, ktorý na Aljaške žije? „Bál-nebál, práve kvôli tomu, aby som tieto divoké zvieratá videl, som tam vlastne išiel. Mal som to šťastie asi šesťkrát, okrem nich som videl soby, karibu, dokonca bola pri nás svorka vlkov. Upokojovalo ma najmä to, ako sa k tým zvieratám správajú domáci. Keď sme po prvýkrát videli medveďa, priznám sa, že som trošku spanikáril a nevedel som, čo robiť. Po ceste ďalej som upozorňoval ďalších ľudí, že je tam medvedica s mladými a oni mi so žiadnou hystériou a s pokojom v hlase poďakovali. Rešpektujú prírodu a hovoria, že my sme prišli do nej, nie ona k nám.“ Grizlyho videl len z diaľky, väčší strach mal práve zo spomínanej medvedice s dvoma mláďatami. „Zo začiatku som stále chodil s prstom na spreji proti medveďom a s rolničkou, no postupne má človek pocit, že už nemusí, a to sa mi trošku vypomstilo.

Tuhla Jurajovi pri stretnutí s medvedicou a jej mladými krv v žilách? Aký ďalší sen si splnil? Čo bolo pre herca najsilnejším zážitkom? 

Viac sa dočítate v Novom Čase víkend

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas víkend, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Nemecká spolková vláda sa spamätáva z kyberútoku: Znepokojivé, kto to mal spôsobiť
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Útok na Tel Aviv riadenými strelami: Aha, kto sa priznal k úderu
Ján († 17) sa mal na internáte predávkovať.
Foto
Ján († 17) sa mal predávkovať na internáte: Vzala mu život extáza? Znepokojivé slová odborníka
Miroslav, syn zavraždeného Petra Novotného, prišiel na pojednávanie Mikuláša Černáka.
Foto
Černák zoči-voči Miroslavovi, ktorému zavraždil otca: Súhlasil by s prepustením mafiánskeho bossa? Aha, čo povedal
Erik Tomáš chce mladým ľuďom uľahčiť hľadanie práce.
Rezort práce rozbehol projekt Právo na prvé zamestnanie: Zvýši sa záujem firiem o absolventov?
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Ares s jeho mamou.
Foto
V košickej zoo majú nový prírastok: Mláďatko Ares odsunul plameniaky na druhú koľaj! Sledujte tie FOTO
Vila bola objavená v oblasti Somma Vesuviana.
Foto
Archeológovia ostali v nemom úžase: Našli miesto, kde zomrel cisár Augustus?!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo všetky obchody s Izraelom: Na Erdogana sa valí kritika, uf! Toto muselo bolieť
edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko