Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2024 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Speváčka Smatanová o jej najhoršom období: Bojovala o život! Extrémne zúfalstvo

Zuzana Smatanová (39) je multitalent. Spieva, píše texty, skladá hudbu, nádherne kreslí a nedávno napísala aj detskú knihu. V rozhovore si však zaspomínala aj na najhoršie obdobie svojho života.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Pred časom ste priznali, že ste trpeli panickými atakmi a depresiou. Myslíte si, že ste to mali pred svetom povedať?

Určite áno. Keď som bola v ťažkom období, tak som si sama hovorila, prečo ľudia nerozprávajú o tom, ako sa dá z toho dostať, aké sú kroky, aké mali príznaky... Mala som veľmi veľa otázok. Človek si, samozrejme, na internete dohľadá nejaké odpovede od psychológov, ale podľa mňa v tej chvíli potrebuje to autentické od niekoho, koho pozná a kto si tým sám prešiel. Aby mu niekto povedal, že to prejde. Nič také som nenašla, a keď áno, veľmi málo. Chcela som to mať vysvetlené aj od niekoho iného, nielen od psychiatra. Hovorila som si, že ak sa z toho dostanem, musím povedať ľuďom, že to ide, nejako zrozumiteľne. No a keď som sa vyliečila, vedela som, že je ten čas povedať všetkým, ktorí sa trápia, ako z toho von. Najdôležitejšia je vlastná pevná vôľa, ktorá ma zachránila. Mohla som ležať niekde na psychiatrii, kde by sa o mňa starali, ale ja som sa rozhodla sama zabojovať. Ani som netušila, akú mám pevnú vôľu. Tá ma dostala na nohy. Samozrejme, pomohli mi aj odborníci a lieky, to boli duševné barly. Súvisí s tým aj album Rozprávač, pretože to bolo pre mňa také zásadné obdobie, že som ho do pesničiek jednoducho musela dať. Som predsa autorka a zároveň som ním toto obdobie uzavrela.

Ako ste vlastne zistili, že s vami niečo nie je v poriadku?

Bolo to v januári 2019, keď som išla autom domov, bolo to obdobie po veľkom turné. Bola som nejaká unavená a vyčerpaná a prepadol ma extrémny panický atak. Vtedy som si prvýkrát uvedomila, že to nie je niečo, čo poznám, a potrebovala som, aby mi niekto povedal, čo to je. Myslela som si, že mám infarkt a skončím niekde na diaľnici.

Povedali ste, že ste doslova bojovali o svoj život. Bolo to naozaj také zlé?

Áno, bolo to veľmi zlé, mala som hlbokú depresiu a vtedy vám ide hlavou kadečo. Pýtate sa sám seba, či má ešte zmysel tu byť. Človek vtedy prežíva extrémne zúfalstvo z toho, ako mu je strašne ťažko a že je v tom celom vlastne sám. Chýba mu proste serotonín, ktorý zdravý človek normálne má. V tej chvíli idete proste úplne proti sebe a proti chuti žiť, lebo ju nemáte. Vtedy nastal ten zlom, keď som si povedala, že ten liek je opodstatnený a musím si ho dať, lebo už nevládzem. Ľudia, ktorí sú ťažko chorí, tak chcú žiť a bojujú o svoj život. Depresia je to, keď prestávate bojovať a nezáleží vám na ničom. Je to zvláštny boj o život, ale tie lieky, terapie a moja vôľa ma postavili na nohy a potom som už musela robiť všetko sama.

 

Čo jej v boji proti depresii najviac pomohlo? Kedy sa Zuzana vráti na koncertné pódiá a podarilo sa jej napísať niečo nové? Ľutuje niečo v živote? Čítajte Nový Čas Víkend!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch