Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Slováci, vytiahnite kroje, blíži sa folklórna akcia roka! Sprevádzať vás budú známi moderátori: Na čo sa tešiť?

Všetci tí, ktorí máte radi folklór, zbystrite pozornosť! 1. septembra sa na námestí v Banskej Bystrici uskutoční veľkolepé podujatie slovenský deň kroja, ktoré vyvrcholí večer priamym prenosom na Jednotke. Moderátorka Simona Simanová (39) a herec Juraj Bača (35), ktorí budú celým dňom sprevádzať, nám porozprávali, či si zvyknú skákať do reči, aj to, aký majú vzťah ku krojom a ľudovej hudbe.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Čím je podľa vás výnimočné podujatie Slovenský deň kroja?

Juraj: Je to podujatie, ktoré vzdáva krásnu úctu našim tradíciám. Stále hovorím, že ako Slováci máme byť na čo hrdí. Myslím si, že ochrana našich tradícií by nemala prebiehať formou šírenia strachu z toho, čo nepoznáme, ale práve velebením toho, na čo môžeme byť hrdí.

Simona: Deň kroja je vždy spojený s Dňom Ústavy SR, pretože sa koná 1. septembra. Kroj symbolizuje vlastne takú históriu Slovákov, naše korene, tradície a kultúru. Túto akciu moderujem už tretí raz a vždy je to priamy prenos priamo zo srdca Slovenska v Banskej Bystrici. Zídu sa tam stovky ľudí z celej krajiny, tie najznámejšie ľudové súbory, ktoré celý deň vystupujú na námestí, a večer to vyvrcholí slávnostným galaprogramom v priamom prenose na RTVS.

 

Ako sa cítite, keď si oblečiete kroj?

Simona: Keď som prvýkrát moderovala Slovenský deň kroja a hovorili mi, že mám mať normálne spoločenské šaty, tak už doobeda na javisku som pochopila, že večer si musím dať kroj. Rozmýšľala som, kde si narýchlo zoženiem nejaký pekný, lebo viem, že sa nemôžu kombinovať rôzne kroje z dvoch oblastí napriek tomu, že sa vám z jedného páči sukňa a z druhého oplecko. Tak som si povedala, že nejaká tanečnica mi snáď požičia. Účes mi robila známa kaderníčka v Banskej Bystrici, ktorej som sa so svojím problémom zdôverila. Na moje prekvapenie mi povedala, že má doma veľa krojov vďaka svojej mamine. Takže zdravím pani Ľuptákovú, ktorá tie kroje vlastní a odvtedy mi ich požičiava, dokonca ma do nich oblieka, lebo to vôbec nie je jednoduché. Vždy sa krásne o mňa postará a som jej za to veľmi vďačná. V kroji sa cítim naozaj dobre, až tak čarovne.

Juraj: Treba si na to zvyknúť. Tak ako navonok nádherne kroj vyzerá, nie vždy je taký pohodlný, čo pramení z toho, z akého materiálu je ušitý. Človek si na to však veľmi rýchlo zvykne. Väčším problémom pri moderovaní Slovenského dňa kroja u mňa boli topánky, keďže zohnať také, ktoré sú súčasťou kroja, nie je jednoduché. Mne dali o dve čísla menšie, a tak som si to v nich teda odtrpel. (smiech)

Slovenský deň kroja

Slovenský deň kroja je projekt, ktorého cieľom je poukázať na naše tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí našich miest a obcí, umenie a krásu krojov. Približuje slovenské ľudové umenie mladej generácii, aby bola hrdá na svojich predkov a ich kultúrne dedičstvo. Je tiež poctou remeselníkom a bežným ľudom, ktorí uchovávajú a s hrdosťou nosia krásu, ktorá vzišla z ľudských rúk – slovenské ľudové kroje. Témou šiesteho ročníka je Život s prírodou. Slovenský deň kroja bude prebiehať 1. septembra na Námestí SNP v Banskej Bystrici, kde sa odprezentujú folklórne súbory a skupiny z celého Slovenska. Podujatie vyvrcholí o 20.30 hod. v priamom prenose RTVS galaprogramom, ktorý bude venovaný Dňu Ústavy SR.

 

Ako sa Simanovej a Bačovi spolu pracuje, skáču si do reči? Aký majú ku krojom a ľudovej hudbe vzťah? Poznajú nejaké piesne alebo tancovali niekedy v súbore?

Aj o tom, akú poriadnu zábavu s ľudovou hudbou zažili, sa dočítate v Novom Čase Víkend! 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament