Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie
Sponzorované

Pijete lacný čaj? Môže vám viac uškodiť ako pomôcť

Pijete čaj pravidelne, alebo len počas choroby? Jeho pitím si možno škodíte a ani o tom neviete.

Ako zistiť, že mi čaj škodí

Bolesť hlavy, červené fľaky na tvári, malátnosť, kŕče v žalúdku. To všetko môžu byť následky pitia nekvalitných čajov. Babky bylinkárky by sa za hlavu chytali, keby videli, z čoho sa dnes vyrábajú čaje. Obetujte jedno čajové vrecúško a vysypte si ho. Nás jeho obsah šokoval. Ružové granulky, ktoré slúžia ako farbivo. Biele guličky, ktoré majú zvýrazniť chuť a vôňu. A zvyšný obsah je pomletá bylinka na prach. Väčšina z nás sa mylne domnieva, že čím výraznejšia farba, tým je čaj kvalitnejší a lepšie chutí. Práve opak je pravdou. Spravte si pokus. Nazbierajte šípky, rozrežte a nechajte vysušiť. Potom ich zalejte vriacou vodou. Pravá šípka vám pustí farbu najskôr po 15-tich minútach lúhovania. Lacný šípkový čaj je hneď po zaliatí krásne červený a plný vône. Všetko vďaka čarovným granulkám a chémii, ktorú obsahuje. Nie, toto ozaj nášmu telu neprospieva, práve naopak. Obsah chemických látok, aj keď oficiálne povolených, je len ďalšia chémia, s ktorou musí naše telo bojovať. Čaj nám má pomáhať, nie zaťažovať naše telo. Staráme sa o svoje zdravie, záleží nám, čo zjeme a dávame telu vitamíny, aby dobre fungovalo. Je na zamyslenie, či nevymeniť zafarbenú vodu za pár centov za kvalitný čaj.

Otvoriť galériu
Zdroj: Big tea – Medica

Môže čaj liečiť?

Áno, môže, ale čaj nie je liek. Môže nám pomôcť pri problémoch a výrazne podporiť náš organizmus pri chorobách. Avšak pri nesprávnom dávkovaní vie ublížiť. Treba sa poradiť s odborníkmi, alebo si zakúpiť pripravenú čajovú zmes s konkrétnym účinkom. „Podobne ako v liekoch aj bylinky v sebe obsahujú účinné látky. Tie sa dajú extrahovať a následne sa používajú vo farmaceutickom priemysle na výrobu liečiv a doplnkov. Preto sa čaj považuje za prírodnú alternatívu k liekom, objasňuje nám slovenský výrobca liečivých čajov MEDICA. Keď dobre poznáme jednotlivé bylinky a ich účinky, môžu nám výrazne dopomôcť pri boji s problémom, ktorý nás trápi. Preto je veľmi dôležité sledovať pôvod byliniek, účinky, ich kvalitu a spôsob spracovania. Ideálne je pestovať si bylinky doma, alebo si ich chodiť zbierať do prírody. Ten, komu záleží na kvalitnom produkte, ale nemá priestor na samozber, odporúčame hľadať bylinky s označením BIO. BIO bylinky nie je len marketing, ale je to prísne regulovaný spôsob pestovania a spracovania. Bylinné čaje s označením BIO sú najviac blízke bylinkám z voľnej prírody.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Vyhnite sa lacným čajom a pozerajte na kvalitu

Čím nižšia cena, tým menej prírodných zložiek a viac chémie. Čím je bylinka viac nadrvená, tým viac sa presuší a príde o esenciálne oleje, ktoré sú podstatou jej účinnosti. Zamerajte sa na bylinky, ktoré nie sú podrvené na prach. Vyskúšajte sypané čaje. Príprava je jednoduchá, čaje nestrácajú svoje chuťové a účinné látky a najmä sa vyhnete mikroplastom, ktoré sa uvolňujú z čajových vrecúšok. Na prípravu je ideálne mať doma veľké porcelánové alebo nerezové sitko, aby mal čaj priestor na lúhovanie. Prípadne veľký čajník, ktorý už v sebe sitko obsahuje. Pokiaľ nedáte dopustiť na čaj vo vrecúšku, vyhnite sa klasickým vreckám, kde nenájdete viac ako 1 g bylinnej zmesi. Poobzerajte sa radšej po sypaných čajoch v pyramídkach. V pyramídkach býva množstvo čaju od 2 g do 4 g.

Otvoriť galériu
Zdroj: Big tea – Medica

Trápi ma zdravotný problém, ako si mám vybrať čaj?

Na Slovensku rastie veľmi veľa vzácnych byliniek. Každá oblasť Slovenska je špecifická a má iné podmienky pre rast liečivých bylín. Začať musíte štúdiom byliniek. Dostupné herbáre nájdete aj na internete, alebo si môžete zakúpiť knižku o bylinkách. Môžete študovať ich účinky, kde rastú a kedy je vhodný čas na ich zber. Rýchlejšie a jednoduchšie je pozrieť si ponuku hotových čajov, kde sú bylinky namiešané tak, aby sa vzájomne podporovali a mali čo najväčší účinok na zdravotný problém. Takéto čaje nájdete väčšinou v lekárňach. Veľmi dobré ohlasy majú sypané čaje výrobcu Medica. Sú namiešané tak, aby pomáhali a zároveň výborne chutia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Požiar na východnom Slovensku: Plamene sa rozšírili extrémne rýchlo! Ako k tomu došlo?
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci