Zatiaľ, čo v roku 1995 rakovinu hrubého čreva diagnostikovali jednému z 20 ľudí v mladom a strednom veku, v roku 2019 to bol už jeden z 10. Za nárast prípadov sú pravdepodobne zodpovedné životné prostredie a strava, píše portál The Sun odvolávajúci sa na Dr. Williama Dahuta, hlavného vedeckého pracovníka ACS.
„Nesnažíme sa nikoho obviňovať z diagnózy rakoviny. Ale keď vidíte, že sa niečo deje v krátkom časovom období, je pravdepodobnejšie, že to poháňa niečo externé voči pacientovi. Pokiaľ ide o rakovinu hrubého čreva, je ťažké si myslieť, že to nemá niečo spoločné so stravou,“ uviedol Dr. Dahut.
Charitatívna organizácia pre rakovinu odhaduje, že 54 percentám prípadov rakoviny hrubého čreva (z 23-tisíc prípadov za rok) by sa dalo predísť zdravším životným štýlom. Nedávna štúdia zistila, že konzumácia zdravej vegetariánskej stravy môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva o pätinu.
Dôležité je tiež poznať 5 príznakov rakoviny hrubého čreva. Podľa Národnej zdravotnej služby Spojeného kráľovstva (NHS) medzi ne patria: krvácanie z konečníka alebo krv v stolici, zmena v pravidelnosti chodenia na toaletu, bolesť alebo hrčka v bruchu, extrémna únava a strata váhy. Ak niektorý z týchto znakov spozorujete, nehanbite sa a neignorujte ho. Treba navštíviť lekára.