Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2022 14:50 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Olena pred vojnou neušla, pozrite, čo ju udržalo doma: To sa nevidí každý deň! Opísala jej stretnutie s Rusmi

Ukrajinská farmárka Olena Avramenková žila pokojným životom s tými najtichšími tvormi - slimákmi. Potom sa však obloha na obzore sfarbila do ohnivo červenej farby. Rusko začalo vojenskú agresiu na Ukrajine a okolité mestá vzplanuli.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii
Dedinu Veresnja, ležiacu severozápadne od Kyjeva, kde Avramenková žije, vzápätí obsadili ruské jednotky. Jej slimáky, ktorých chová na vývoz, však boli príliš vzácni na to, aby ich opustila, píše agentúra AP. A tak zostala. Ukrývala sa v pivnici, z slimákov varila jedlá - slimáky ravioly, smažené slimáky, slimáky s cesnakovým maslom - pre seba a ďalších osem ľudí, ktorých prijala.

Vojna narušila vývoz obilia a ďalších plodín z Ukrajiny, ktoré živia svet, čo pritiahlo svetovú pozornosť a spôsobilo, že ceny pečiva celosvetovo prudko vzrástli. Ovplyvnila však aj produkciu iných, špecifických potravín. Kým vojna uvrhla život na Ukrajine a jej ekonomiku do chaosu, tamojší poľnohospodári a remeselníci úspešne experimentovali nielen so slimákmi, ale aj s ustricami, jedlými žabami, mliekom založeným na rastlinnej báze, remeselným pivom, syrmi a ďalšími produktmi určenými pre európske trhy.

 

Vo Francúzsku - kde sa slimáci jedia s cesnakovým maslom alebo primiešaním do paštét, si dovozcovia všimli, že na tamojší trh prenikajú tieto zvieratá z Ukrajiny. Vývoz surových ukrajinských slimákov do EÚ sa medzi rokmi 2017 a 2021 viac ako zdvojnásobil z 347 ton na 844 ton. "Toto číslo však môže byť podhodnotené," myslí si Pierre Commere z francúzskej asociácie potravinárskych spracovateľských podnikov Adepale. "Už niekoľko rokov trvá dlhodobá kríza v priemysle so slimákmi. Je stále ťažšie zohnať ich a ceny rastú," dodal.

Avramenková sa so synom Antonom začala venovať chovu slimákov pred piatimi rokmi. Anton predal všetko, aby mohol investovať do podnikania, ktoré bolo v tom čase na Ukrajine považované za riskantný a exotický biznis. Bolo to pre nich dobrodružstvo, niečo nové, čo sa museli naučiť. Slimáky vyvážali do španielskych reštaurácií.

"Zostala som, aby som chránila našu farmu a domov," povedala. "Keby som to neurobila, nič by tu nezostalo. "Počas ruskej okupácie svojej dediny si Avramenková našla ešte ďalší cieľ: Myšlienky od vojny odvádzala vymýšľaním receptov na šneky.

Keď Rusko 24. februára začalo inváziu, jej syn našťastie nebol doma a nemohol sa hneď vrátiť. Napriek tomu sa zdalo, že ruskí vojaci nemajú o ich slimáky záujem. Prišli hľadať palivo, rozbili okno a chceli po Avramenkovej kľúče. Trochu im vynadala a jeden z nich ju požiadal, aby mu odpustila.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie