Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2022 09:15 | Správy | Domáce správy

115. výročie slávneho autogramu Michala Bosáka († 67): Ako bankár zo Slovenska podpísal 10-dolárovku

Významné výročie! Tohto roku uplynie 115 rokov od chvíle, keď sa na americkú bankovku podpísal jediný Slovák - Michal Bosák († 67).

Vo svojej rodnej obci - v Okrúhlom (okr. Svidník) - dal dokonca postaviť aj školu pod podmienkou, že v nej zatvoria všetky krčmy. Tá však momentálne chátra. Spoločnosť Michael Bosak Society z New Yorku pod vedením bankárovho príbuzného ju chce teraz zveľadiť. 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Michal Bosák sa narodil 10. decembra 1869 v Okrúhlom, do USA odcestoval v roku 1886. Najskôr sa živil prácou v bani. Potom robil u obchodníka s alkoholom napriek tomu, že bol celoživotný abstinent. Neskôr založil spoločnosť na výrobu Bosákovho Horkého vína, pričom trnky doň dovážal zo Slovenska. Keď sa mu podarilo zbohatnúť, založil Bosak State Bank, pričom pobočky mal aj na Slovensku a na ďalších miestach v Európe.

Cieľom nebolo bohatstvo, ale vzdelanie, lebo mal len 4 ľudové a v Amerike preto cítil podceňovanie. Meno Bosáka je však ešte pred založením banky späté i s ďalšou udalosťou – podpisom 10-dolárovej bankovky v júni 1907, na ktorú sa podpísal ako jediný Slovák. Tejto cti sa mu dostalo ako prezidentovi First National Bank v Olyphante, ktorá dostala povolenie vydávať doláre.

Otvoriť galériu

Zatvorili krčmy

Bosák si uvedomoval, že alkohol môže zničiť jeho rodnú krajinu a povzniesť ju môže len vzdelanie. Preto sa podujal postaviť v Okrúhlom školu. Trval však na tom, že musia zatvoriť všetky krčmy. „Miestni jeho podmienku splnili, a preto bola škola otvorená v roku 1925,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Michala Bosáka Rudolf J. M. Bosak (54), ktorý je jeho vzdialeným príbuzným. Začiatkom 80. rokov v dedine postavili novú školu s väčšou kapacitou a pôvodná slúžila najmä ako dielne.

„Postupne však chátrala. Všetko je zatuchnuté. Lavice sú vonku. Nerozumiem tomu, čo sa stalo,“ pokračuje s tým, že chcú budovu zachrániť: „Oslovil som vedenie obce, že im s tým pomôžem. Dohodli sme sa, ale dohoda sa nenaplnila, lebo starosta zmenil stanovisko. Povedali mi, že to nie je možné. Od roku 1999 tam bola pamätná izba, ale ani tá už nefunguje.“ Má tam v úmysle vybudovať Medzinárodné vzdelávacie centrum pre žiakov aj s ubytovaním v blízkosti, knižnicu Michala Bosáka, stálu expozíciu a tiež vínnu pivničku s Bosákovým horkým vínom.„Odhadujeme, že to bude stáť niekoľko desiatok tisíc. Chceme urobiť zbierku najmä medzi príbuznými bankára, z ktorých väčšina žije v USA. Verím, že sa to podarí,“ uzavrel. Starosta

Okrúhleho Martin Jech tvrdí, že pred štyrmi rokmi sa dohodli na spolupráci so spoločnosťou Michala Bosáka. „Potom nastal problém so zápisom školy ako kultúrnej pamiatky. Následne R. Bosak prišiel s návrhom, aby sme školu spoločnosti prenajali na 99 rokov alebo predali za 1 € aj s prístupovou cestou. To neschválilo zastupiteľstvo. Navyše, odvtedy nebola vypísaná žiadna výzva na vhodný projekt. Sme pyšní, že tu máme takýto objekt, a budeme sa snažiť ho zrekonštruovať, keď sa nájdu peniaze,“ dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok