Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2022 07:00 | Správy | Domáce správy

Inštruktorka otužovania Michaela Davidovičová: Tvrdenie, že tučným ľuďom je teplejšie, je mýtus!

Je vám stále zima? Pociťujete neustále únavu a ovladajú vás negatívne myšlienky? Začnite otužovať!

„Páči sa mi na ňom, že zostal skromný aj napriek tomu, koľko peňazí zarobil. Peniaze nemíňa, ale investuje do svojich školiacich centier. Žije veľmi asketickým spôsobom života. Jedáva len dve hodiny počas dňa a niekedy aj viacej dní neje vôbec nič. Má záľubu v prírode. Na svojom dvore pri dome má rôzne kamene a obrovské skalky s kvetinami, ktoré nám hrdo ukazoval,“ opisuje svoje zážitky s ľadovým mužom Michaela.

Ako začať

Chcete začať otužovať, ale neviete ako na to? Davidovičová odporúča riadiť sa známym heslom - menej je viac. „Otužovanie by sa nemalo preháňať. Malo by sa spájať s pozitívnym zážitkom, aby mozog získal príjemné vnemy a otužovanie si spojil s príjemnou činnosťou, ktorú bude vyhľadávať. Ak to preženiete, bude to nepríjemné a získate voči otužovaniu nechuť,“ radí skúsená inštruktorka. Kým metóda Wima Hofa predstavuje súbor cvičení, ktoré je nutné dodržiavať, samotné otužovanie je najmä o tom ísť k studenej vode, vydržať to a odísť preč.

„Keď chce niekto začať len s obyčajným otužovaním a nie hneď s metódami Wima Hofa, odporúčam začať doma v sprche so studenou vodou. Postupujeme ochladzovaním od dolných končatín po ochladzovanie rúk až k ramenám a nakoniec prichádzajú na rad hrudník a oblasť srdca,“ vysvetľuje Michaela a pokračuje: „Ak sa ešte nezvládate ponoriť do jazera, môžete sa niekoľko minút poprechádzať vonku v ľahšom oblečení. Je to jemnejšia forma otužovania, keďže voda odnáša z tela teplo 26-krát rýchlejšie. A takisto sa dá doma privykať na chlad častejším vetraním a otváraním okien.“

Vnímať impulzy tela

K otužovaniu potrebujete plavky, uterák a fľašu s vodou, no niektorí otužilci zvyknú používať aj topánky do vody, čiapku a rukavice, na čo má inštruktorka svoj vyhranený názor.

„Ja nepoužívam nič z toho, keďže tieto ,pomôcky‘ človeka oddiaľujú od samotného cieľa, aby si telo zvyklo. Neoprénové topánky a rukavice ľudia používajú na to, aby vo vode vydržali dlhšie. A to je zradné. Nevnímajú impulzy vlastného tela, môžu sa utopiť a dostať aj infarkt. Nie je cieľom vydržať čo najdlhšie, ale uvoľniť sa a popreciťovať to,“ upozorňuje Davidovičová.

Prvé náznaky, že treba ísť von z vody, totiž cítime práve prostredníctvom prstov a rukavice nám tento pocit znemožňujú. Organizmus je v takomto prípade vystavený oveľa väčšej záťaži a po vynorení z vody sa často nedokáže zahriať.

Wimove metódy

Otužovanie podľa Wima Hofa predstavuje súbor cvičení a prepracovaných techník, ktoré stoja na troch pilieroch. Prvým z nich sú dýchacie cvičenia, ktoré uvoľnia telo, lebo do vody treba ísť uvoľnený, potom nasledujú mentálny tréning a nastavenie mysle, a nakoniec vystavenie sa chladu. Počas nášho stretnutia nám inštruktorka Michaela predviedla aj rutinný otužovací tréning. V rámci neho kládla veľký dôraz práve na zahriatie tela, tzv. horse stance alebo postoj jazdca.

V praxi to vyzerá tak, že sa postavíte vzpriamene, rozkročíte sa a chodidlá si dáte asi na jeden a pol násobku šírky ramien. Musia smerovať vpred, chrbát držte rovný. Ohnite kolená do drepu a hornou časťou tela choďte nadol, akoby ste vysadali na koňa. Kolená by mali byť nad prstami na nohách. Wim Hof následne odporúča zapojiť hlboké dýchanie. Najprv dýchajte normálne a sledujte, koľko vydržíte, potom začnite dýchať zhlboka a zapojte aj pohyby rúk a zvuky.

Ľadový muž zvykne odtisnúť pravú ruku od tela doľava, potom naopak ľavú ruku doprava, pritom nezabúda na dýchanie a vyslovuje hú-há. „Všetkým odporúčam, aby sa ohriali nejakým pohybom, ktorý nie je príliš trhaný pre svaly a generuje teplo po celom tele. Môže to trvať 15 minút, ale aj hodinu. Horse stance je bezpečný, jemný a overený pohyb, ktorý zahreje celé telo. Práca svalov začne ohrievať ľadovú krv v rukách a nohách a cvičíme dovtedy, kým sa nezahrejeme,“ vysvetľuje Davidovičová.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Mrázová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Fastfood do seba tlačila 5-krát denne: Vyjedla sa na 127 kilogramov! Uvidíte ju teraz, odpadnete
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v stíhačke F-16, ktorú ovládala umelá inteligencia.
Foto
Šéf sekcie vzdušných síl USA letel v unikátnom stroji: Pozrite sa, čo dokáže! Reakcia hovorí za všetko
Foto
Slováci rozhodli o triumfe už v úvodných minútach, Poliaci sa presadili iba raz
Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!