Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2021 17:34 | Správy | Zahraničné správy

Smrť tehotnej ženy zburcovala aj Europarlament: Výzva Poľsku kvôli potratom

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok, rok po rozhodnutí poľského ústavného súdu o sprísnení legislatívy upravujúcej prístup k interrupciám, vyzvali vládu Poľska, aby zrušila zákaz potratov, ktorý podľa ich názoru ohrozuje životy žien.

Europoslanci pripomenuli, že v septembri zomrela 30-ročná Poľka na otravu krvi, pretože lekári odmietli vykonať potrat, ktorý by jej zachránil život a kvôli platným legálnym obmedzeniam čakali na smrť plodu.

Uznesenie, ktoré podporilo 373 poslancov, 124 hlasovalo proti a 55 sa zdržalo hlasovania, vyzýva poľskú vládu, aby zabezpečila, že v dôsledku tohto reštriktívneho zákona už v Poľsku nezomrú žiadne ďalšie ženy. V prijatom texte sa uvádza, že musí byť zaručený prístup k bezpečným, legálnym a bezplatným interrupčným službám.

Europoslanci opäť dôrazne odsúdili rozhodnutie poľského ústavného súdu z 22. októbra 2020, ktorým sa ukladá takmer úplný zákaz potratov, čo podľa nich ohrozuje zdravie a životy žien. Vyzvali poľskú vládu, aby rýchlo a v plnej miere zaručila prístup k bezpečným, legálnym a bezplatným interrupčným službám pre všetky ženy.

EP vyjadril ľútosť, že v dôsledku tejto reštriktívnej legislatívy musia poľské ženy vyhľadávať nebezpečnejšie zákroky vedúce k potratu, cestovať do zahraničia, aby podstúpili interrupcie, alebo donosiť dieťa aj proti svojej vôli, a to aj v prípadoch smrteľného poškodenia plodu.

Parlament preto vyzval ostatné členské štáty, aby efektívnejšie spolupracovali na uľahčení cezhraničného prístupu k interrupciám, napríklad aj poskytnutím prístupu poľským ženám k bezplatnému a bezpečnému umelému prerušeniu tehotenstva v iných národných systémoch zdravotnej starostlivosti.

Poslanci skonštatovali, že v Poľsku sa vytvára čoraz nepriateľskejšie a násilnejšie prostredie pre obhajkyne ľudských práv, a vyzvali zodpovedné poľské orgány, aby im zaručili právo verejne sa vyjadrovať bez strachu z následkov alebo hrozieb. Rovnako ostro odsúdili aj neprimerané použitie násilia voči demonštrantom zo strany orgánov činných v trestnom konaní a vyzvali poľské orgány, aby zaistili, že tí, ktorí útočia na demonštrantov, budú čeliť zodpovednosti.

S dôrazom na skutočnosť, že vlaňajší rozsudok poľského ústavného súdu je ďalším príkladom politického ovládnutia súdnictva a systémového kolapsu právneho štátu v Poľsku, europoslanci vyzvali Radu EÚ (členské štáty), aby túto otázku zahrnula do svojho vyšetrovania situácie v oblasti právneho štátu v Poľsku.

Parlament pri tejto príležitosti upozornil na skutočnosť, že za posledných 10 mesiacov využilo interrupčné služby v poľských nemocniciach len 300 žien z dôvodu ohrozenia života a zdravia. Za posledný rok iniciatíva Potrat bez hraníc pomohla 34.000 ženám z Poľska dostať sa k umelému prerušeniu tehotenstva, čo je však podľa europoslancov len zlomok z celkového počtu poľských žien, ktoré potrebujú podporu, aby získali prístup k tejto službe.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej sa do Eriky zamiloval na prvý pohľad.
Foto
Ondrej Kandráč otvorene o rodine: Nie som ideálny otec, ale určite milujúci! S manželkou má jednu zásadu
Tatiana Drexler
Porotkyňa Let's Dance Tatiana Drexler: 7 vecí, ktoré ste o nej zaručene NEVEDELI!
(ilustračné foto)
Zdá sa vám, že sa s vami niečo deje? Zbystrite: Príznaky TICHÉHO zabijaka!
Tom Felton je pre všetkých známy ako Draco Malfoy.
Foto
Filmový Draco Malfoy sa na Harryho Pottera nemôže pozerať! Argument vás dostane
Pri čítaní si vitálna žena pomáha lupou.
Foto
94-ročná Anna je nezastaviteľná: Krásne, čomu sa aj vo vysokom veku venuje!
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Požiar na východnom Slovensku: Plamene sa rozšírili extrémne rýchlo! Ako k tomu došlo?
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec