Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2021 12:00 | Správy

Nové opatrenia v boji s COVIDOM: Toto na nás chystajú?! Ako hodnotia nápady politikov experti

Nenašli odvahu na zatiahnutie ručnej brzdy?!

Na čom sa zhodla koalícia

1. Povinnosť preukázať sa

Bude potrebné mať vždy pri sebe covid pas. Ak sa osoba odmietne preukázať covid pasom a svojou totožnosťou, tak prevádzkovateľ/organizátor bude mať POVINNOSŤ jej odmietnuť vstup do prevádzky alebo na hromadné podujatie.

2. Vyhodenie z prevádzky

Ak osoba poruší opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ), tak prevádzkovateľ alebo organizátor bude mať právo vykázať ju z priestoru alebo podujatia. Udeje sa tak v prípade, keď si napríklad odmietne nasadiť rúško.

3. Nové právomoci

Po novom budú mať hygienici a polícia nové oprávnenia. Na mieste budú môcť v prípade zistenia porušenia opatrení buď udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik. Môže sa tak stať napríklad v prípade, že do prevádzky pustia aj nezaočkovaných ľudí.

4. Pokuta za urážky

Pri udeľovaní pokút dochádza veľmi často ku konfliktom, preto budú po novom aj hygienici čiastočne chránení pod hrozbou sankcie. Ak totiž niekto urazí zdravotníkov alebo sfalšuje covid pas, tak sa zvýši bloková pokuta na 1 000 eur.

5. Do práce s covid pasom?!

Zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov covid pas. Firmy by mali mať možnosť – nie však povinnosť – skontrolovať, či je zamestnanec očkovaný, testovaný alebo covid prekonal.

6. Testy platí zamestnávateľ

Nezaočkovaní zamestnanci prevádzok v čiernych okresoch, ktorí ochorenie neprekonali, budú môcť byť aj testovaní, avšak test im zabezpečí zamestnávateľ, a to minimálne dvakrát do týždňa na vlastné náklady. To však zamestnávateľom veľmi zdvihne náklady a je otázne, či to napríklad v ťažko skúšanom gastrobiznise budú vôbec robiť.

7. Nepočúvali konzílium

Konzílium odborníkov navrhovalo, aby v prípade, keď ochorejú na covid už očkovaní ľudia, dostali vyššiu tzv. pandemickú PN. Koaličná rada chce v tomto smere ľudí zrovnoprávniť a bez ohľadu na očkovanie sa má maródka dostať na úroveň štandardnej PN.

8. Povinné zatiaľ nebude

Na Slovensku sa dlhšiu dobu hovorí o povinnosti očkovať vybrané skupiny. V tejto súvislosti sa skloňovali najmä zdravotníci, učitelia, policajti či vojaci. Koalícia sa zatiaľ zhodla na tom, že k takémuto kroku pristupovať nebude. Napríklad v Anglicku bude povinné očkovanie pre zdravotníkov v prvej línii. Plne zaočkovaní budú musieť byť najneskôr do jari 2022.

 

Ako hodnotia nápady politikov odborníci

Chceme ešte diskutovať s vládou

Jozef Šuvada, lekár, člen konzília

  • Nateraz nemáme k dispozícii oficiálne stanovisko vlády ani koalície k tomu, čo navrhujú prijať a akceptovať z opatrení navrhovaných konzíliom, a čo nie. Vieme iba z médií, čo bolo prerokované a aké sú závery koaličnej rady. Veríme, že bude vláda ďalej diskutovať, čo by bolo potrebné na to, aby sa opatrenia urobili vykonateľným a použiteľným spôsobom, a aby boli do praxe implementované také opatrenia, ktoré nám pomôžu sploštiť tú krivku a zvládnuť situáciu.

 

Možno prepasieme poslednú šancu

Peter Sabaka, infektológ

  • Opatrenia, ktoré navrhovalo konzílium odborníkov, boli jednou z posledných šancí, ako zachrániť epidemiologickú situáciu na Slovensku tak, aby sme sa nedostali do katastrofy ešte horšej, ako sme zažívali počas druhej vlny. Keďže sa neprijali - alebo to vyzerá, že sa neprijmú - takéto zásadné opatrenia, ale prijmú sa len v omnoho miernejšej podobe a výrazne okresané, tak sa domnievam, že to jednoducho nebude stačiť a že do tej katastrofy dospejeme. Môže to byť také zlé, ako bola druhá vlna, a môže to byť dokonca aj horšie v zmysle, že môže byť pacientov v nemocniciach aj viac než 4 000, čo môže znamenať to, že sa výrazne limituje poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov s inými diagnózami.

 

Bude treba ďalšie sprísnenie

Tomáš Szalay, hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja

  • Je dobré, že sa prijímajú nejaké opatrenia a je dobré, že si vláda ide osvojiť časť názoru konzília. Myslím si, že v budúcnosti dôjde aj na sprísnenie týchto opatrení. To znamená, že to, že sme ich neprijali všetky hneď v takej verzii, v akej to konzílium navrhlo, ešte neznamená, že na to nedôjde. Dôjde na to. Tá situácia si to vyžiada, takže možno je to len odklad v čase. Možno by bolo lepšie, keby sa to robilo hneď, ale keď neprší, aspoň kvapká. Sprísnenie bude nevyhnutné, nemocnice budú kolabovať, ambulancie sú na hranici kolapsu.
späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Lukáš Machala si vyslúžil posmech za vyjadrenia v RTVS
Neviem, či je guľatá! Machala v RTVS šokoval slovami o planéte Zem: Jasný odkaz od astronauta Bellu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči