Tím Marka Posta z istej holandskej univerzity je už blízko k tomu, aby sa im podarilo vytvoriť umelé mäso. Aspoň to tvrdia na základe ich doterajšieho výskumu, v ktorom sa dostali dokonca tak ďaleko, že vypestovali svaly. Český server idnes.cz priniesol informáciu, že prvé „mäso zo skúmavky“ by tím mohol vypestovať už do šiestich mesiacov. Ako prvé chcú vyrobiť bravčové mäso, po ňom by malo nasledovať hovädzie.
Informácie, ktoré boli teraz publikované o umelom mäsa skôr odrádzajú. Prvým dôvodom na odmietnutie takéhoto mäsa môže byť spôsob, akým sa pestuje. Tenký plátoček vzniká na podložke vytvorenej z vlasovej, ktorá je podobná suchému zipsu. Aby sa mäso podobalo tomu prirodzenému, je podklad neustále sťahovaný a naťahovaný. Tým sa má vytvoriť štruktúra pripomínajúca svaly. Druhým dôvodom, pre ktorý by ste si takéto mäso určite odmietli kúpiť je jeho v súčasnosti mŕtvolne biela farba. Je to pochopiteľné, keďže takéto mäso neobsahuje hustú vlásočnicovú sieť ani farbivo myoglobín, vďaka ktorému je mäso červené.
Riešenie vidia vedci v tom, že z vypestovanej suroviny budú najskôr vyrábať mleté výrobky (klobásy, hamburgery, párky a pod.). Tie sa totiž dajú jednoduchými prísadami zmeniť úplne na nepoznanie.
Pýtate sa, akú asi môže mať takéto mäso chuť? Nuž, odpoveď nepozná v podstate nikto, keďže sa ešte nikdy nikomu nepodarilo mäso zo skúmavky vypestovať. Budeme si tak musieť počkať na prvých odvážlivcov, ktorí naberú odvahu a do kúska sa s vervou zahryznú. Zostáva nám teda len čakať, či sa slová Marka Posta potvrdia a naozaj nám už o pol roka ukáže prvé ozajstné mäso zo skúmavky.
Boli by ste ochotní jesť mäso, ktoré niekto umelo vypestoval alebo by ste sa radšej stali vegetariánmi? Napíšte nám svoj názor do diskusie pod článkom!