Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2019 00:05 | Správy | Servis | Rodina

Vyjsť s introvertom nie je ľahké: Niektorí ľudia sa naschvál držia bokom, to však neznamená, že sú mimo

Je to povahová črta, nie chyba a nemá to žiaden súvis s vašou povahou a už vôbec nie s vašimi schopnosťami rodiča. Je to jeden z úplne zdravých variantov osobnosti. Všetko je v poriadku.

Samozrejme, nie je introvert ako introvert. Medzi hraničnými formami introverzie a extroverzie je široká paleta rôznych pomerov týchto povahových čŕt. Málokto je len jedno alebo len druhé. Niekto má rád samotu extrémne, iný si len občas potrebuje od ľudí oddýchnuť.

„V našej spoločnosti sú viac obľubovaní, oceňovaní a uznávaní extrovertnejší ľudia. Svojou energiou, vyhľadávaním spoločnosti ľudí a prejavovanou radosťou veľmi jednoducho dobyjú srdcia ľudí vo svojom okolí,“ hovorí Marek Madro, psychológ z poradne pre mladých IPčko.

Lenže čo s introvertom? V prvom rade by ste mali chápať a akceptovať, aký je, že nevyhľadáva spoločnosť. Ak ho zavoláte na akciu, je veľmi pravdepodobné, že sa bude vyhovárať a vykrúcať. Kým si uvedomíte, že ide o introverta, môže na vás pôsobiť dojmom nezáujmu či dokonca nespoločenského správania. Nie je to však tak. Bývajú to veľmi inteligentní ľudia. Veľa štúdií ukazuje, že čím vyššie IQ človek má, tým vyššia je miera jeho introverzie.

 

„Niektoré výskumy poukazujú na výhody introverzie napríklad pri dosahovaní lepších študijných výsledkov alebo pri vedení tímu ľudí z pozície lídra. U introvertných vodcov sa zväčša zisťuje väčšia miera kreativity a tiež poskytujú viac priestoru na prejavenie nápadov svojich podriadených. Samota, ktorú introverti často obľubujú, sa teda pri kreatívnom procese javí ako dôležitá,“ vysvetľuje ďalej psychológ Madro. Občas to však s introvertmi naozaj nie je jednoduché. Ak nejakého poznáte, alebo ním sám ste, iste sa v nasledujúcich riadkoch nájdete.

 

3 rozdiely medzi introvertmi a extrovertmi

Energia

Extroverti majú tendenciu dobíjať si energiu tým, že sa nachádzajú medzi ľuďmi a vyčerpáva ich dlhšie obdobie samoty. Naproti tomu introverti sa dobíjajú osamote a spoločnosť iných im energiu odoberá.

 

Rozprávanie ozprávanie a rozmýšľanie

Extroverti majú tendenciu myslieť, keď hovoria, zatiaľ čo introverti zvyčajne premýšľajú skôr, než rozprávajú.

 

Spoločnosť

Introverti uprednostňujú hlbšie rozhovory s jedným alebo s dvoma ľuďmi naraz, zatiaľ čo extroverti dávajú prednosť voľnej debate vo väčšej skupine ľudí.

 

Mýty o introvertoch

Neradi rozprávajú

Áno aj nie. Naša spoločnosť sa snaží rozprávať stále, lebo to považujeme za prejav slušnosti. Introverti necítia potrebu viesť tie krátke rozhovory vo výťahu a v kuchynke. Ale ak ich téma zaujme a vy o ich názor prejavíte záujem, šmahom ruky sú z nich tí najutáranejší ľudia na svete.

 

Sú hanbliví a plachí

Hoci to tak môže vyzerať, ich správanie nemá so strachom z ľudí vôbec nič spoločné. Ľudí sa neboja, len o nich väčšinou nemajú záujem. Skrátka nevidia dôvod, prečo by sa s vami mali baviť. Ale ak chcete, aby sa s vami rozprávali, obvykle ich na to stačí vyzvať.

 

Nemajú radi ľudí

Ale majú! Len nie všetkých. A nie vždy. Keď majú svoje extrovertnejšie obdobie a chuť ísť von, sú priateľskí a bavia sa rovnako ako ostatní. Len ich to vnútorne veľmi vyťažuje, a tak po nejakom čase potrebujú odísť a byť sami. Aby si oddýchli a nabrali nové sily.

 

Sedia doma a nič nerobia

Aj títo tichí ľudia majú svoje ciele, plány a sny. A koľko snov! Rovnako ako iní snažia si ich splniť a posúvať sa v živote ďalej. Akurát to obvykle nebýva to, čo je práve moderné a nepotrebujú na to obecenstvo. Šliapu si svoju cestu za šťastím potichu.

 

Sú vďační za akýkoľvek kontakt

Ľudia si radi myslia, že introverti sú osamelí, a tak sa niektorí snažia potešiť ich svojou prítomnosťou a rozhovorom. Existuje dokonca aj názor, že introvertov je jednoduché zneužívať a že keď im doprajete náznak priateľstva, budú neskutočne šťastní. Nuž, nie je to tak. Ak okolo vás prebehne uplakané dievča, môže jej váš záujem pomôcť, ale ak sedí samo uprostred preplnenej jedálne a číta si, je to tak preto, lebo to chce. Ak sa s vami introvert kamaráti, nie je to preto, lebo nikoho iného nemá. Ale ak sa ho pokúsite využívať, rýchlo spoznáte, že bez vás prežije tiež.

 

Ich silné stránky

Sú dobrí poslucháči
Každý sa občas potrebuje vyrozprávať, dostať priestor pre seba, pozornosť a možno aj pochopenie. Práve preto sú ľudia, ktorí dokážu počúvať, mimoriadne obľúbení. A v tomto sú introverti fakt dobrí.

Čítajú ľudí
Ľudí viac pozorujú, ako s nimi hovoria. Je pre nich veľmi ľahké „prečítať“ človeka. Vedia vycítiť náladu, veľmi dobre vnímajú nevyslovené slová, dokážu identifi kovať gestá...

Rozhodujú sa rozvážne
Introverti sa rozhodujú veľmi dlho, pretože skôr, ako zvolia nejakú alternatívu, premýšľajú a zvažujú každú možnosť a všetky jej následky.

Sú oddaní
Času, ktorý sa introverti rozhodnú stráviť v spoločnosti, nebýva veľa. A venujú sa vtedy ľuďom, ktorí si to podľa nich zaslúžia a na ktorých im naozaj záleží. Vyberú si len zopár ľudí, ktorých majú skutočne radi, a pre tých majú srdce na dlani. To z nich robí stabilnejších partnerov, zabezpečovateľov rodiny, priateľov, rodičov aj kolegov.

Neurážajú sa
Bežní ľudia pred tým, ako začnú konverzáciu s cudzím človekom, zvažujú spôsob prejavu, aby nepôsobili hrubo alebo nepriateľsky. U introverta sa tým nemusíte zaťažovať. Niežeby mu to bolo jedno, lebo
je ignorant. Len vás neodsúdi iba pre spôsob prejavu. Oveľa podstatnejšie než, AKO hovoríte, je pre neho, ČO hovoríte.

Netelefonujú
Introverti majú so svojím telefónom veľmi rozporuplný vzťah. Majú ho na to, aby sa mohli spojiť s okolím, ale už nie na to, aby sa okolie mohlo spojiť s nimi! Čokoľvek sa dá vybaviť mailom alebo inou písomnou
formou, uprednostnia to pred telefonátom alebo nedajbože osobným rozhovorom.


Otvoriť galériu
Jenn Grannemanová, autorka bestsellera Tajné životy introvertov: Vnútri nášho skrytého sveta

- Ste zo svojho dieťaťa zmätení? Nespráva sa tak, ako by ste očakávali? Je váhavé a rezervované? Namiesto hrania sa radšej postaví obďaleč a pozerá na ostatné deti? Niekedy vám rozpráva príbehy, ale inokedy je tiché a nemôžete prísť na to, čo sa deje v jeho hlave? Veľa času trávi samo vo svojej izbe? Jeho učitelia hovoria, že si želajú, aby sa viac zapájalo do aktivít v triede? A čo je najčudnejšie, zdá sa, že je s tým úplne spokojné? Gratulujeme: Máte doma introverta!

 

Nie je to chyba
Je to povahová črta, nie chyba a nemá to žiaden súvis s vašou povahou a už vôbec nie s vašimi schopnosťami rodiča. Je to jeden z úplne zdravých variantov osobnosti. Všetko je v poriadku.

Nechajte ho rozprávať

Áno, introverti rozprávajú menej, ale rozprávajú. Ak ich niečo zaujíma. Takže, keď už dieťa začne, počúvajte ho.

Doprajte mu samotu

Pretože ju potrebuje. Ak nemôže mať vlastnú izbu, vytvorte mu aspoň vlastný kútik, napríklad oddelený závesom.

Nie je hanblivé

Hanblivosť nie je to isté ako introverzia. Hanblivosť je črta, ktorú možno pozmeniť, napríklad zvýšením sebavedomia, ale introverzia je stav trvalý. Nehovorte dieťaťu a ani o ňom, že je hanblivé. Spôsobí mu to len problémy v snahe zlepšovať svoju komunikáciu s ostatnými.

Nežiada o pomoc

Nepýtajte sa: „Čo bolo v škole?“, lebo vám odpovie: „Nič“. Klaďte presnejšie otázky, ako napr.: „Čo máš nové?“, „Stalo sa dnes niečo, čo by ma zaujímalo?“ Ale ak nechce hovoriť, nenúťte ho.

Bráňte ho

V našom súčasnom školstve, bohužiaľ, je možné, že dostanete od učiteľov výčitku, že sa nehlási a nezapája do spoločných aktivít. Bráňte ho. Skúste vysvetliť, že je jednoducho introvertný a zabráňte pedagógom tlačiť vaše dieťa do aktivít, ktoré robiť nechce. Mohlo by sa vám totiž stať, že ho odrazu bude každé ráno bolieť bruško a nebude chcieť ísť do školy. Samozrejme, akceptujte učiteľove pokusy o jemné začlenenie, veď aj vy to robíte.

Naučte ho brániť sa

Vysvetlite mu, že je v poriadku, že je rado samo a menej rozpráva. Ale musí chápať, že ho to nerobí horším a ak sa mu deje niečo, čo sa mu nepáči, môže to zastaviť. Je to síce ťažká úloha, lebo introverti riešia svoje problémy sami vo svojom vnútri, ale veľmi dôležitá. Inak sa vám môže stať, že ani nebudete vedieť, ak ho budú v škole napríklad šikanovať.

Nesnažte sa ho prerobiť

Extroverta z neho neurobíte, iba mu spôsobíte traumu a narušíte sebavedomie. Nenúťte ho chodiť na kolektívne športy a umelo mu nedohadujte nové priateľstvá.

 

Ako zistím, či má dieťa problém, alebo je len introvert?

Marek Madro, psychológ z poradne pre mladých IPčko:

- U človeka introverta si tento osobnostný rys všímame v istej miere počas jeho celého života. Pri psychických problémoch u človeka, alebo pri vzniku psychických porúch často dochádza k zmene doterajšieho správania. Ide napríklad o zmenu v režime spánku, príjme jedla, komunikatívnosti. Na to, ako sa správanie jednotlivca zmení, môže mať vplyv viacero vecí. U introvertného jednotlivca môže práve zvýšený záujem o sociálny kontakt naznačovať psychické problémy. Preto je veľmi dôležité pri posudzovaní brať do úvahy celý kontext situácie daného jednotlivca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Petrom boli spolu desať rokov
Mirgová opäť so svojím ex: Spojila ich krásna príležitosť! VIDEO hovorí za všetko
Bella si svoju narodeninovú oslavu veľmi užila.
TOTO je najstarší orangutan sumatriansky na svete: Padnete na zadok, koľké narodeniny už oslávil!
Ilustračná fotografia.
Rana pre slovenský šport: Zomrel majster republiky a účastník ME († 66)
Miroslav Macek († 79) podľahol ťažkej chorobe.
Zomrel kontroverzný politik Macek († 79): Kedysi uštedril poriadny POHLAVOK ministrovi! VIDEO
Turecká polícia musela na demonštrantov použiť slzný plyn.
V Istanbule stanovili prísny zákaz demonštrácií: Policajti už zadržali desiatky osôb!
Simon Cowell
Foto
Kat zo speváckych súťaží zažil 2 vážne nehody: Napriek tomu TAKTO jazdí po meste! Sledujte tie FOTO
Martin Fehérváry a Erik Černák
Prídu Fehérváry a Černák na MS? Asistent trénera Frühauf prehovoril
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka si uvedomuje dôležitosť členstva Slovenska v EÚ: Nie je to garantované ani samozrejmé!
Dara Rolins sa vyjadrila k zákroku.
Foto
Rolins sa prvýkrát ukázala PO ZÁKROKU, ľudia ju nespoznávajú: Darinka, toto už nie si ty
Zvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Verejný sľub budúceho prezidenta Slovákom: Budem robiť všetko pre to, aby...
Doctor Measuring arterial blood pressure with man patient on arm Health care in hospital
Vysoký tlak môže byť len začiatkom problémov: Nepodceňujte liečbu! Tieto ochorenia na vás číhajú
(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov