Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2019 16:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Teplé počasie praje grilovačke: 8 tipov, ako ju zvládnuť dokonale

Po nekonečne dlhých upršaných a studených dňoch tento víkend vykukne slniečko a oteplí sa miestami až na 25°C. Rýchlo vytiahnite grily a využite pekné počasie. Pripravte a užite si spontánnu grilovačku s rodinou a priateľmi v parku či v záhrade. Tu je pár dobrých tipov, ako narýchlo zvladnuť všetko priam dokonale!

Balkón či terasa

Pokiaľ ide o grilovanie na balkóne alebo na terase, je potrebné dávať pozor na horľavé materiály, ktoré sa bežne v našej domácnosti vyskytujú, ako napríklad deky, uteráky, záclony, obrusy atď. Je dôležité, v prípade, ak sa takéto materiály nachádzajú v blízkosti grilu, ich presunúť na iné miesto.

 

Pozor: Pravidlá sú rôzne

Grilovanie na balkóne neupravuje celoštátny zákon. Ak si však nechcete narobiť problémy, je nutné si naštudovať všeobecne záväzné nariadenia daného mesta alebo obce, a taktiež domový poriadok. Niekde môže byť takáto činnosť povolená, niekde sa vôbec nespomína a niekde môže byť vyslovene zakázaná.

 

1. Blesková grilovačka s jednorazovým grilom

Ak ste sa zrazu rozhodli grilovať a nemáte gril, kúpte si v obchode ten jednorazový. Žiadna veľká investícia, jeho cena začína ne menej ako 4 eurách. Balenie obsahuje tácku aj s držiakom, drevené uhlie a podpaľovač. Grilujte na ňom páročky a mäso nakrájané na tenké plátky, aby sa vám dobre prepieklo.

 

2. Rýchla marináda

Aby mäsko lepšie chutilo, urobte si túto chutnú a rýchlu marinádu:

500 ml piva, 25 ml citrónovej šťavy, 1/4 ČL čili, 1/2 ČL soli a 2 PL medu. Všetko zmiešajte a mäso nechajte naložené v marináde aspoň 4 hodiny. Bude mať výbornú sladko-pikantnú chuť!

 

3. Prstový trik na zistenie prepečenosti stejkov

Nemáte teplomer na zmeranie prepečenia stejkov? Nevadí. Vyskúšajte to jednoducho prstom. Aby ste vedeli, ako veľmi máte stejk prepečený, určíte to na vlastnej ruke. Uvoľnite jednu svoju dlaň a prstami druhej stlačte miesto pod palcom. Všimnite si, aké je mäkké a uvoľnené. Ak je váš stejk rovnako mäkký, znamená to, že je upečený „rare“, teda takmer surový. Keď spojíte palec a prostredník a znova stlačíte miesto pod palcom, sval je mierne napnutý a označuje tuhosť stejku ako „medium“. Ak stlačíte palec a prsteník, sval je napnutý a tvrdší, stejk je prepečený na „well done“.

 

4. Trik na chladenie nápojov

Žiadna chladnička na obzore? Vychladené pivo či víno zaviňte do uteráka, najlepšie aj dvoch a polejte ich studenou vodou. Takto obalené fľaše môžete nechať na slnku a vďaka odparovaniu vám nápoje zostanú príjemne chladné.

 

5. Rýchle rozmrazenie

Máte v mrazničke zamrznuté klobásky a chceli by ste ich rýchlo rozmraziť a ugrilovať? Vodu zohrejte na maximálne 60 °C. Mäso a klobásky vložte do sáčku, poriadne ho zatvorte tak, aby sa dnu nedostala voda, a ponorte ho do teplej vody. 10 – 12 minút v tomto horúcom kúpeli vám dobroty rýchlo rozmrazí.

 

6. Slaninkové párky

Chcete povýšiť obyčajné párky na chuťový zážitok? Obaľte ich do slaninky, pomaly opekajte a viackrát ich otáčajte. Párky môžete podľa chuti glazírovať BBQ omáčkou alebo horčicou.

 

7. Kukurica s medovým maslom

150 g roztopeného masla, 3 ČL agátového medu a 1/2 ČL soli zmiešajte a touto omáčkou poriadne potrite predvarené kukurice. Kukuricu grilujte maximálne 10 minút a počas grilovania ju potierajte.

 

8. Trik proti zapečenému roštu

Potrite rošt slnečnicovým olejom a už sa vám klobásky nepripečú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas, ivš, Bild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO