Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2019 11:55 | Správy | Domáce správy
Exkluzívne

Bývalý siskár Peter Tóth bonzuje na kamaráta: Kočner pripravuje pomstu!

Najprv mu verne slúžil, teraz proti nemu vypovedal! Bývalému novinárovi Petrovi Tóthovi nie je po udalostiach, ktoré sa odohrali za posledný rok, príliš do reči.

Novému Času exkluzívne prezradil, ako vo svetle nových udalostí vidí Mariána Kočnera (55), ktorý čelí obvineniu z vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Priateľa, za ktorého by dal kedysi ruku do ohňa, dnes hádže cez palubu a otvorene hovorí, že nepochybuje o tom, že kontroverzný podnikateľ je za vraždou novinára a jeho snúbenice a spoza mreží pripravuje pomstu.

Novinárskemu povolaniu sa spreneveril už pred dlhými rokmi, keď začal spolupracovať s SIS a neskôr sa stal dokonca šéfom kontrarozviedky. Peter Tóth mal v portfóliu svojich známych a priateľov množstvo problematických osobností. Marián Kočner bol jedným z nich a netají sa, že robil pre neho rôzne službičky. V poslednom období vyplávali na povrch fakty vzhľadom na sledovanie novinárov či paparazzi fotky zavraždeného Jána Kuciaka, v ktorých mal Tóth tiež prsty. Na políciu však nešiel po brutálnom čine, ale až keď začalo byť dusno okolo Kočnera.

 

„Inou vecou je okolnosť, že Marian Kočner sa rozhodol vraždiť a to predo mnou, samozrejme, zamlčal. Keď som, niekoľko mesiacov narazil na poznatky o tom, že mohol byť spolu s Alenou Zsuzsovou zapletený do vraždy, okamžite som konal.“ hovorí najnovšie Tóth s tým, že nepredpokladal, že pomstychtivosť podnikateľa môže nabrať také obludné rozmery. „Netušil som, že by mohla uňho táto vlastnosť prerásť až do vôle vraždiť,“ obhajuje bývalý novinár svoj postoj, prečo nešiel na políciu hneď po vražde.

Už nemal byť v pozícii svedka

Paparazzovanie a fotky Jána Kuciaka, ktoré Tóth zabezpečoval prostredníctvom ďalšej osoby, mali poslúžiť podľa informácií z vyšetrovania aj páchateľom. Bývalý vyšetrovateľ Július Šáray, ktorý expríslušníka SIS pozná ešte z čias vyšetrovania vraždy Roberta Remiáša a únosu Michala Kováča ml., tvrdí, že Tóth sa ozval príliš neskoro.

„Ak sa dozviete, že ste o niekom dávali dohromady nejaké dáta a že sa tejto osobe niečo stalo, musíte to oznámiť, Tóth v súčasnosti už nemal byť v pozícii svedka,“ povedal na margo exnovinára Šáray v relácii RTVS Reportéri.

Hral sa s ohňom, dnes má strach

V minulosti by Tóth na Kočnera nedal dopustiť, dnes nahlas hovorí o jeho vine. „Riadim sa len faktami. A tie, ktoré poznám a ktoré som sprostredkoval orgánom činným v trestnom konaní, nasvedčujú účasti Mariána Kočnera na úkladnej vražde,“povedal pre Nový Čas Tóth.

Otvoriť galériu

Na určitý čas sa z obavy o život stiahol aj s rodinou do Ameriky, strach ho však sprevádza na každom kroku. „Áno, som v ohrození,“ napísal nám vo svojej odpovedi, že za svoju výpoveď očakáva odvetu. Je otázne, za aké nitky môže Marián Kočner ťahať spoza mreží. Podľa Tótha sa však niečo chystá. „Ak si to niekto nevie predstaviť, má veľmi obmedzenú predstavivosť. Viem len toľko, že Marián Kočner pripravuje pomstu,“ dodáva.

Nový Čas sa ho pýtal aj na to, ako sa mu žije, keď je jeho donor zatvorený v base. Podľa všetkého sa mu nevodí zle. „Mám dobre fungujúcu firmu, zaoberá sa strategickým poradenstvom v oblasti geopolitiky,“ uzavrel.

 

Kto je Peter Tóth?

- začínal ako novinár v Slovenskom denníku, neskôr prešiel do denníka SME

- v 90. rokoch pôsobil ako investigatívny novinár, meno si urobil na kauze únosu Michala Kováča a vražde Roberta Remiáša

- v roku 1998 sa stal príslušníkom SIS

- hoci bol členom SIS až do roku 2003, pôsobil ako novinár

- od roku 2005 je na voľnej nohe venuje sa vypracovávaniu komunikačných stratégií, vedie portál Ďatel

- napísal knihy Krycie meno Bežec, Kauza Cervanová I a II a Komando

 

Svedčil aj v kauze zmeniek

Podnikateľ Marián Kočner okrem vraždy Jána Kuciaka lieta aj v kauze falšovania zmeniek. Peter Tóth mal podľa TV Markíza naložiť svojmu dlhoročnému priateľovi aj v tejto veci. „Musím povedať, že sa predo mnou jeden alebo dvakrát preriekol v súvislosti s antidatovaním zmeniek TV Markíza,“ povedal bývalý novinár a neskôr šéf kontrarozviedky vo výpovedi.

Prokuratúra tak bude musieť zobrať do úvahy pri hlavnom pojednávaní aj toto svedectvo.„Prokurátor zváži návrh všetkých dôkazov, ktoré bude mať oficiálne k dispozícii v čase konania hlavného pojednávania v kontexte aktuálne prebiehajúceho dokazovania,“ napísala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Práve zmenky boli dôvodom, prečo je Kočner v kolúznej a preventívnej väzbe.

TV Markíza, dlhodobo argumentuje, že zmenky sa objavili až v roku 2016 a že Pavol Rusko ich nemohol na základe ich znaleckých posudkov podpísať v roku 2000. Kočner a Rusko sa pred dvomi rokmi obrátili na súd, kde predložili zmenky a žiadali od Markízy vyplatiť 42 miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, aď, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady: Gašpar tvrdí, že dôvody nemuseli byť uvedené
Ilustračné foto
Bojaschopní Ukrajinci v zahraničí: Prinútia ich prísť domov a bojovať?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Estónsko odhalilo, čo má u nich robiť Rusko: Kremeľ mlčí, no jedna vec je zvláštna