Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2018 04:00 | Správy | Domáce správy

Kaliňák odmieta po vražde Kuciaka odstúpiť, moderátor ho nešetril: Koľkí musia ešte umrieť?!

Je to jasné! Minister vnútra Robert Kaliňák (46) zostane k svojmu kreslu prilepený tak dlho, ako len bude môcť.

Po tom, čo ho na odstúpenie vyzvali opozícia aj koaličný partner Most-Híd, sa Kaliňák zaťal a odmieta prevziať akúkoľvek politickú zodpovednosť za brutálnu popravu novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27).

Kaliňák sa po turbulentnom týždni, v ktorom vyšli najavo prepojenia talianskej mafie na podnikateľov a ľudí blízkych samotnému premiérovi Robertovi Ficovi, rozhodol prehovoriť v Sobotných dialógoch RTVS. Na priamu konfrontáciu s otázkou jeho ďalšieho zotrvania vo vláde mal jasnú odpoveď, ktorú niekoľkokrát opakoval. „V tejto chvíli všetky sily venujeme tomu, aby sme boli schopní objasniť túto vraždu a dostať páchateľov a prípadných objednávateľov pred spravodlivosť. Potom môžeme riešiť všetky ostatné témy,“ povedal Kaliňák. Z miery ho nevyviedol ani citát biskupa Marka Forgáča z pohrebu zavraždenej Martiny Kušnírovej o tom, že Slovensko potrebuje teraz vidieť charakterných vodcov, ktorí na seba vezmú zodpovednosť a dokážu odísť zo scény. „V politike sa to pri každej udalosti týka a keď si spomeniete dozadu, tak inflácia takýchto požiadaviek pôsobí rôzne, pretože je to vlastne permanentná požiadavka, odkedy som ministrom, 10 rokov sa žiada, aby som odišiel,“ zľahčoval odkaz farára na pohrebe Kaliňák.

Otvoriť galériu

Koľkí musia ešte zomrieť?

Moderátor Braňo Dobšinský sa Kaliňáka priamo opýtal, „koľkí musia ešte umrieť, aby cítil to, čomu sa v civilizovaných krajinách hovorí politická zodpovednosť“. Kaliňák odpovedal, že moderátor zľahčuje smrť mladých ľudí. „Zužujete tragédiu na to, aby ste vyvodili politické... A budete potom spokojný. Pre mňa je najpodstatnejšie, aby sme zistili, kto to bol a prečo. Všetky ostatné veci ma budú trápiť potom,“ dodal minister. Zodpovednosť pritom prevzal napríklad minister kultúry Marek Maďarič, ktorý povedal, že vraždu počas jeho pôsobenia v úrade nedokáže uniesť.

 

Moderátor Kaliňáka konfrontoval aj s výzvou na jeho odchod z úst matky zavraždenej. Minister to zvrtol na reč o tom, že polícia od roku 2002 mala 70 konaní voči skupine ľudí z východného Slovenska, o ktorých písal Kuciak. „Venuje sa im pomerne intenzívne a naposledy v novembri v piatich korupčných skutkoch bol podaný návrh na podanie obžaloby,“ povedal Kaliňák. Neskôr doplnil, že blízki majú právo byť nahnevaní.

Otvoriť galériu
Pochod za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.
Zdroj: Majo Peiger, Nový Čas

Dôvera vraj nie je odmeraná

Polícia začala spoluprácu s dvoma tímami z Talianska a padol aj návrh na spoločný vyšetrovací medzinárodný tím, čo súvisí najmä s preverovaním talianskej organizovanej skupiny. Zahraničných expertov, ktorí by vyšetrovali vraždu na Slovensku, Kaliňák pripúšťa. „Moju podporu to absolútne má, všetky možnosti, ktoré sa môžu urobiť, sa urobia,“ zdôraznil. Minister sa dotkol aj pochodov v súvislosti s popravou novinára po otázke Dobšinského o tom, že veľa ľudí nemá dôveru v to, čo Kaliňák hovorí. „Vy tú otázku staviate ako fakt, nemáte ju odmeranú. Ja som videl, čo bolo v mestách, ľudia si uctili ich pamiatku, každého ten prípad mimoriadne rozčuľuje, ale urobiť hneď závery a premietnuť ich do politiky...,“ oponoval minister, ktorý sa svojej funkcie drží ako kliešť.

Problémy počas týž- dňa vyvolala aj blízkosť Viliama Jasaňa ako tajomníka Bezpečnostnej rady a Márie Troškovej v okolí Fica. Jasaň obchodoval s Antoninom Vadalom, ktorý je spájaný s kauzou talianskej mafie na východe Slovenska a Trošková bola jeho milenkou. Obaja dočasne vo funkciách skončili, Jasaňovi preskúmavajú bezpečnostnú previerku, Trošková ju pritom ani nemala. „Nemyslím si, že pani Trošková bola prítomná v nejakej situácii, ktorá by súvisela s utajovanými skutočnosťami,“ obhajoval premiérovu radkyňu Kaliňák.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová sa v Bruseli pristavila aj pri slovenskej vlajke: Veľavravné slová
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY
S Petrom boli spolu desať rokov
Mirgová opäť so svojím ex: Spojila ich krásna príležitosť! VIDEO hovorí za všetko
Bella si svoju narodeninovú oslavu veľmi užila.
TOTO je najstarší orangutan sumatriansky na svete: Padnete na zadok, koľké narodeniny už oslávil!
Ilustračná fotografia.
Rana pre slovenský šport: Zomrel majster republiky a účastník ME († 66)
Miroslav Macek († 79) podľahol ťažkej chorobe.
Zomrel kontroverzný politik Macek († 79): Kedysi uštedril poriadny POHLAVOK ministrovi! VIDEO
Turecká polícia musela na demonštrantov použiť slzný plyn.
V Istanbule stanovili prísny zákaz demonštrácií: Policajti už zadržali desiatky osôb!
Simon Cowell
Foto
Kat zo speváckych súťaží zažil 2 vážne nehody: Napriek tomu TAKTO jazdí po meste! Sledujte tie FOTO