Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2015 12:43 | Správy | Domáce správy

Ministra Čisláka chcú opäť odvolávať: Opozícia podala ďalší návrh

Minister zdravotníctva Viliam Čislák bude v priebehu týždňa čeliť opozičnému pokusu o odvolanie. Strany KDH, OĽaNO a SaS dnes totiž podali návrh na vyslovenie nedôvery.

 Ministrovu hlavu žiada opozícia pre to, že podľa nej nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. Pod návrh sa podpísali okrem trojice strán aj poslanci z Mosta-Híd a nezaradení. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) má zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu do siedmich dní.
"Minister Čislák nechce riešiť problémy v zdravotníctve, nechce stransparentniť procesy, ktoré sa tam dejú," uviedol dôvody na návrh na odvolanie podpredseda KDH Július Brocka na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Pripomenul kauzu podpisovania zmlúv medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) a firmou tety vtedajšieho šéfa štátnej poisťovne Marcela Foraia za milióny eur. "Prichádzajú nám informácie, že takéto tety Anky, ako prejav klientelizmu a rodinkárstva, sú na celom Slovensku," doplnil Brocka, podľa ktorého Čislák nerobí nič pre to, aby systém vyčistil.

Ako dôkaz uviedol, že po kauze vo VšZP minister síce odvolal Foraia z čela poisťovne, ale dal do funkcie Miroslava Vaďuru, ktorý vo VšZP pôsobil, keď sa tam zmluvy podpisovali. Podľa Brocku o zmluvách vedel. "Je to pre nás dôkaz, že minister nechce riešiť plytvanie v zdravotníctve a škandály v zdravotníctve zametá pod koberec," doplnil Brocka.

Líder OĽaNO Igor Matovič sa teší na to, ako príde premiér Robert Fico obhajovať "zlodejiny v zdravotníctve". Podľa Matoviča predseda vlády nerobí nič pre to, aby zabránil okrádaniu pacientov. Poukázal, že pacienti si do nemocníc musia nosiť toaletný papier a príbor, hoci Slovensko dáva do zdravotníctva obrovské množstvo peňazí. "Dôvodom je, že slovenské zdravotníctvo systematicky rozkráda košická zdravotnícka mafia na čele s ujom Paľom," vyhlásil Matovič. Podľa neho sú problémom zdravotníctva práve "ujovia Paľovia a tety Anky". Minister Čislák sa podľa neho neusiluje tento problém riešiť, ale naopak, má podľa Matoviča odstrániť stopy.
V súvislosti s novým šéfom VšZP uviedol, že "tento človek, urobil tak bezcharakternú vec, že predával v pofidérnej súťaži pofidérnej firme heliport na Kramároch, miesto, kde majú pristávať helikoptéry s pacientmi, ktorí sú v ohrození života". Vaďura podľa Matoviča nie je čistý človek.

 

Minister Čislák má dôveru premiéra Fica. Ten to povedal nedávno v TA3. "Má podporu takú, že od neho očakávam, že ešte využije silný mandát, ktorý má, aby prijal ďalšie systémové opatrenia, ktoré musíme prijímať v zdravotníctve," vyhlásil premiér. Nemyslí si, že by minister urobil rozhodnutia, pre ktoré by ho bolo treba odvolávať. "Naopak, minister prijíma rázne personálne rozhodnutia, vôbec nezaváhal, keď išlo o Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, bývalý riaditeľ musel odísť, prijímajú sa ďalšie vážne rozhodnutia," uviedol Fico. Dodal, že teraz minister pracuje na zvýšení platov pre zdravotníckych pracovníkov. Predseda vlády sa pýtal tiež, aký má význam odvolávať ministra pár mesiacov pred voľbami. "Čo chcú? Chcú klasický cirkus Humberto v parlamente, vyvolať tam veľkú hádku. Na toto sú oni experti," konštatoval na adresu KDH. Podľa Fica chce hnutie návrhom na odvolanie iba vytvoriť politickú agendu a prekryť zvyšovanie platov pre zdravotné sestry.

Kresťanským demokratom zároveň odkázal, aby si pred pokusmi o odvolanie ministra najskôr upratali pred vlastným prahom. Pripomenul, že KDH malo ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Podľa Fica si pre svoje prepojenie na finančnú skupinu Penta vyslúžil prezývku Pentliarik. Samotný minister Čislák vidí v útoku opozície politickú hru a odmieta obvinenia poslancov za KDH. Tému zdravotníctva považuje za citlivú hlavne pred voľbami a nechce, aby bola v tomto období zneužívaná. Pripomenul viaceré údajné kauzy politikov za KDH a odmietol, že by neriešil problémy transparentnosti v zdravotníctve.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bárta a Mičkovicová tvoria pár dlhé roky.
Foto
Mičkovicová o dlhoročnom vzťahu s Bártom: Aby som sa opäť vydala, musela by sa stať jedna vec!
Prezident USA Joe Biden
USA odhalili, čo má Rusko robiť na Ukrajine: Taktika Nemcov z vojny?!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
Vo Švédsku sú v pozore: Po útoku Hamasu prudko stúpol počet antisemitských útokov
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Zrútená diaľnica v Číne: Nešťastie si vyžiadalo takmer 50 obetí
Police car
Tínedžer z Maďarska zverejnil varovné video: To, čo nasledovalo, mohlo skončil katastrofou
Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD).
Boris Susko o presunutí voľby kandidátov na sudcu ÚS: Komentoval aj prípadnú nomináciu Harabina
Na padákoch sú zhodené zásoby do severnej časti pásma Gazy pri pohľade z južného Izraela, utorok 9. apríla 2024.
Žalostné odhalenie z vojny v Pásme Gazy: Domova sa niektorí ľudia ani nedožijú
Row of traffic cones - selective focus
Mimoriadna situácia v Budatíne: Obyvatelia, majte sa na pozore! Musel zasadnúť krízový štáb
Slováčková dcéra Anička bojuje s rakovinou.
Foto
Je to de*il, dcéra Anička mu ZOMRIE, nemá šancu! Félix Slováček si vypočul odporné slová
Dobročský prales
Plamene zachvátili miesto Národnej prírodnej rezervácie: Takto hasiči zvládli situáciu!
Na proces s Černákom prišla aj jeho priateľka Monika Křivová.
Foto
Černáka na súd prišla podporiť jeho priateľka Monika: Pri pohľade na krásku si všimnite tento DETAIL
Kým sa dievčatá sprchujú, úchylák robí nechutnosti.
Váš Tip
Študentky na internátoch v Bratislave majú strach: Toto robí úchylák, kým sa dievčatá sprchujú!