Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2023 05:57 | Správy | Politika

Od volieb nezostal v národnej rade kameň na kameni: Takto sa rozpadol parlament za 3 roky!

Takéto prestupy sme ešte nevideli. V parlamente nezostal oproti voľbám 2020 kameň na kameni, keďže teraz tam nájdete zhruba o polovicu viac politických strán.

Všetky prišli o niekoľkých poslancov, ktorí sa stali nezávislými alebo si založili vlastné subjekty, s ktorými sa chcú uchádzať o hlasy Slovákov vo voľbách. Nový Čas sa pozrel na to, ako to vlastne vyzerá za múrmi Národnej rady necelé štyri mesiace pred tým, ako sa vyberieme k urnám.

 

Smer-SD - Hlas-SD

Odchod krátko po voľbách

Pred tromi rokmi došlo v Smere k zemetraseniu, keď sa rozhodol odísť a založiť svoju vlastnú stranu Peter Pellegrini. Robertovi Ficovi vtedy dali zbohom aj Richard Raši, Peter Žiga, Denisa Saková, ale aj dlhoročný poradca Erik Tomáš. Bývalí stranícki kolegovia si aktuálne nevedia prísť na meno po tom, ako sa Pellegrini vyjadril, že by s Ficom v jednej vláde nesedel. „Ja si to neviem predstaviť a to by ani nefungovalo. Na Slovensku musí fungovať pokoj a mala by vzniknúť vláda, ktorá pomôže upokojiť spoločnosť,“ povedal líder Hlasu v rozhovore pre Nový Čas. Oddelenie Hlasu od Smeru môže podľa politológa Radoslava Štefančíka pomôcť Pellegrinimu: „Je pánom nad svojím vlastným osudom. Hlas má väčší koaličný potenciál ako Smer a ak ľudia tak rozhodnú, tak Pellegrini sa môže stať premiérom.“

Otvoriť galériu

ĽSNS - Republika

Od extrémistov k extrémistom

Prestupy nastali aj v Kotlebovej ĽSNS. Prví poslanci začali stranu opúšťať už krátko po voľbách, keď sa Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a jeho syn Filip Kuffa rozhodli, že budú radšej zastupovať ľudí v parlamente pod stranou Život. Aktuálne sa dohodli na spolupráci s národniarmi z SNS. Druhá rana pre Kotlebu prišla, keď sa od strany dištancoval Milan Uhrík a vytvoril hnutie Republika, ktoré stavia na podobných základoch a prichýlila odsúdeného rasistu či neonacistického speváka. Odchodom od Kotlebu si však podľa politológa polepšia. „O vyhliadkach strán hovoria prieskumy a Republika má vysokú šancu sa do parlamentu dostať,“ vyjadril sa Štefančík.

OĽaNO - Demokrati

Na poslednú chvíľu

Aj napriek tomu, že OĽaNO opustil Eduard Heger s viacerými poslancami, stále ide o najsilnejší klub s počtom poslancov 35. Na začiatku volebného obdobia mali až 53 členov a opanovali parlamentné plénum. Odchod Hegera bol predmetom špekulácií, hovorilo sa, že za vytvorením Demokratov stojí Igor Matovič, čo rozdúchaval on sám. „Prišiel som s ideou spojiť malé drobné strany, vytvoriť priestor, aby sa vedeli spojiť, ale ten príbeh si dorobil Heger autonómne, samostatne, podľa svojho scenára,“ povedal Matovič. Podľa predsedu strany Demokrati má jeho politická strana vlastnú identitu v porovnaní s tým, čo navrhoval jeho bývalý stranícky kolega. „Hovoriť o nejakých hodnotách v prípade OĽaNO alebo aj Demokratov je veľký problém, lebo opäť je to konzervatívno-liberálny zlepenec,“ vyjadril sa politológ Koziak, ktorý si myslí, že je veľmi náročné určiť, čo je pre poslancov motiváciou na zmenu poslaneckého klubu. Ohľadom osudu šéfa Demokratov je skeptický aj Radoslav Štefančík: „Vyzerá to tak, že ako Eduard Heger v tieni Igora Matoviča začal, tak aj v tieni Igora Matoviča skončí.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: dk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte