Nehynúcou klasikou v mnohých slovenských domácnostiach je kura na rôzne spôsoby. Nedeľný obed, to je skrátka „slížiková“ polievka, po ktorej nasleduje dobre známe mäsko pokryté chrumkavou kožtičkou, pričom najsilnejší jedinci si uchmatnú statnú nohu. Tak prečo do receptu nepoužiť z kurčaťa len to najpopulárnejšie?
Kuracie stehná s hubami, hráškom a krémovou omáčkou
5 porcií
Potrebujeme:
- 1 kg kuracích stehien
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- hladkú múku (na obalenie)
- olivový olej
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g húb šitake
- 150 ml suchého bieleho vína
- 1 l teplého zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 100 g mrazeného hrášku
- 100 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1 kg chladených špeclí
- 2 - 3 lyžice masla
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Postup:
- Umyté a osušené kuracie stehná rozdelíme na horné a spodné. Ochutíme ich soľou, čiernym korením a obalíme v hladkej múke. Kuracie kúsky opečieme v rozohriatom hrnci na olivovom oleji. Medzitým si nakrájame cibuľu a cesnak nadrobno a huby šitake na väčšie kúsky. Suroviny pridáme do hrnca ku kuracím kúskom a ďalej spolu restujeme dozlatista. Podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom podlejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou na miernom plameni približne 40 minút domäkka. Na záver pridáme rozmrazený hrášok a smotanu. Varíme ďalej približne 5 minút.
- Špecle krátko povaríme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú (asi 1-2 minúty), scedíme a necháme odkvapkať. Potom ich orestujeme na panvici na rozpustenom masle a ochutíme čiernym korením.
Servírovanie
- Na plytký tanier naservírujeme porciu špeclí, na ne kuracie stehno s hráškom a hubami a prelejeme krémovou omáčkou. Jedlo pred servírovaním ozdobíme nasekanou čerstvou lahôdkovou cibuľkou.